Medicininės evakuacijos lėktuvas, skraidinantis galimai apnuodytą Rusijos opozicijos lyderį Alekseju Navalną, šeštadienį ryte nusileido Vokietijos sostinėje, po parą trukusių derybų dėl jo perkėlimo.

Lėktuvas, išnuomotas Vokietijos nevyriausybinės organizacijos „Cinema for Peace“ („Kinas už taiką“), Berlyno Tėgelio oro uoste nutūpė 8 val. 47 min. vietos (9 val. 47 min. Lietuvos) laiku, rodo skrydžių stebėsenos portalo „Flightradar24“ duomenys.

Šią informaciją patvirtino opozicionieriaus atstovė Kira Jarmyš.

„Lėktuvas su Aleksejumi ką tik nusileido Berlyne“, – per „Twitter“ parašė ji.

Papildyta:

Į Berlyną iš Omsko po įtariamo apnuodijimo medikų lėktuvu atskraidinto Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno būklė stabili, naujienų agentūrai AFP patvirtino skrydį užsakiusios Vokietijos nevyriausybinės organizacijos „Cinema for Peace“ vadovas Jaka Biziljus.

„A. Navalno būklė stabili“, – lėktuvui nusileidus Berlyno Tėgelio oro uoste sakė J. Biziljus.

Dar papildyta:

Pati klinika, į kurią pristatytas vyras, informavo, kad pradėjo didelio masto A. Navalno būklės diagnostiką.

Ligoninės atstovai sakė naujienų agentūrai „Interfax“, kad komentarų apie A. Navalno būklę ir tolesnį jo gydymą bus pateikta pacientą ištyrus ir pasikonsultavus su jo šeimos nariais.

„Tyrimai kurį laiką užtruks, todėl prašome jūsų kantrybės. Pranešime, kai tik turėsime kokios nors informacijos“, – nurodė klinika.

Teigia, kad buvo apnuodytas

44-erių teisininkui ir antikorupcijos aktyvistui bei vienam iš aršiausių Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikų ketvirtadienį skrendant lėktuvu iš Tomsko į Maskvą pablogėjo sveikata, o lėktuvas turėjo nedelsiant leistis Omske.

A. Navalno atstovai teigia, kad jis buvo apnuodytas, nuodų esą buvo įpilta į arbatą, kurią jis gėrė oro uoste, ir dėl to kaltina V. Putiną. Tuo tarpu Omsko ligoninės gydytojai tikina, neva A. Navalno organizme neaptikta jokių nuodų pėdsakų.

A. Navalną Omske gydantys medikai iš pradžių neleido išvežti opozicionieriaus, tačiau pakeitė savo sprendimą po to, kai jo šeima ir atstovai pareikalavo leisti jį skraidinti į Vokietiją.

Vokietijos nevyriausybinės organizacijos „Cinema for Peace“ užsakytas lėktuvas iš Omsko pakilo maždaug 8 val. ryte vietos laiku (5 val. Lietuvos laiku) ir išskrido į Berlyną.

Planuojama, kad Berlyno Šėnefeldo oro uoste lėktuvas su A. Navalnu nusileis 9.24 val. vietos laiku (10.24 val. Lietuvos laiku).

A. Navalno žmona Julija instagrame išplatino nuotrauką, kurioje A. Navalnas ant neštuvų įkeliamas į lėktuvą, ir padėkojo rėmėjams už jų „atkaklumą“.

„Be jūsų paramos mums nebūtų pavykę jo pasiimti!“ – rašė ji.

Šeštadienio naktį į Omsko 1-ąją ligoninę atvyko greitosios medicinos pagalbos automobilis ir kaukes dėvintys medikai išvežė A. Navalną ant neštuvų.

Rusų medikai anksčiau teigė, kad A. Navalnas – komoje, o kvėpuoja jis esą per dirbtinio kvėpavimo aparatą.

Omsko medikų teigimu, A. Navalno organizme neaptikta nuodų pėdsakų, jam diagnozuotas „medžiagų apykaitos sutrikimas“ ir smarkiai sumažėjęs gliukozės kiekis kraujyje.

