Kaip praneša A. Navalno atstovė Kira Jarmyš, žmona neįleidžiama, nes, pasak gydytojų, A. Navalnas „nedavė sutikimo“.

Skelbiama, kad žmonai neleidžiama pasikalbėti ir su vyriausiuoju gydytoju, mat jis susirinkime.

Neįleidžiama ir iš Maskvos atskridusi A. Navalno gydytoja Anastasija Vasiljeva.

Pasak K. Jarmyš, iš pradžių žmonai Julijai buvo sakoma, kad A. Navalnas nedavė leidimo jį lankyti, paskui – kad paso neužtenka, reikia parodyti ir santuokos liudijimą ir taip įrodyti, jog ji iš tiesų – vyro žmona.

K. Jarmyš socialiniame tinkle „Twitter“ paviešino nuotrauką, kurioje matyti policijos pareigūnai. Pasak moters, tai tik grupelė jų, ligoninėje pareigūnų yra žymiai daugiau.

Tuo metu A. Vasiljeva sako, kad jai nerodomi jokie medicininiai dokumentai.

„Mes prašome Sveikatos apsaugos ministerijos pareigūnų pagalbos, kad būtų galima gauti dokumentus, nustatyti gydymo būdą ir būtinybę jį perkelti į Maskvą ar užsienį“, – „Twitter“ parašė Vasiljeva.

Tuo metu A. Kaliničenka tikino, kad „visi reikalingi specialistai yra prieinami, A. Navalnas gauna pagalbą visu pajėgumu. Įstaigoje yra viskas, kas būtina, ir nereikia jokios išorinės pagalbos“.

Apie 15 val. Omsko greitosios pagalbos ligoninės Nr. 1 vyriausiojo gydytojo pavaduotojas Anatolijus Kaliničenka pranešė, kad pavyko stabilizuoti A. Navalno būklę, tačiau jis vis dar yra ištiktas komos.

„Leisiu sau pasakyti atsargią pastabą. Atsižvelgiant į būklę, kurios jis mums buvo pristatytas, atsižvelgiant į visišką diagnozės neaiškumą, tai, kad mums pavyko jį stabilizuoti, kad pavyko susidaryti klinikinį vaizdą, yra šioks toks gerų prognozių ženklas“, – teigė R. Kaliničenka.

Kaip skelbta anksčiau, Omsko ligoninės, kur dėl įtariamo apnuodijimo atsidūrė Rusijos opozicijos lyderis A. Navalnas, direktoriaus pavaduotojas A. Kaliničenka ketvirtadienį pareiškė, kad medikai daro viską, kad išgelbėtų jo gyvybę.

„Gydytojai ne vien daro viską, kas įmanoma. Gydytojai dabar tikrai dirba gelbėdami jo gyvybę“, – žurnalistams sakė A. Kaliničenka.

Kremliaus šeimininko Vladimiro Putino kritikas blogai pasijuto lėktuve, kuriuo iš Tomsko miesto Sibire buvo begrįžtantis į Maskvą, tviteryje parašė A. Navalno atstovė Kira Jarmyš.

„Lėktuvas skubiai nusileido Omske. Aleksejui – toksinis apsinuodijimas“, – sakoma jos pranešime.

44-erių A. Navalnas yra be sąmonės, prijungtas dirbtinis plaučių ventiliavimo aparatas.

Pasak K. Jarmyš, jis veikiausiai apsinuodijo kažkuo, įmaišytu į jo arbatą, kurią gėrė ryte.

„Gydytojai sako, kad [organizmas] greičiau įsisavino toksiną su karštu skysčiu“, – teigė K. Jarmyš ir pridūrė, kad A. Navalno komanda iškvietė į Omsko ligoninę policiją.

Aleksejaus Navalno žmona Julija

„Esu tikra, kad tai buvo tyčinis apnuodijimas“, – sakė ji populiariai radijo stočiai „Echo Moskvy“.

