„Šiandien turime darbinių diagnozių. Pagrindinė – angliavandenių pusiausvyros sutrikimas, tai yra medžiagų apykaitos sutrikimas“, – tvirtino medikas.

Jo teigimu, „tai galėjo kilti staigiai sumažėjus cukraus kiekiui kraujyje, [A. Navalnui būnant] lėktuve, o tai lėmė sąmonės praradimą“.

„Aleksejaus Anatoljevičiaus Navalno būklė vertinama kaip nestabiliai sunki. Atsižvelgiant į tai, jog pakilimo ir tūpimo metu nestabilumas gali padidėti, tikėtini tiek hemodinaminiai pažeidimai, tiek konvulsinis sindromas. Todėl mano kolegos iš Maskvos priėmė sprendimą, kad negalima rizikuoti jo gyvybe. Labai didelė rizika. Kol kas jo transportuoti negalima“, – kalbėjo gydytojas.

„Atsižvelgiant į žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją apie cheminį komponentą, kurio mėginių paėmė specialistai ekspertizei atlikti, galiu pasakyti tiek: tai nėra biologinė medžiaga. Buvo paimta mėginių nuo odos paviršiaus, nuo drabužių, iš panagių ir t. t. Mes jau atlikome ne vieną konsultaciją ir tyrimą. Tai – eilinis pramoninis chemikalas, naudojamas, pavyzdžiui, gaminti plastikinėms stiklinėms, kurias visi liečia ir iš kurių visi geria“, – tikino gydytojas.

Politiką gydanti medikė Anastasija Vasiljeva sureagavo į Omsko gydytojų nustatytą A. Navalno „diagnozę“.

„Medžiagų apykaitos sutrikimą gali sukelti daug įvairių ligų. Tai yra būklė, ne diagnozė. Cukraus lygio kraujyje mažėjimas – irgi ne diagnozė. Tiesa, vakar cukraus lygis buvo normalus. Mus vėl laiko idiotais: vartoja bendrinius protingus žodžius, bet komos priežasties ir diagnozės nustatyti nepajėgia“, – socialiniame tinkle rašė A. Vasiljeva.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas penktadienį pareiškė, kad Kremlius negavo oficialaus Aleksejaus Navalno atstovų kreipimosi dėl jo transportavimo į Vokietiją, tačiau Kremlius esą žino, kad socialiniuose tinkluose apie tai buvo pranešimų.

Atsakydamas į klausimą, ar valdžia įsikišo, kad sutrukdytų Aleksejų Navalną išgabenti į Vokietiją, D. Peskovas pareiškė: „Tai yra jį gydančio mediko sprendimas. Kalbame apie transportavimą, kuris gali kelti pavojų paciento gyvybei.“

Jis pridūrė, esą Prezidento administracija visiškai nesikiša į šiuos reikalus: „Kremlius nesprendžia pacientų gydymo klausimų. Mes – ne gydytojai.“

Vokietijos vyriausybė palaiko ryšį su Maskva ir ieško sprendimo dėl Rusijos opozicijos veikėjo Aleksejaus Navalno „kritiškos padėties“ po jo įtariamo apnuodijimo ir gydytojų atsisakymo leisti jį evakuoti į Vokietiją gydyti.

„Jau palaikome kontaktus su Rusijos pareigūnais, kad galėtume prisidėti prie profesionalaus ir skaidraus šios humanitarinės kritiškos padėties sprendimo“, – Berlyne žurnalistams sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė Maria Adebahr.

Viena vokiečių nevyriausybinė organizcija nusiuntė užsakytą lėktuvą A. Navalnui iš Sibiro miesto Omsko evakuoti, bet jį gydantys gydytojai sakė, kad vyriškio būklė pernelyg „nestabili“ ir kad jo negalima transportuoti.

A. Navalnas, 44 metų teisininkas ir kovos su korupcija aktyvistas, vienas balsingiausių Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikų, ketvirtadienį buvo hospitalizuotas Sibiro mieste Omske, kai skrydžio iš Tomsko į Maskvą metu prarado sąmonę, o lėktuvas buvo priverstas skubiai nusileisti.

Jo atstovė Kira Jarmyš ketvirtadienį sakė, kad A. Navalnas nuo ryto nieko nevalgė, tik išgėrė arbatos, kurios nusipirko Tomsko oro uoste. Ji kėlė prielaidą, kad aktyvistas galėjo būti apnuodytas.

„Paciento būklė nestabili, patartina atsisakyti bet kokio transportavimo“, – anksčiau penktadienį sakė Omsko ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojas Anatolijus Kaliničenka, į miestą atskridus lėktuvui, kuriuo A. Navalnas turėjo būti nuskraidintas gydyti į Vokietiją.

Šiuo metu A. Navalnas yra komos būsenos, jam prijungtas dirbtinio plaučių ventiliavimo aparatas. Pasak medikų, pervežimas gali būti pavojingas jo gyvybei.