Susitikimas rengiamas padaugėjus proiranietiškų kovotojų rengiamų atakų prieš amerikiečių taikinius ir – Teheranui bei Vašingtonui varžantis dėl įtakos Irake – augant prarajai tarp šios šalies proiranietiškų grupių bei proamerikietiško M. al Kadhemi.

Gegužę dirbti pradėjęs Irako premjeras susiduria su Irako šiitų sukarintų grupių, priklausančių tinklui „Hashed al Shaabi“ ir palaikančių glaudžius ryšius su Iranu, metamais iššūkiais.

„Hashed al Shaabi“ oficialiai yra integruotas į Irako valstybę ir jo politiniai atstovai ragino išprašyti 5 tūkst. JAV karių, dislokuotų šalyje kovojant su džihadistais.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo trečiadienį sakė, kad „premjero ne visiškai kontroliuojamos ginkluotos grupuotės trukdė mūsų pažangai“, ir ragino jas „kuo greičiau pakeisti vietos policija“.

M. Pompeo, kuris kalbėjo spaudos konferencijoje su Irako užsienio reikalų ministru Fuadu Husseinu, tikriausiai turėjo galvoje sukarintas šiitų grupuotes, nors jų pavadinimo nepaminėjo.

Paklaustas apie planą mažinti 5 tūkst. JAV karių kontingentą Irake, M. Pompeo sakė skaičių neturintis ir paragino žmones „nesutelkti į tai viso dėmesio“.

Vienas JAV administracijos aukšto rango pareigūnas karių klausimu sakė: „Tikslių patvirtintų grafikų nėra ir nėra tikslių patvirtintų skaičių, bet apie tai tikrai bus kalbama per diskusiją, mums vertinant, kokie yra Irako saugumo poreikiai ir ką Jungtinės Valstijos mano galinčios padaryti.“

„Ginkluotos grupės“, pasak šio pareigūno, yra „nuolatinė problema, metanti iššūkį Irako saugumui, kelianti grėsmę JAV pajėgų interesams regione ir tikrai metanti iššūkį Irako suverenumui“.

„Mes galvojame, kad Irako vidaus saugumo poreikius geriausiai patenkina pajėgos, kurias, visų pirma, nepriklausomai kontroliuoja Irako vyriausybė“, – pridūrė jis.

Proiranietiškoms frakcijoms buvo suduotas skaudus smūgis, kai Vašingtonas sausio mėnesį surengė drono ataką Bagdade, per kurią žuvo „Hashed al Shaabi“ vado pavaduotojas Abu Mahdi al Muhandisas ir, taip pat, įtakingas Irano generolas Qasemas Soleimani.