Opozicijos lyderiai bando parengti planą. Siekdami aptarti, ką darys toliau, jie sudarė koordinacinę tarybą. Tačiau antradienio vakarą surengtoje spaudos konferencijoje didžiąją dalį laiko jie praleido paneiginėdami Aliaksandro Lukašenkos kaltinimus, kad bando pasiglemžti valdžią.

Tolesni žingsniai

„Mes pasitelkiame tik teisėtus būdus, teisėtus ir nesmurtinius metodus. Visi tarybos nariai pripažįsta, kad rinkiminės kampanijos ir balsų skaičiavimo metu buvo vykdomi masiniai pažeidimai, jie nepripažįsta oficialių rinkimų rezultatų. Policijos pajėgų taikomą smurtą jie laiko nusikalstamu veiksmu ir reikalauja paleisti visus politinius kalinius“, – savo kalbos pradžioje sakė Olga Kovalkova iš opozicijos kandidatės Sviatlanos Cichanouskajos komandos.

Aiškumo stoka dėl to, ką daryti toliau, gali rimtai pakenkti opoziciniam judėjimui, rašo bbc.com. Jau pasirodo ženklų, leidžiančių spėti, kad gamyklų streikų impulsas gali blėsti. Pasak didžiulės Minsko traktorių gamyklos (MTZ) streikuotojams atstovaujančio Siarhejaus Dylevskio, streikuoja apie 20 proc. darbuotojų. Likusieji pernelyg baiminasi mesti darbus ir palaikyti protesto judėjimą, aiškino S. Dylevskis.

Daugelis darbuotojų patiria darbdavių spaudimą. „Jie nerimauja, kad gali netekti atlyginimų ir premijų. Jie baiminasi, jog gali prarasti darbą“, – aiškina Siarhejus Korovačas, dirbantis frezuotoju MAZ – Minsko automobilių gamykloje, gaminančioje sunkvežimius ir autobusus.

S. Korovačas sako, kad antradienį iš daugiau nei 10 tūkst. MAZ darbuotojų streikuoti išėjo tik maža dalelė. Jis teigia, jog daugelį darbuotojų stabdo nedidelis aktyvumas, todėl jie dabar nėra linkę rizikuoti.

Pasak nepriklausomo naujienų tinklo tut.by, gamyklų darbuotojai sulaukia laiškų iš ministerijų, informuojančių apie galimas nuobaudas už jų veiksmus. „Dalyvavimas streikuose, renginiuose ar susitikimuose, kurie organizuojami nesilaikant darbo įstatymų, pažeidžia darbo drausmę. Tai reiškia visišką atsakomybę“, – rašoma laiške.

Lyderio paieškos

„Esame unikalios situacijos, kai vyksta decentralizuoti ir spontaniški protestai, liudytojai. Nepasakyčiau, kad, norėdami ir toliau protestuoti, privalome turėti lyderį“, – teigia žymi opozicijos veikėja Marija Kolesnikova.

Tačiau neturint aiškaus lyderio nėra užtikrintumo, ar opozicija pajėgs mobilizuoti minią.

Opozicijos kandidatė S. Cichanouskaja buvo priversta iš karto po rinkimų palikti Baltarusiją. Jos bendražygiai sako besitikintys, kad ji greitai sugrįš, o jos sugrįžimas galėtų įnešti naujos energijos į protestų nuotaiką ir sukurti asmenybę, su kuria priešakyje žmonės galėtų protestuoti.

Per pirmadienį vykusį susitikimą su MTZ gamyklos darbuotojais pirmą kartą nuo protestų pradžios A. Lukašenka išdėstė galimą pasitraukimo iš valdžios scenarijų.

„Turite referendumu priimti naują konstituciją ir tada surengti naujus prezidento, parlamento ir vietinės valdžios institucijų rinkimus. Ir, kaip nurodys konstitucija, aš pasitrauksiu“, – kalbėjo A. Lukašenka. Jis leido aiškiai suprasti, kad neatsitrauks spaudžiamas gatvėse vykstančių protestų.

Ukrainos pavyzdys

Tačiau dauguma protestuotojų nori, kad A. Lukašenka pasitrauktų nedelsdamas.

Po praėjusį sekmadienį vykusio didžiausio opozicijos mitingo nepriklausomos Baltarusijos istorijoje tūkstančiai protestuotojų vakare ir toliau rinkosi Minsko Nepriklausomybės aikštėje. Žmonės buvo nusiteikę šventiškai, mojavo opozicijos vėliavomis ir prisijungusiems prie protestų judėjimo skandavo: „Ačiū!”.

Iš pažiūros gali atrodyti, kad protestai pasiekė stagnacijos etapą. Tačiau visgi tikimasi, jog savaitgaliais rinksis didelės minios. Žmonių įniršis dėl valdžios institucijų prieš protestuotojus naudojamo smurto ir prievartos greitu metu neišblės. Būtent šis jausmas ir palaiko bei skatina protestus.

Daugelis tai, kas dabar vyksta Baltarusijoje, lygina su kaimyninėje Ukrainoje vykusiu Maidanu – masiniais protestais, kurie 2014 m. nuvertė prezidentą Viktorą Janukovyčių. Iki tol protestai tęsėsi kelis mėnesius. Kai kas mano, kad šiuo keliu galėtų eiti ir Baltarusija. Tačiau netgi opozicija tvirtina nenorinti įgyvendinti Maidano scenarijaus, nes Baltarusijoje jis daugiausia siejamas su neramumais ir suirute.

Čia žmonės į gatvėse vykstančius protestus atsiveda savo šeimas, laiko balionus ir gėles, norėdami parodyti, kad jų judėjimas yra taikus. Tačiau Ukrainoje demonstracijos taip pat buvo taikios, kol valdžia pasitelkė jėgą, kad išvaikytų protestuotojus.