Višegrado grupei priklausančių Čekijos, Vengrijos, Lenkijos ir Slovakijos prezidentų bendrame pareiškime sakoma, kad Baltarusijos pareigūnai turėtų „atverti kelią politiniam sprendiniui“.

Šalys taip pat paragino „bet kokius užsienio veikėjus susilaikyti nuo veiksmų, kurie keltų grėsmę Baltarusijos nepriklausomybei ir suverenitetui“, netiesiogiai kreipdamosis į pagalbą A. Lukašenkai pažadėjusią Rusiją.

Bendrame pareiškime taip pat sakoma, kad trečiadienį rengiamas neeilinis ES viršūnių susitikimas turėtų „imtis visų būtinų priemonių..., kad būtų pradėtas dialogas tarp Baltarusijos valdžios bei visuomenės atstovų“, ir apsvarstyti „solidarumo su Baltarusijos tauta priemones“.

Nuo rugpjūčio 9-ąją įvykusių Baltarusijos prezidento rinkimų, kuriuos opozicija laiko suklastotais, šalį krečia beprecedenčio masto protestai. Oficialūs rezultatai rodo, kad rinkimus laimėjo nuo 1994 metų šaliai vadovaujantis A. Lukašenka, surinkęs 80,1 proc. balsų, bet opozicija teigia, kad tikroji nugalėtoja yra Sviatlana Cichanouskaja, po rinkimų pabėgusi į Lietuvą ir, anot rinkimų komisijos, gavusi kiek daugiau nei 10 proc. balsų.

A. Lukašanka per trečiadienį vykusį Baltarusijos valstybės saugumo tarybos posėdį sakė atmetantis Vakarų valstybių raginimus pradėti derybas dėl padėties šalyje ir paragino jas pirmiausiai imtis spręsti savas problemas.