„Aplankiau brolį, perdaviau nuo visų labų dienų, šiltų žodžių ir linkėjimų pasveikti. Jis neatsakė – trukdė iš burnos kyšantys vamzdeliai ir koma“, – parašė O. Navalnas.

Ligoninė, anot opozicionieriaus brolio, sukėlė nostalgiją, priminusi medicinos punktą pataisos namuose Nr. 5 Naryškino kaime Orlovo srityje: „policininkai, atsilupusios dienos, paskutinis remontas darytas olimpinių žaidynių garbei 1980 metais“. „Iš ten jį saugu išgabenti ne kokiu reanimobiliu, o dviračiu“, – pridūrė.

A. Navalno atstovė Kira Jarmyš penktadienį socialiniame tinkle „Twitter“ publikavo kelias nuotraukas, kuriose matyti, kokios sąlygos yra ligoninėje.

„Omsko ligoninės gydytojai praneša, kad nėra jokios būtinybės A. Navalną gydyti Charite klinikoje Berlyne, nes čia sąlygos nė kiek ne prastesnės. Štai kaip atrodo Omsko ligoninės priimamojo tualetas“, – socialiniame tinkle rašo moteris.


Su vokiečių gydytojais susitikti neleido

Vokietijos gydytojai, penktadienį atskridę į Sibiro miestą Omską specialiu medicininiu lėktuvu, kad evakuotų apnuodytą Rusijos opozicijos veikėją Alekseju Navalną, nurodė, kad jiems buvo leista aplankyti pacientą ligoninėje, pranešė vienas opozicionieriaus padėjėjas.

„Vokiečių gydytojams, atskridusiems šiuo lėktuvu... tik prieš kelias minutes pagaliau leista jį aplankyti“, – per spaudos konferenciją Berlyne žurnalistams sakė A. Navalno štabo vadovas Leonidas Volkovas ir pridūrė, kad tai yra „teigiamas įvykis“.

Tačiau A. Navalno artimiesiems ir bendražygiams su vokiečių medikais susitikti neleista.

Paviešintame vaizdo įraše matyti, kaip A. Navalno atstovai tiesiog nustumiami nuo automobilio, kuriame buvo Vokietijos specialistai.


Iš Omsko į Vokietiją perkelti Aleksejaus Navalno atvykę vokiečių medikai išvyko iš Sibiro miesto greitosios pagalbos ligoninės be opozicijos lyderio, pranešė naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas.

Užsienio medikai išėjo iš ligoninės pastato, sėdo į mikroautobusą ir išvažiavo, bet A. Navalno su jais nebuvo.

Pasikalbėti su žurnalistais išėjusi A. Navalno žmona Julija pranešė, kad policija ir Omsko ligoninės personalas neleido jai ir A. Navalno įkurto Kovos su korupcija fondo (FBK) teisininkui Ivanui Ždanovui pabendrauti su užsienio medikais.


J. Navalnaja sako, kad į kliniką gydytojai buvo įleisti pro užpakalines duris, pro ten pat ir išvesti bei skubiai išvežti. Pabendrauti su medikais moteriai nepavyko.

„Turiu tikslios informacijos, kad viskas remiasi į tai, jog Aleksejų trukdo iš čia išvežti“, – teigia opozicionieriaus sutuoktinė.

A.Navalno atstovė spaudai K. Jarmyš rašo, jog Vokietijos gydytojai padarė išvadą, kad A. Navalną galima pervežti į kliniką Berlyne.

„Vokiečių gydytojai – profesionalūs reanimatologai – apžiūrėję Aleksejų Navalną padarė išvadą, kad jis transportabilus, o jų lėktuve esanti įranga leidžia saugiai nedelsiant pergabenti jį į universitetinę kliniką „Charite“ Berlyne, kaip pageidauja [jo žmona] Julija Navalna“, – nurodė K. Jarmyš..

Nepaisant to, vyriausiasis Omsko ligoninės gydytojas tvirtina, kad sprendimas neperkelti opozicionieriaus priimtas konsiliume su Vokietijos gydytojais, kur „niekas nepasisakė prieš atsisakymą transportuoti pacientą“.

A. Navalno sutuoktinė Julija kreipėsi į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, reikalaudama leisti perkelti Omsko ligoninėje esantį jos vyrą gydytis į Vokietijai.

„Šiuo metu mano sutuoktinis Aleksejus Navalnas yra Omsko 1-ojoje klinikinėje greitosios pagalbos ligoninėje sunkios būklės. Manau, kad Aleksejui Navalnui reikia kvalifikuotos gydytojų pagalbos Vokietijoje. Nuo rugpjūčio 21 dienos 12 val. mes turime galimybę nedelsiant pervežti Aleksejų, prižiūrint aukščiausio lygio gydytojams. Oficialiai kreipiuosi į jus, reikalaudama leidimo pervežti Aleksejų Navalną į Vokietiją“, – parašė J. Navalnaja.

A. Navalno atstovė spaudai Kira Jarmiš kreipimasi į Rusijos prezidentą paskelbė socialiniame tinkle „Twitter“. Jis buvo išsiųstas penktadienį į prezidento „elektroninį priimamąjį“, patikslino Kovos su korupcija fondo (FBK) direktorius Ivanas Ždanovas tviteryje.

A. Navalnas, 44 metų teisininkas ir kovos su korupcija aktyvistas, Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikas, ketvirtadienį buvo hospitalizuotas Sibiro mieste Omske, kai skrydžio iš Tomsko į Maskvą metu prarado sąmonę, o lėktuvas buvo priverstas skubiai nusileisti.

Jo atstovė Kira Jarmyš ketvirtadienį sakė, kad A. Navalnas nuo ryto nieko nevalgė, tik išgėrė arbatos, kurios nusipirko Tomsko oro uoste. Ji kėlė prielaidą, kad aktyvistas galėjo būti apnuodytas.

Šiuo metu A. Navalnas yra komos būsenos, jam prijungtas dirbtinio plaučių ventiliavimo aparatas. Pasak jo gydytojų, pervežimas gali būti pavojingas jo gyvybei.

Penktadienio naktį iš Niurnbergo į Omską išskrido lėktuvas, kuriuo norima perkelti A. Navalną į vokiečių kliniką. Pervežimą parengė fondas „Cinema for Peace“.
ko vokiečių medikai