Protestus, šalyje nesibaigiančius jau antrą savaitę, jis vadina „beprotybe, kuri užvirta Jungtinėse Valstijose“, ir nukreipta prieš Rusiją.

„Mums paruošė štai tokią beprotybę. Ir Rusija išsigando mūsų netekti. Vakarai sugalvojo mus pakurstyti, kaip dabar akivaizdu, prieš Rusiją. Šiuo metu jie bando sukurti kažkokį Baltijos ir Juodosios jūros koridorių, sanitarinį koridorių – trys Baltijos respublikos, mes ir Ukraina. Mes likom tas paskutinis elementas“, – teigia A. Lukašenka.

Kaip rašo RBC, kai lankėsi žemės ūkio bendrovėje „Džeržinskij“, prie Baltarusijos prezidento priėjo darbininkė ir išreiškė viltį, kad „jam pavyks atsilaikyti šioje situacijoje“.

A. Lukašenka pareiškė, kad aplinkybės ne tokios sudėtingos, kad „reikėtų atsilaikyti“.

„Minske, dar kažkur, kažkam nepatinka. Čia jau tikrai. Bet tai neturėtų jūsų neraminti, tai mano problema, kurią turiu išspręsti, ir mes ją išspręsime. Patikėkite manimi, artimiausiomis dienomis ir išspręsime“, – teigė A. Lukašenka.

„Neduok Dieve, šalis ims svyruoti ir sugrius – liksite be darbo. Ir jūs kreipsitės į mane. Norėčiau nusispjauti į visas tas pareigas, bet štai sėdžiu ir galvoju: o kas bus su jumis, kai jie ateis ir pradės viską dalintis. Plėš su visais viduriais. Ir tada jūs mane keiksite: „Mes tave išrinkome, kodėl mūsų neapgynei?“ Štai kas mane labiausiai neramina“, – pareiškė A. Lukašenka.

Prieš apsilankydamas žemės ūkio bendrovėje „Džeržinskij“ A. Lukašenka susitiko su jėgos struktūrų ir teisėsaugos bloko vadovais, rašo naviny.by.

Kaip skelbia „Pul Pervovo“, jis bendravo su asmenimis, „atsakingais už tvarkos palaikymą šalyje ir reagavimą į grėsmes iš užsienio“.

Skelbiama, kad per susitikimą „buvo analizuojama Baltarusijoje susiklosčiusi situacija“, taip pat „aktualizuoti veiksmų planai skirtingų aplinkybių pasikeitimų scenarijams, įskaitant ir galimą agresiją iš užsienio“.

Generalinis prokuroras: perspėju

Baltarusijos generalinis prokuroras Viktaras Kaniukas penktadienį perspėjo, kad šalies piliečių dalyvavimas nesankcionuotose akcijose prieštarauja įstatymams ir kad jiems gali būti taikoma baudžiamoji atsakomybė.

„Perspėju: dalyvavimas panašiuose renginiuose yra neteisėtas, kalti asmenys gali būti patraukti administracinėn arba baudžiamojon atsakomybėn“, – sakė V. Kaniukas įrašytame kreipimesi, paskelbtame Baltarusijos generalinės prokuratūros paskyroje platformoje „Telegram“.

Pasak jo, „pasakojimai“ apie žmogaus teisės daugeliu atvejų yra manipuliavimo įrankis.

„Masinių renginių organizavimo tvarka yra numatyta tarptautiniuose ir nacionaliniuose įstatymuose. Tai užmiršta arba sąmoningai nutyli jų organizatoriai“, – kalbėjo generalinis prokuroras.

Jis priminė, kad, remiantis Jungtinių Tautų pilietinių ir politinių teisių paktu, pasinaudojimas teise į taikius susibūrimus taip pat užkrauna specialias pareigas ir atsakomybę.

„Kartu su ja gali būti taikomi įstatymų nustatyti apribojimai, būtini viešosios tvarkos, saugumo ir gyventojų sveikatos užtikrinimui“, – pareiškė V. Kaniukas.

