„Dabartinio Baltarusijos prezidento įgaliojimai baigsis tik lapkričio 5-ąją. Po to mes ketiname surengti rinkimus griežtai pagal tarptautinius standartus, pakvietę tarptautinius stebėtojus. Tačiau CRK sudėtis turi būti visiškai atnaujinta, CRK vadovas turi pasikeisti“, – sakė ji.

Tuo pačiu opozicija nemato kliūčių Aliaksandrui Lukašenkai dalyvauti pakartotiniuose rinkimuose.

„Mes matome, kad net turėdamas administracinius išteklius, net su šiurkščiausiu falsifikavimu jis pralaimėjo. Mes remiamės tuo, kad kiekvienas Baltarusijos pilietis turi turėti teisę dalyvauti rinkimuose ir jokių kliūčių čia neturėtų būti. Tačiau mes netikime, kad Lukašenka tam ryšis“, – pažymėjo M. Kalesnikava.

Baltarusijoje jau daugiau kaip savaitę vyksta masiniai protestai prieš rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų rezultatus. Oficialiai rinkimų nugalėtoju buvo paskelbtas dabartinis prezidentas A. Lukašenka, kuris šiame poste dirba nuo 1994 metų. Pagal CRK patvirtintus skaičius, A. Lukašenka gavo 80,1 proc., o jo pagrindinė varžovė Sviatlana Cichanouskaja – 10,12 proc. balsų.

Opozicija tvirtina, kad rezultatai buvo suklastoti, šalyje kilo masiniai protestai, kurie tęsiasi iki šiol. Milicija žiauriai ėmėsi malšinti protestus ir per pirmas keturias dienas suėmė beveik 7 tūkstančius demonstrantų, šimtus jų sužeidė guminėmis kulkomis, garsinėmis granatomis ir guminėmis lazdomis.

Dalis sulaikytųjų vėliau buvo paleisti.

Mažiausiai trys protestuotojai žuvo, iš jų vienas – per demonstraciją, kitas – sulaikymo įstaigoje, o trečias per demonstraciją pašautas žmogus vėliau mirė ligoninėje.

Antradienį nepriklausomos žiniasklaidos priemonės taip pat pranešė apie vieną protestų dalyvį, žuvusį per eismo įvykį neaiškiomis aplinkybėmis.

Nuo rugpjūčio 13 dienos protesto akcijos ir streikai prasidėjo daugelyje šalies įmonių.

Pirmadienį A. Lukašenka pareiškė, kad valdžios įgaliojimai gali būti perskirstyti tik keičiant konstituciją, o ne gatvės protestais.