Baltarusijoje nesiliaujant masiniams protestams dėl prezidento rinkimų ir Aliaksandro Lukašenkos žiaurių veiksmų protestuotojų atžvilgiu, Vokietijos parlamento pirmininkas W. Schäuble antradienį „Deutsche Welle“ sakė, jog ES turi padidinti spaudimą, kad užtikrintų nesmurtinį problemos sprendimą.

„Visi matome, kad Baltarusijoje gyvenimas nebegali tekėti įprasta vaga“, – pareiškė W. Schäuble. A. Lukašenka ignoruoja protestuotojų reikalavimą atsistatydinti po laimėtų ginčytinų prezidento rinkimų.

Antradienį duoto interviu metu W. Schäuble, priklausantis Vokietijos kanclerės Angelos Merkel konservatorių partijai, užtikrintai tvirtino, kad A. Lukašenkos valdymo laikotarpis eina į pabaigą.

„Kai diktatorius prieina liepto galą, geriausia rasti nesmurtinį būdą, kaip gyventi toliau, – sakė jis. – Baltarusijoje A. Lukašenkos režimui akivaizdžiai atėjo galas.

ES atsakomybė

W. Schäuble taip pat nurodė, jog ES yra „atsakinga“ už savo kaimynes. Kalbėdamas apie Rusiją bei sąjungą tarp Maskvos ir Minsko, parlamento pirmininkas pabrėžė, kad ES neketina išplėsti savo įtakos zonos.

„Žmonės klysta galvodami, jog mes norime pakeisti įtakos sferas, – „Deutsche Welle“ žurnalistei Michaelai Küfner sakė politikas. – Jeigu giname žmogaus teises, demokratiją ir nepritariame smurtui, tokie veiksmai nėra nukreipti prieš nieką, juo labiau prieš Rusiją.“