Tai yra pirmosios detalės apie būsimą trečiąją vakcinos bandymų fazę, kurias pateikė vakcinos kūrėjai, siekdami išsklaidyti kai kurių mokslininkų abejones dėl Rusijos iki šiol pateiktų duomenų apie vakciną stokos.

Sputnik V“ pavadintą vakciną Rusijos valdžios institucijos ir mokslininkai išgyrė kaip saugią ir veiksmingą, įvykdžius dviejų mėnesių trukmės nedidelio masto bandymus, kurių rezultatais šalis iki šiol viešai nėra pasidalinusi.

Tačiau Vakarų ekspertai neslėpė skepticizmo ir perspėjo vakcinos nenaudoti iki tol, kol nebus įsitikinta, kad tarptautiniai bandymai buvo sėkmingi ir buvo imtasi visų su reguliavimu susijusių veiksmų.

„Daugybė valstybių vykdo informacinį karą prieš Rusijos vakciną“, – spaudos konferencijos metu sakė vakciną remiančio Rusijos tiesioginių investicijų fondo (RDIF) vadovas Kirilas Dmitrijevas.

Pasak jo, duomenys apie vakciną vėliau šį mėnesį bus paskelbti viename akademiniame žurnale.

Vakciną plėtojančio Maskvos Gamalėjos instituto vadovo teigimu, masiniuose bandymuose, vyksiančiuose daugiau nei 45-iuose šalies medicinos centruose, dalyvaus apie 40 tūkst. žmonių.

K. Dmitrijevas teigė, kad duomenys yra perduodami Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO) ir dar kelioms valstybėms, svarstančioms dalyvauti paskutiniame tyrimų etape, įskaitant Jungtinius Arabų Emyratus, Indiją, Braziliją, Saudo Arabiją ir Filipinus.

„Sputnik V“ jau yra gavusi Rusijos reguliuotojų pritarimą – šalies prezidentas Vladimiras Putinas ir kiti pareigūnai paskelbė, kad Rusija tapo pirmąja pasaulio valstybe, sukūrusia oficialiai patvirtintą vakciną nuo COVID-19.

PSO duomenimis, šiuo metu visame pasaulyje yra vykdomi bent keturi trečiojo etapo bandymai su potencialiomis vakcinomis nuo COVID-19.

PSO ragina neskubėti

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pareiškė, kad Rusijoje patvirtinta vakcina nuo koronaviruso nėra tarp devynių preparatų, kuriuos agentūra laiko pasiekusiais pažengusių bandymų stadiją.

PSO ir jos partneriai įtraukė devynias eksperimentines vakcinas nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 į jungtinį tyrimų ir finansavimo mechanizmą COVAX. Ši iniciatyva leidžia šalims investuoti į kelias potencialias vakcinas ir užsitikrinti ankstyvą prieigą prie patvirtintų preparatų, tačiau tuo pačiu teoriškai užtikrinti padėti įsigyti vakcinų besivystančioms šalims, kurios šiam reikalui stokoja lėšų.

„Šiuo metu neturime pakankamai informacijos, kad galėtume pateikti įvertinimą“ dėl Rusijoje sukurtos vakcinos, sakė PSO generalinio direktoriaus vyresnysis patarėjas Bruce'as Aylwardas.

„Tariamės su Rusija, siekdami gauti papildomos informacijos, kad suprastume šio produkto statusą, kokie bandymai buvo atlikti ir tuomet kokie galėtų būti kiti žingsniai“, – kalbėjo jis.

Rusijai paskelbus, kad ji sukūrė pirmąją vakciną, suteikiančią „tvarų imunitetą“ nuo naujojo koronaviruso, ši žinia sulaukė skeptiškos reakcijos dėl abejonių preparato veiksmingumu, pasaulyje augant nerimui dėl antros susirgimų bangos.

Prezidentas Vladimiras Putinas sakė, kad skiepai yra saugūs ir buvo išbandyti su viena iš jo dukterų. Naujoji vakcina buvo pavadinta „Sputnik“ – pagal buvusios Sovietų Sąjungos paleistą pirmąjį dirbtinį Žemės palydovą.

„Žinau, kad ji veikia gana efektyviai, formuoja tvarų imunitetą“, – sakė V. Putinas apie Gamalėjos nacionaliniame epidemiologijos ir mikrobiologijos tyrimų centre bendradarbiaujant su Gynybos ministerija sukurtą preparatą.