„Regis, situacija Baltarusijoje privertė juos pereiti prie ryžtingų veiksmų. Ji Rusijos valdžiai uždavė esminį klausimą: kaip mums Rusijoje išvengti panašių įvykių? A. Navalno apnuodijimas tapo pirmuoju punktu atsakymų į Baltarusijos iššūkį sąraše“, – įsitikinęs ekspertas.

„Kaip ir Boriso Nemcovo nužudymo atveju, sprendimas pašalinti A. Navalną galėjo būti priimtas tik pačiu aukščiausiu lygmeniu, t. y. taip turėjo nuspręsti pats Vladimiras Putinas. Be jo pritarimo niekas nebūtų ryžęsis tokiems veiksmams“, – rašo I. Eidmanas.

„Žinoma, tokie žmonės kaip Viktoras Zolotovas, Jevgenijus Prigožinas, Ališeras Usmanovas ir Aleksandras Bastrykinas smarkiai nekenčia Aleksejaus ir mielai seniai būtų užsakę jį nužudyti. Kita vertus, Kremlius, matyt, anksčiau tam nepritarė. O dabar, atsižvelgiant į situaciją Baltarusijoje, leidimas buvo duotas“, – mano jis.

Apie apnuodytą A. Navalną socialiniame tinkle „Facebook“ pasisakė ir dabar užsienyje gyvenantis Kremliaus kritikas Michailas Chodorkovskis.

„Aleksejaus apnuodijimas yra tradicinis mūsų valdžios „dėmesio nukreipimo“ ir perspėjimo modelis. Vladimiras Kara-Murza su juo susidūrė du kartus. Po kareivių ir civilių propagandistų nusiuntimo į Baltarusiją tai yra „logiškas žingsnis“ savaitgalinio „valymo“ išvakarėse. Linkiu kuo greičiau pasveikti!“ – rašė jis.

Rusijos analitikas ir konsultavimo įmonės „Mayak Intelligence“ direktorius Markas Galeotti įsitikinęs, kad A. Navalnas virto „rusų nepasitenkinimo savo šalimi katalizatoriumi“.

Kad ir kokias pareigas užimtų Rusijoje, bene kiekvienam rusui teko susidurti su korupcija – problema, kurią A. Navalnas bando įveikti jau beveik 20 metų. Tai – „Kremliaus Achilo kulnas“, pastebėjo M. Galeotti, todėl šiuo atžvilgiu A. Navalnas yra labai pavojingas, skelbia „Euronews“.

Savo „YouTube“ kanale opozicionierius pateikia „puikiai išnagrinėtų korupcijos atvejų“, teigė M. Galeotti. „Tai reiškia, kad tam tikra prasme jis yra labiausiai atpažįstama opozicijos figūra Rusijoje, nepriklausanti vyriausybei ir neužimanti valdininko posto.“

Įmonės „Mayak Intelligence“ direktorius sakė, kad kol kas A. Navalnui pavyko žingsniuoti plonyte linija tarp leidžiamų protestų ir opozicijos bei lazdos perlenkimo. Kita vertus, atsižvelgiant į priešvyriausybinius protestus Baltarusijoje ir kitus protestus Rusijos Tolimuosiuose Rytuose, Chabarovske, „galbūt linija truputį pasislinko, tačiau jis liko, kur buvęs“, – samprotavo M. Galeotti.

Jeigu A. Navalnas bus pašalintas, nelabai kas gali jį pakeisti, nurodė M. Galeotti: „Yra ištisa jaunesnių Rusijos aktyvistų karta, pasiruošusi imtis veiksmų. Bėda ta, kad nė vienas iš jų neturi tokios nacionalinės reputacijos.“

„Yra daug galingų vietos figūrų, bet nė vieno asmens, galinčio jas visas suvienyti. Galbūt įpėdinis galiausiai atsiras, tačiau kol kas kandidatų nematyti“, – sakė ekspertas.

Europos Sąjungos (ES) vyriausiasis įgaliotinis užsienio reikalams ir saugumo politikai Josepas Borrellis pareiškė susirūpinimą dėl įtariamo Rusijos opozicijos politiko A. Navalno apnuodijimo.

„Jei tai bus patvirtinta, už tai atsakingi asmenys privalo būti patraukti atsakomybėn. Linkiu jam greitai ir visiškai pasveikti“, – tviteryje rašė J. Borrellis.

A. Navalno Kovos su korupcija fondo (FBK) teisininkai savo ruožtu pateikė pareiškimą Rusijos tyrimų komitetui dėl galimo jo apnuodijimo.

Kremliaus šeimininko Vladimiro Putino kritikas blogai pasijuto lėktuve, kuriuo iš Tomsko miesto Sibire buvo begrįžtantis į Maskvą, tviteryje parašė K. Jarmyš.

„Lėktuvas skubiai nusileido Omske. Aleksejui – toksinis apsinuodijimas“, – sakoma jos pranešime.

44-erių A. Navalnas yra be sąmonės, prijungtas dirbtinis plaučių ventiliavimo aparatas.

„Jis ištiktas komos, sunkios būklės. Tyrimų rezultatų kol kas nėra“, – tviteryje parašė A. Navalno atstovė.

Jos teigimu, medikai taip pat kol kas nesako, kas nutiko A. Navalnui.

„Gydytojų išsisukinėjimas tik patvirtina, kad tai yra apnuodijimas. Prieš dvi valandas jie buvo pasirengę dalytis bet kokia informacija. Dabar aiškiai tempia laiką ir nesako, ką žino“, – kalbėjo atstovė.

Pasak K. Jarmyš, jis veikiausiai apsinuodijo kažkuo, įmaišytu į jo arbatą, kurią gėrė ryte.

„Gydytojai sako, kad [organizmas] greičiau įsisavino toksiną su karštu skysčiu“, – sakė K. Jarmyš ir pridūrė, kad A. Navalno komanda iškvietė į Omsko ligoninę policiją.

„Esu tikra, kad tai buvo tyčinis apnuodijimas“, – sakė ji populiariai radijo stočiai „Echo Moskvy“.

Pasak K. Jarmyš, A. Navalnas lėktuve ėmė prakaituoti ir prašė jos su juo kalbėti, kad galėtų „susikoncentruoti į balso garsą“. Tuomet jis nuėjo į tualetą ir prarado sąmonę.