Omsko regiono Vidaus reikalų ministerija tvirtino, kad atlikusi tyrimą Policija aptiko pramoninių chemikalų ant A. Navalno ir jo bagažo, tačiau gydytojai teigė, jog tai neva negalėjo taip pabloginti jo būklės.

Vokiečių medikų lėktuvas į Omską atvyko penktadienio rytą, tačiau iš pradžių rusų gydytojai tvirtino, kad A. Navalno būklė yra nestabili, todėl neva negalima jo skraidinti į Vokietiją.

Kreipimasis į V. Putiną

Šis pokytis įvyko A. Navalno žmonai taip pat paskelbus laišką, kuriuo tiesiogiai kreipiamasi į V. Putiną ir raginama suteikti leidimą išgabenti pacientą. Opozicijos lyderio padėjėjai taip pat kreipėsi į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT), kad jis imtųsi veiksmų dėl Rusijos vyriausybės.

A. Navalnas tapo dar vienu iš Kremliaus kritikų, sunkiai susirgusių arba mirusių dėl patvirtintų arba numanomų apnuodijimų.

J. Navalna žurnalistams sakė norinti, kad Aleksejus būtų gydomas „nepriklausomoje ligoninėje, kurios gydytojais mes pasitikime“.

K. Jarmyš per tviterį parašė, kad „kova už Aleksejaus gyvybę ir sveikatą tik prasideda... bet bent jau atlikome pirmąjį žingsnį“.

Medicininės evakuacijos lėktuvas buvo pasiųstas išgabenti A. Navalną į Berlyną, kai Vokietijos kanclerė Angela Merkel pasiūlė savo pagalbą šiuo klausimu.

Europos Sąjungos lyderiai, įskaitant A. Merkel ir Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną (Emaniuelį Makroną), reiškė susirūpinimą dėl A. Navalno, anksčiau ne kartą patyrusio užpuolimų ir persekiojimų per ilgiau kaip dešimtmetį besitęsiančią priešpriešą su Rusijos valdžia.

A. Navalnas sąmonę prarado jo lėktuvui ketvirtadienį pakilus iš Sibiro miesto Tomsko, kur jis buvo atvykęs paremti vietos opozicijos kandidatų prieš ateinantį mėnesį vyksiančius regioninius rinkimus.

K. Jarmyš tvirtino, kad prieš įsėsdamas į lėktuvą A. Navalnas jautėsi „absoliučiai gerai“ ir kad jis ryte nieko nevalgė, tik oro uoste išgėrė puodelį arbatos.

Atstovė sakė esanti įsitikinusi, kad A. Navalnas tapo „tyčinio apnuodijimo“ taikiniu, ir kaltino V. Putiną.

„Išvaduotas įkaitas“

Ji taip pat tvirtino, kad Rusijos atsisakymas leisti evakuoti A. Navalną yra mėginimas „laimėti laiko“, kad nuodų pėdsakai jo organizme išsisklaidytų ir jų nebebūtų įmanoma aptikti. K. Jarmyš pabrėžė, kad toks elgesys sukėlė „kritinį pavojų jo gyvybei“.

A. Navalnas įgijo daug priešų dėl savo vykdytų antikorupcinių tyrimų, dažnai atskleisdavusių Rusijos valdžios elito prabangų gyvenimą. Jo paskelbti tiriamosios žurnalistikos reportažai ir filmai internete sulaukdavo milijonus peržiūrų.

A. Navalno įkurto Kovos su korupcija fondo (FBK) direktorius Ivanas Ždanovas per socialinius tinklus patvirtino, kad organizacija „tęsia savo darbą“.

Daugelis opozicionieriaus šalininkų išreiškė palengvėjimą, kad jis bus gydomas ne Rusijoje.

„Dabar jaučiuosi taip nusiraminęs, tarsi teroristai būtų paleidę įkaitą po ilgų derybų“, – per „Twitter“ parašė kitas opozicijos politikas Ilja Jašinas, kritikavęs delsimą išgabenti A. Navalną.

„Noriu tikėti, kad šis sugaištas laikas nekainuos Aleksejaus gyvybės“, – pridūrė jis.