Ketvirtadienį Užsienio reikalų ministerija pareiškė: „Ministras jau anksčiau pareiškė, kad po prezidento rinkimų yra tinkamas laikas pakeisti Lenkijos diplomatijos vadovą, ir išreiškė įsitikinimą, kad jo įpėdinis tęs dabartinį kursą ir toliau stiprins Lenkijos pozicijas tarptautinėje arenoje.“

Praėjusį savaitgalį J. Czaputowiczius priėmė JAV valstybės sekretorių Mike'ą Pompeo, kuris buvo Varšuvoje pasirašyti susitarimo dėl Lenkijos ir Amerikos gynybos bendradarbiavimo stiprinimo.

Tai jau ketvirtas aukšto rango lenkų pareigūnas, šią savaitę paskelbęs apie atsistatydinimą.

Anksčiau šią savaitę iš pareigų pasitraukė sveikatos apsaugos ministras Lukaszas Szumowskis, jo pavaduotojas Januszas Cieszynskis ir skaitmeninimo viceministrė.

Lenkijos diplomatijos vadovas dar prieš mėnesį sakė, kad greitu metu jam gali tekti palikti savo postą.

J. Czaputowiczius tai pareiškė Varšuvai svarstant iš esmės pertvarkyti vyriausybę po to, kai antrai kadencijai prezidentu buvo perrinktas Andrzejus Duda, remiamas dešiniojo sparno valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS).

J. Czaputowiczius tada sakė, kad nėra spaudžiamas palikti savo posto, bet teigė manantis, jog „dabar yra geras laikas pokyčiams prie mūsų diplomatijos vairo“.

Jis teigė, kad A. Dudos pergalė rinkimuose yra pritarimo vyriausybės politikai ženklas ir kad nesitiki, jog keisis Lenkijos užsienio santykių kryptis.

PiS pirmininkas Jaroslawas Kaczynskis liepą sakė, kad vyriausybės pertvarkos galima tikėtis „iškart po vasaros atostogų“ – veikiausiai rugsėjį.

Lenkijos užsienio reikalų ministerijai J. Czaputowiczius vadovavo nuo 2018 metų sausio.