„Tokios tarybos įkūrimas ir veikla yra nukreipta į valdžios užgrobimą ir kenkia Baltarusijos nacionaliniam saugumui“, – vaizdo pranešime sakė generalinis prokuroras Aliaksandras Kaniukas. Jis pridūrė, kad Koordinacinės tarybos įkūrimas, inicijuotas pagrindinės opozicinės kandidatės Sviatlanos Cichanouskajos štabo, yra „prieštaraujantis konstitucijai“.

Autoritarinis lyderis A. Lukašenka, esantis valdžioje jau 26 metus, paskelbė užsitikrinęs šeštą kadenciją per anksčiau šį mėnesį įvykusius rinkimus. Tai išprovokavo didelius opozicijos protestus, o teisėsaugos pastangas malšinti demonstracijas brutaliomis priemonėms pasmerkė Vakarų šalių lyderiai.

S. Cichanouskajos sąjungininkai šią savaitę sušaukė Koordinacinės tarybos pirmąjį posėdį ir paragino surengti naujus rinkimus.

Baltarusijos tyrimų komitetas patvirtino, kad pradėtas baudžiamasis tyrimas dėl viešų raginimų užgrobti valdžią, valstybinė naujienų agentūra BelTA citavo šios agentūros vadovą Ivaną Naskevičių.

Pasak jo, generalinė prokuratūra trečiadienį pradėjo tyrimą dėl „viešų raginimų užgrobti valstybės valdžią ir vykdyti veiksmus, kuriais siekiama daryti žalą Baltarusijos nacionaliniam saugumui, naudojantis masinės informacijos priemonėmis arba pasauliniu kompiuterių tinklu – internetu“.

A. Lukašenkos pergalės paskelbimas po rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų išprovokavo didžiausias demonstracijas Baltarusijoje nuo šalies nepriklausomybės paskelbimo 1991 metais, kai subyrėjo Sovietų Sąjunga.

Pirmosiomis protestų dienomis milicijai brutaliai mėginant malšinti demonstracijas buvo sulaikyta beveik 7 tūkst. žmonių. Šimtai protestuotojų buvo sužeisti ir hospitalizuoti, taip pat buvo daug pranešimų apie sulaikytųjų mušimus, kankinimus ir prieš juos nukreiptą psichologinį smurtą. Mažiausiai trys protestų dalyviai žuvo.

Trečiadienį Europos Sąjunga paskelbė nepripažįstanti rinkimų Baltarusijoje rezultatų ir pradedant rengti sankcijas atsakingiesiems už balsų klastojimą ir smurtą prieš taikius protestuotojus.

A. Lukašenka nepaisė raginimų atsistatydinimų ir šią savaitę nurodė saugumo tarnyboms imtis tolesnių priemonių neramumams malšinti. Jis taip pat paliepė sustiprinti sienų apsaugą, kad į šalį nebūtų slapta įvežta ginklų ar pinigų.

Latuška perspėtas dėl gresiančio arešto

Baltarusijos prezidentinės valdžios perdavimo Koordinacinės tarybos narys, buvęs diplomatas ir kultūros ministras Pavelas Latuška pranešė, kad buvo griežtai perspėtas dėl jam gresiančio arešto.

„Įvairiais kanalais ateina informacija – ir man padedantiems žmonėms, ir tiesiogiai man – apie būtinybę nedelsiant išvažiuoti į Maskvą, Tokia pagalba esą bus suteikta, kad išvengčiau arešto, net griežta forma, dėl kurio sprendimą neva priėmė valdžia“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė P. Latuška.

Jis pabrėžė neužsiimantis jokia konstitucijai prieštaraujančia veikla, galinčia tapti jo sulaikymo ir arešto objektyviu pagrindu.

„Kita vertus, girdėjome politinį pareiškimą [Baltarusijos] aukščiausiosios vadovybės lygiu, kad visi panašūs veiksmai yra antikonstituciniai ir yra pakankamas teisinis pagrindas, kad [galima būtų] patraukti atsakomybėn ir reaguoti“, – sakė P. Latuška.

„Bet mes [Koordinacinė taryba] specialiai leidžiame susipažinti su rezoliucija, kad visi galėtų padaryti išvadą, ar tai yra antikonstituciniai žingsniai. Ar yra galiojančių Baltarusijos įstatymų pažeidimų? Tokių antikonstitucinių žingsnių nėra. Mes tiesiog retransliuojame daugumos nuomonę“, – pabrėžė jis.

„Kalbant atvirai, neturime mechanizmų, kurie mums leistų pažeisti įstatymą. Jeigu sukurtume slaptą organizaciją, sukurtume schemas, struktūras ir finansavimo srautus.... Nieko tokio nebuvo, nėra ir nebus. Tokių planų nėra“, – patikino P. Latuška.

„Mes paprasčiausiai norime dialogo; mes – baltarusiai, mes – tolerantiški žmones“, – pabrėžė jis.

Šiuo metu Lietuvoje esančios buvusios kandidatės į Baltarusijos prezidentus Sviatlanos Cichanouskajos iniciatyva buvo sukurta taikaus valdžios perdavimo Koordinacinė taryba. Pagrindinis šios tarybos tikslas – surengti naujus prezidento rinkimus konsensuso ir dialogo su dabartine valdžia pagrindu.

Prieš kelias dienas P. Latuška buvo atleistas iš Jankos Kupalos nacionalinio akademinio teatro generalinio direktoriaus pareigų, teatro aktoriams masiškai palaikius protestuotojus. Po atleidimo jis prisijungė prie Koordinacinės tarybos. Anksčiau P. Latuška užėmė aukštus postus Kultūros ministerijoje, dirbo Baltarusijos pasiuntiniu Prancūzijoje, Lenkijoje.

Atleistas laikraščio „Zviazda“ vyriausiasis redaktorius

Baltarusių laikraščio „Zviazda“ ir tokio paties pavadinimo leidyklos vyriausiasis redaktorius Pavelas Sucharukavas buvo atleistas iš pareigų, pranešė portalas tut.by, remdamasis leidinio žurnalistų pateikta informacija.

„Į jo vietą paskirtas Aliaksandras Karliukevičius, buvęs informacijos ministras. Šiandien, rugpjūčio 20 dieną, informacijos ministras Iharis Luckis pristatė Karliukevičių kolektyvui“, – rašo portalas.

Rugpjūčio 13 dieną laikraščio „Zviazda“ žurnalistai paskelbė pareiškimą, kuriame rašė: „Raginame gerbti žurnalistus, dirbančius įvykių vietose ir atliekančius savo profesinę pareigą. Raginame nenaudoti jėgos prieš tuos, kas reiškia savo nuomonę, ir nerodyti agresijos – nesvarbu, kieno pusėje esate.“

„Raginame visus gerbti įstatymą, bet visų pirma – žmogiškąjį orumą. Smurtas gali pagimdyti tik smurtą“, – pridūrė žurnalistai, turėdami galvoje šalyje vykstančius masinius protestus prieš rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų rezultatus.

Oficialioje leidinio interneto svetainėje A. Karliukevičius jau vadinamas „Zviazda“ vyriausiuoju redaktoriumi.