Baltarusijos opozicija rugpjūčio 23 dieną organizuoja vadinamąjį „Naujosios Baltarusijos žygį“, kuriame kviečia dalyvauti šalies gyventojus, nesutinkančius su oficialias prezidento rinkimų rezultatais. Manoma, kad protestai vyks ne tik Minske, bet ir kituose šalies miestuose.

Praėjusį sekmadienį į panašią akciją, įvairiais duomenimis, susirinko nuo 100 tūkst. iki 300 tūkst. Tai buvo didžiausia masinė protesto akcija Baltarusijos istorijoje.

ES smerkia Minsko sprendimą pradėti baudžiamąjį tyrimą dėl Koordinacinės tarybos veiklos

Europos Sąjunga penktadienį paragino Baltarusiją nutraukti savo baudžiamąjį tyrimą dėl opozicijos mėginimo „užgrobti valdžią“, prezidento Aliaksandro Lukašenkos oponentams įkūrus Koordinacinę tarybą, turinčią vadovauti taikiam valdžios perdavimui po ginčijamų valstybės vadovo rinkimų.

Be to, ES apkaltino režimą „bauginimu“.

„Koordinacinė taryba, kurią sudaro skirtingų Baltarusijos visuomenės dalių atstovai, kreipėsi į valdžią dėl dialogo, o valdžia atsakė iškeldama baudžiamąją bylą“, – pareiškė ES diplomatijos vadovo Josepo Borrellio (Žozepo Borelio) atstovė spaudai Nabila Massrali (Nabila Masrali).

„Tai darydama Baltarusijos valstybės valdžia ir vėl grįžo prie bauginimo politiniu pagrindu“, – pridūrė ji.

ES rengia sankcijas nemažai grupei žmonių, laikomų atsakingais už prezidento rinkimų Baltarusijoje klastojimą ir protestų slopinimą smurtinėmis priemonėmis.

„Tikimės, kad Baltarusijos valdžia sustabdys baudžiamąją bylą ir vietoj to įsitrauks į dialogą, siekdama taikios išeities iš dabartinės krizės“, – sakė N. Massrali.

Autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka, esantis valdžioje jau 26 metus, paskelbė užsitikrinęs šeštą kadenciją per anksčiau šį mėnesį įvykusius rinkimus. Tai išprovokavo didelius opozicijos protestus, o teisėsaugos pastangas malšinti demonstracijas brutaliomis priemonėms pasmerkė Vakarų šalių lyderiai.

Opozicijos kandidatės Sviatlanos Cichanouskajos sąjungininkai šią savaitę sušaukė Koordinacinės tarybos pirmąjį posėdį ir paragino surengti naujus rinkimus.

Baltarusijos tyrimų komitetas patvirtino, kad pradėtas baudžiamasis tyrimas dėl viešų raginimų užgrobti valdžią, valstybinė naujienų agentūra BelTA citavo šios agentūros vadovą Ivaną Naskevičių.

Pasak jo, generalinė prokuratūra trečiadienį pradėjo tyrimą dėl „viešų raginimų užgrobti valstybės valdžią ir vykdyti veiksmus, kuriais siekiama daryti žalą Baltarusijos nacionaliniam saugumui, naudojantis masinės informacijos priemonėmis arba pasauliniu kompiuterių tinklu – internetu“.

A. Lukašenkos pergalės paskelbimas po rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų išprovokavo didžiausias demonstracijas Baltarusijoje nuo šalies nepriklausomybės paskelbimo 1991 metais, kai subyrėjo Sovietų Sąjunga.

Pirmosiomis protestų dienomis milicijai brutaliai mėginant malšinti demonstracijas buvo sulaikyta beveik 7 tūkst. žmonių. Šimtai protestuotojų buvo sužeisti ir hospitalizuoti, taip pat buvo daug pranešimų apie sulaikytųjų mušimus, kankinimus ir prieš juos nukreiptą psichologinį smurtą. Mažiausiai trys protestų dalyviai žuvo.