K. Jarmyš taip pat paneigė pranešimus, esą A. Navalnas išvakarėse vartojo alkoholio.

„Kaip matau, Kremliaus platformos „Telegram“ kanalai ėmė dirbti dėl naujų temų: neva Navalnas vakar vakare daug gėrė, šiandien pats išgėrė tabletę nuo pagirių, o tai ir sukėlė apsinuodijimą. Tai netiesa. Jis vakar negėrė, šiandien nevartojo jokių tablečių“, – socialiniuose tinkluose parašė opozicionieriaus atstovė.

Anksčiau keli susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanalai skelbė, kad A. Navalnas trečiadienį vakare Kaftančikovo kaime, netoli Tomsko, vartojo alkoholio.

Naujienų agentūros „Interfax“ šaltinio duomenimis, gydytojai nustatė preliminarią diagnozę – ūmų apsinuodijimą nenustatytu psichodisleptiku (haliucinogenu).

A. Navalno bendražygiai parašė pareiškimus policijai ir Tyrimų komitetui.

Omsko teisėsaugos pareigūnai tikrina įvykio aplinkybes. Rusijos vartotojų teisių agentūros „Rospotrebnadzor“ Tomsko srities valdyba inicijavo patikrinimą dėl informacijos apie A. Navalno hospitalizaciją po galimo apnuodijimo.

Tomsko oro uosto antrajame aukšte esančios kavinės vadovybė inicijavo vidaus patikrinimą dėl A. Navalno įtariamo apnuodijimo ir studijuoja stebėjimo kamerų nufilmuotą medžiagą.

A. Navalnas į Tomską buvo atvykęs kurti vaizdo įrašo, agentūrai „Interfax“ sakė A. Navalno regioninio štabo vadovė Ksenija Fadejeva.

Kremlius A. Navalnui palinkėjo „greitai pasveikti“

Kremlius ketvirtadienį teigė žinąs, kad vienas garsiausiai pasisakančių prezidento Vladimiro Putino kritikų Aleksejus Navalnas serga, ir palinkėjo jam „sėkmės“, taip pat pareiškė, jog nėra įrodymų, patvirtinančių, kad jis buvo apnuodytas.

„Sekame šią informaciją... Žinome, kad jo būklė yra rimta... Kaip ir kiekvienam Rusijos Federacijos piliečiui, linkime jam greitai pasveikti“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

D. Peskovo teigimu, nėra jokių įrodymų, patvirtinančių opozicionieriaus apnuodijimą.

„Mes žinome tiek, kad dar nėra jokių testų rezultatų. Visos prielaidos – tik prielaidos, – teigė jis. – Ar tai buvo apsinuodijimas, turės patvirtinti laboratorija.“

Jei testai patvirtins, kad A. Navalnas iš tiesų buvo apnuodytas, „bus vykdomas tyrimas“, kaip ir dėl bet kurio kito Rusijos piliečio, tikino D. Peskovas.

Pasak jo, gydytojai imasi visų būtinų veiksmų.

„Be to, jie gana atvirai pateikia išsamią informaciją apie tai, kas vyksta“, – kalbėjo D. Peskovas.

Atsakydamas į klausimą, ar Kremlius tarpininkautų, jeigu A. Navalną reikėtų perkelti gydytis į kliniką užsienyje, kai sienos uždarytos, D. Peskovas taip pat patikino, kad prireikus Kremlius bus pasirengęs nagrinėti prašymą, jeigu jis bus pateiktas.

„Jeigu kreipsis į Kremlių arba į Sveikatos ministeriją, arba kreipsis į bet kurią žinybą, žinoma. Daugybė Rusijos piliečių šiomis dienomis, nors sienos ir uždarytos, išvažiuoja gydytis į užsienį. Ir, žinoma, mes būsime pasirengę tokius prašymus peržiūrėti labai operatyviai, jeigu jų bus“, – tikino D. Peskovas.