K. Harris, pirmoji tamsiaodė moteris, gavusi kurios nors iš svarbių JAV partijų bilietą į Baltuosius rūmus, kaltino D. Trumpą verčiant „mūsų tragedijas politiniais ginklais“ ir ragino amerikiečius balsuoti už Joe Bideną – „prezidentą, kuris mus visus sutaikys“.

„Donaldo Trumpo vadovavimo nesėkmė kainavo gyvybių ir pragyvenimo šaltinių“, – sutikdama tapti kandidate į viceprezidentus pareiškė buvusi prokurorė iš Kalifornijos.

„Esame lūžio taške“, – pridūrė ji.

J. Bidenas, kuris lapkričio 3-iąją varžysis su D. Trumpu, savo sutikimo tapti kandidatu kalbą turi pasakyti ketvirtadienį, baigiantis demokratų nacionaliniam suvažiavimui, kuris saugantis koronaviruso vyko vien internetu ir per televiziją.

Prieš K. Harris kalbėjęs pirmasis juodaodis Amerikos prezidentas Barackas Obama taip pat smerkė D. Trumpą ir ragino išrinkti J. Bideną.

B. Obama sakė, jog 2017-aisiais perduodamas Baltuosius rūmus D. Trumpui manė, kad šis respublikonų prezidentas „galėtų parodyti tam tikrą suinteresuotumą rimtai vertinti darbą, kad jis galėtų pajusti šių pareigų svorį ir atrasti pagarbos jam patikėtai demokratijai“.

„Bet taip niekada nenutiko“, – sakė B. Obama.

Dėl D. Trumpo buvo paleisti nuo saito Amerikos „blogiausi impulsai, visame pasaulyje smarkiai pažeminta mūsų didi reputacija, iškilo kaip niekad didelė grėsmė mūsų demokratijos institucijoms“, teigė jis.

D. Trumpas atsakydamas žurnalistams pareiškė, kad B. Obama buvo „baisus prezidentas“.

Nepalikti likimui

Buvusi pirmoji ponia ir buvusi valstybės sekretorė Hillary Clinton, kuri 2016 metų prezidento rinkimuose nedidele persvara pralaimėjo D. Trumpui, prašė rinkėjų dar vienose įtemptose rinkimų varžybose nieko nevertinti kaip savaime suprantamo dalyko.

„Tai negali būti dar vieni „jei, galėjo būti, turėjo būti“ rinkimai“, – sakė ji.

Tarp kitų vakaro kalbėtojų buvo Masačusetsui atstovaujanti senatorė Elizabeth Warren, kuri sėkmingai varžėsi su J. Bidenu dėl nominavimo, ir Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi.

Taip pat kalbėjo buvusi Atstovų Rūmų narė iš Arizonos Gabrielle Giffords, kuri po pasikėsinimo į jos gyvybę 2011 metais, kai buvo pašauta ir sunkiai sužeista, tapo ginklų kontrolės šalininke. Kalbą pasakė ir dar viena ginklų kontrolės šalininkė: šaudynių Parklando mokykloje liudininkė Emma Gonzalez.

Jauni aktyvistai kalbėjo apie klimato kaitos pavojus, o ispanakalbiai imigrantai itin emocingai kritikavo D. Trumpo politiką, kuri, jų teigimu, išdraskė šeimas.

Didelis dėmesys teko B. Obamai, kuris išlaikė didžiulę įtaką demokratų vadovybėje.

Nors per partijos pirminius rinkimus jis laikėsi nuošalyje, dabar aktyviai agituoja už J. Bideną.

„Šįvakar prašau jūsų tikėti Joe ir Kamalos sugebėjimu išvesti šią šalį iš tamsių laikų ir atstatyti ją geresnę“, – savo kalboje sakė jis.

Trumpo „audros centras“

B. Obama kalbėjo dvi dienos po to, kai jo sutuoktinė Michelle Obama pradėjo suvažiavimą griežta kritika D. Trumpui – „mūsų šaliai netinkamam prezidentui“.

„Jis negali susidoroti su šiuo momentu“, – sakė ji.

Antradienį kalbėjo du kiti buvę prezidentai – 95 metų Jimmy Carteris ir 74 metų Billas Clintonas, kuris D. Trumpo Baltuosius rūmus pavadino „audros centru“.

77 metų J. Bidenas, buvęs senatorius iš Delavero, kuris aštuonerius metus dirbo B. Obamos viceprezidentu, antradienį buvo oficialiai paskirtas partijos kandidatu.

Kalifornijai atstovaujanti senatorė K. Harris, kurią J. Bidenas pasirinko savo kandidate į viceprezidentus, tiesioginės transliacijos metu kalbėjo iš Vilmingtono Delavere, kur įsikūręs J. Bideno rinkimų kampanijos štabas.

55 metų K. Harris, imigranto jamaikiečio ir imigrantės indės dukters, paskyrimas žymi dar vieną pirmą kartą jos karjeroje.

K. Harris buvo pirmoji tamsiaodė Kalifornijos generalinė prokurorė, pirmoji moteris tame poste ir pirmoji šaknų Pietų Azijoje turinti moteris, išrinkta į JAV Senatą.

Respublikonų partija savo virtualų suvažiavimą surengs kitą savaitę, kai oficialiai iškels D. Trumpo kandidatūrą antrai ketverių metų kadencijai.

D. Trumpas nusprendė, kad sutikimo tapti kandidatu kalbą pasakys Baltųjų rūmų Pietinėje pievelėje – tai kontroversiškas sprendimas, nes iš prezidentų teisiškai reikalaujama atskirti savo rinkimų kampanijas nuo mokesčių mokėtojų pinigais finansuojamo valdymo.