Apie tai televizijos kanalo „Rossija 1“ laidos „60 minut“ eteryje pranešė Baltarusijos lyderio atstovė spaudai Natalija Eismont.

„Mūsų šalies prezidentas paprašė savo kolegos Rusijoje perduoti poniai A. Merkel, kad ne tik Vokietija, bet ir visa Vakarų Europa nesikištų į Baltarusijos vidaus reikalus, kaip tai yra daroma dabar“, – kalbėjo N. Eismont.

Kaip rašo rbc.ru, ji patikslino, kad A. Lukašenka šiame etape nemato būtinybės pasikalbėti su A. Merkel. A. Lukašenka jau keletą kartų kalbėjosi su V. Putinu koordinuodamas savo veiksmus atsižvelgiant į sudarytus susitarimus.

„Na, pasakykite, kaip tai atrodys, jeigu tuo pat metu, kai vyksta derybos su V. Putinu, Baltarusijos prezidentas dar kažką aptarinės ir su A. Merkel. Mūsų nuomone, tai būtų mažų mažiausiai nesolidu“, – pareiškė N. Eismont.

„Koks gali būti tokio pokalbio poveikis? Veikiausiai neigiamas, juk šiandien svarbiausia yra tai, kad mes norime, jog Vakarai nepalaikytų tų, kurie destabilizuoja situaciją Baltarusijoje“, – patikslino A. Lukašenkos atstovė spaudai.

Antradienį, rugpjūčio 18 d., A. Merkel paskambino V. Putinui, jiedu aptarė situaciją Baltarusijoje. Pokalbio metu Vokietijos kanclerė pabrėžė, kad Baltarusijos valdžia privalo nenaudoti smurto prieš taikius protestuotojus, paleisti politinius kalinius ir „užmegzti nacionalinį dialogą su opozicija ir visuomene, kad būtų galima įveikti krizę“.

Kremlius pranešė, kad pokalbio metu V. Putinas prašneko apie nepriimtiną kišimąsi į Baltarusijos vidaus reikalus. „Rusijos pusė pabrėžė, kad bet kokie išorės bandymai kištis į šalies vidaus reikalus yra nepriimtini, tai veda į tolesnį krizės eskalavimą“ – pranešė A. Lukašenkos atstovė spaudai.

Apie „nepriimtiną spaudimą“ Minskui V. Putinas taip pat užsiminė kalbėdamas su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu. „Aptardamas pablogėjusią situaciją Baltarusijoje, V. Putinas pabrėžė, kad negalima kištis į šalies vidaus reikalus ir daryti spaudimą Baltarusijos vadovybei“, – teigiama Kremliaus puslapyje paskelbtame pranešime.

Apie pokalbį dėl Baltarusijos su V. Putinu taip pat pranešė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis. „Tik taikus ir iš tiesų įtraukiantis dialogas gali išspręsti krizę Baltarusijoje“, – po pokalbio rašė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas.

Rugpjūčio 19 d. buvo numatytas Europos Vadovų Tarybos susitikimas dėl padėties Baltarusijoje – vaizdo konferencijoje dalyvavo Europos Sąjungos valstybių ir vyriausybių vadovai.

Kanclerė A. Merkel: ES šalys nepripažįsta rinkimų Baltarusijoje rezultatų

Europos Sąjungos (ES) valstybės narės nepripažįsta prezidento rinkimų Baltarusijoje rezultatų, paskelbė Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

„Rinkimai nebuvo nei sąžiningi, nei laisvi, ir dėl šios priežasties šių rinkimų rezultatai negali būti pripažinti“, – sakė A. Merkel per spaudos konferenciją po skubaus virtualaus ES viršūnių posėdžio.

Trečiadienį buvo surengta neeilinė Europos Vadovų Tarybos (EVT) vaizdo konferencija, kurios metu ES šalių lyderiai aptarė krizę Baltarusijoje.

Kanclerė, kurios šalis šiuo metu pirmininkauja ES Tarybai, taip pat pasmerkė brutalų smurtą prieš protestuotojus Baltarusijoje.

Baltarusijoje po ginčytinų rugpjūčio 9-osios dienos prezidento rinkimų nerimsta masiniai protestai prieš prezidentą Aliaksandrą Lukašenką. Rinkimų rezultatai laikomi suklastotais. Oficialiais duomenimis, dabartinis valstybės vadovas A. Lukašenka surinko 80,1 proc. balsų, o opozicijos kandidatė Sviatlana Cichanouskaja gavo 10,12 proc.

S. Cichanouskaja, pabėgusi į Lietuvą, ragino ES lyderius „nepripažinti šių suklastotų rinkimų rezultatų.“

Per protestus buvo sulaikyta tūkstančiai demonstrantų, o dauguma jau paleistų protestuotojų teigia, kad sulaikymo įstaigose buvo skriaudžiami ir net kankinami. Keli demonstrantai žuvo.