Prancūzija, Vokietija ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis ragino A. Lukašenkos artimą sąjungininkę Rusiją skatinti dialogą, kad krizė būtų užbaigta taikiai.

Po rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų Baltarusijoje vyksta dideli opozicijos protestai prieš A. Lukašenkos ginčijamą perrinkimą. Saugumo tarnybos brutaliai vaikė taikias demonstracijas.

ES jau dirba dėl naujų sankcijų Baltarusijai, kurios būtų nukreiptos prieš tuos, kas, kaip įtariama, klastojo rinkimus ir kruvinomis priemonėmis slopino protestus, kaip niekada iki šiol supurčiusius A. Lukašenkos pozicijas valdžioje.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas yra sakęs, kad jo šalis yra pasiruošusi prireikus pasiųsti karių į Baltarusiją, o šią savaitę perspėjo dėl „nepriimtino“ užsienio kišimosi Baltarusijoje ir spaudimo jos vadovybei.

Viršūnių susitikimui prasidėjus, Nyderlandų premjeras Markas Rutte sakė, kad ES „negali sutikti su šių rinkimų rezultatais“ ir paragino imtis „ryžtingų ir koordinuotų“ veiksmų.

„Mūsų žinia režimui aiški: smurtas yra nepriimtinas, politiniai kaliniai turi būti paleisti, o žmogaus teisės turi būti gerbiamos, – tviteryje parašė jis. – Dialogas turi nuvesti prie sprendimo, atspindinčio žmonių balsavimą.“

A. Lukašenkai deklaravus 80-čia proc. balsų pasiektą pergalę rinkimuose, Baltarusijoje kilo didžiausios demonstracijos nuo 1991-ųjų, kai subyrėjus Sovietų Sąjungai šalis gavo nepriklausomybę.

Opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja, 37 metų politikos naujokė, kuri pasiskelbė laimėjusi prezidento rinkimus ir pasitraukė į kaimyninę Lietuvą, paragino ES lyderius „nepripažinti šių nesąžiningų rinkimų“.

Viršūnių susitikime taip pat turi būti aptarti sparčiai besirutuliojantys įvykiai Malyje, kur po prezidentą Ibrahimą Boubacarą Keitą nušalinusio karinio perversmo jo lyderiai skubiai pažadėjo netrukus surengti rinkimus.

ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis vėlai antradienį paskelbė pareiškimą, kuriuo pasmerkė perversmą Malyje, atmetė bet kokius „nekonstitucinius pakeitimus“ ir sakė, kad jie negali užtikrinti ilgalaikio sprendimo daugybei Malio ekonominių, politinių ir saugumo problemų.