„Medikai iš Vokietijos surengė su mumis konsiliumą. Jie buvo visiškai patenkinti gydymu, sutiko su mūsų diagnoze. Jie davė garantijų, kad pergabens jį į Berlyną gyvą. Komanda mano, kad pacientą galima gabenti“, – žurnalistams penktadienio vakarą sakė Omsko ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojas Anatolijus Kaliničenka.

Pasak jo, A. Navalno būklė stabili, į Berlyną jis gali būti išgabentas jau šiandien. Rusijos žiniasklaida skelbė, kad tai gali būti padaryta apie 21 valandą Lietuvos laiku, tačiau šiek tiek po 20 val. A. Navalno atstovai patikslino, kad skrydis gali įvykti ne anksčiau nei po 7 valandų.

Jie socialiniuose tinkluose taip pat dalinosi nuotraukomis, kuriose matyti, kad pasiruošimas pergabenimui jau vyksta.

„Derybos dėl Aleksejaus transportavimo pajudėjo iš mirties taško. Tikėtina, kad Navalną dabar pavyks pervežti. Gaila, kad šiam sprendimui priimti gydytojams prireikė tiek laiko. Lėktuvas laukia nuo ryto, dokumentai buvo parengti tuo pat metu“, – „Twitter“ rašė A. Navalno atstovė Kira Jarmyš.

A. Kaliničenka taip pat pridūrė, kad įtarimai, jog A. Navalnas galėjo būti apnuodytas, visiškai atmesti. „Apsinuodijimas visiškai atmestas. Mūsų diagnozė su komplikacijomis paaiškina A. Navalno būklę“, – teigė jis.

Politiko A. Navalno žmona Julija anksčiau skelbė, jog Transporto policija rado medžiagą, kuria buvo apnuodytas opozicionierius, tačiau ligoninė tvirtina, kad atlikus tyrimus jos A. Navalno organizme nerasta.

Rusijos ligoninė, kurioje gydomas opozicionierius A. Navalnas, mano, kad jis į komą paniro dėl žemo cukraus kiekio kraujyje, kurį sukėlė medžiagų apykaitos sutrikimas.

„Šiandien turime keletą darbinių diagnozių. Pagrindinė jų yra... medžiagų apykaitos sutrikimas“, – anksčiau penktadienį sakė vyriausiasis ligoninės gydytojas Aleksandras Murachovskis, pridurdamas, kad A. Navalno būklę „galimai sukėlė staigus cukraus kiekio kraujyje sumažėjimas.“

Vokiečių gydytojai, penktadienį Omsko miesto ligoninėje apžiūrėję galimai apnuodytą Rusijos opozicijos lyderį Aleksejų Navalną, laikosi nuomonės, kad pacientą galima lėktuvu pergabenti į Berlyną, kaip to siekia jo žmona.

Lėktuvas iš Vokietijos į Rusiją pasiųstas dar penktadienį anksti ryte, tačiau Omsko 1-osios A. Murachovskis sakė žurnalistams, kad A. Navalnas liks šioje gydymo įstaigoje, kol jo būklė stabilizuosis. Pasak jo, to reikalauja ir Maskvos gydytojai, dalyvavę konsiliume.

Kiek anksčiau penktadienį iš Omsko į Vokietiją perkelti Aleksejaus Navalno atvykę vokiečių medikai išvyko iš Sibiro miesto greitosios pagalbos ligoninės be opozicijos lyderio.

Šalininkai rengia protesto akcijas

A. Navalno šalininkai keliuose Rusijos miestuose surengė protestų, o policija kelis šių akcijų dalyvius sulaikė, praneša aktyvistai.

Maskvos Raudonojoje aikštėje buvo sulaikytos opozicionieriui palaikymą reiškusios aktorės Irina Vilkova ir Jana Trojanova, pranešė I. Trojanovos vyras režisierius Vasilijus Sigarevas.

„Besilaukiančią Iriną Vilkovą ir Janą Trojanovą sulaikė Raudonojoje aikštėje. Vilkovai nutekėjo vandenys – matyt, vežant į Kitai Gorodo sulaikymo centrą“, – per „Facebook“ parašė V. Sigarevas.

Pranešime sakoma, kad moterys pakaitomis stovėjo su plakatais, reiškiančiais palaikymą Omsko ligoninėje gydomam A. Navalnui, kurio bendražygiai nori jį išsiųsti gydytis į Vokietiją.

Policijos atstovais naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad I. Vilkova buvo išvežta greitosios pagalbos automobiliu.

***

A. Navalnas, 44 metų teisininkas ir kovos su korupcija aktyvistas, Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikas, ketvirtadienį buvo hospitalizuotas Sibiro mieste Omske, kai skrydžio iš Tomsko į Maskvą metu prarado sąmonę, o lėktuvas buvo priverstas skubiai nusileisti.

K. Jarmyš ketvirtadienį sakė, kad A. Navalnas nuo ryto nieko nevalgė, tik išgėrė arbatos, kurios nusipirko Tomsko oro uoste. Ji kėlė prielaidą, kad aktyvistas galėjo būti apnuodytas.

A. Navalnas buvo komos būsenos, jam prijungtas dirbtinio plaučių ventiliavimo aparatas. Pasak jo gydytojų, pervežimas gali būti pavojingas jo gyvybei.