„Islamistų išpuolio galimybė negali būti atmesta atsižvelgiant į vakarykščio vakaro įvykius“, – trečiadienį pareiškė prokurorai.

Jie teigė, kad „kaltinamojo teiginiai rodo religinę islamistinę motyvaciją“ jo veiksmams, ir pridūrė, jog „esama ir psichologinio nestabilumo požymių“.

Vietos žiniasklaida anksčiau pranešė, kad minimas asmuo, 30-metis irakietis, antradienio vakarą lipdamas iš savo automobilio šaukė „Allahu Akbar“ (Dievas visų didesnis).

Pasak Berlyno policijos, vyras sukėlė tris avarijas 100-ajame greitkelyje miesto Tempelhofo ir Šėnebergo rajone, o paskui pareiškė, kad jo turimoje dėžėje yra „pavojingas objektas“.

Tačiau policija, atidariusi dėžę aukšto slėgio vandens srove, ten rado tik įrankių.

Vairuotojas buvo areštuotas. Greitkelis buvo uždarytas kelias valandas, todėl smarkiai sutriko eismas.

„Niekas nesiartinkite, antraip visi mirsite“, – sakė įtariamasis, sustabdęs savo juodą „Opel Astra“ ir ant jo stogo padėjęs metalinę dėžę. Jo žodžius citavo dienraštis „Bild“.

Vokietijos žiniasklaida pranešė, kad tarp sužeistųjų yra vienas motociklininkas.

Su islamo ekstremizmu susiję žmonės pastaraisiais metais Vokietijoje įvykdė kelis smurtinius išpuolius. Didžiausias iš jų buvo 2016 metų gruodžio išpuolis Berlyno Kalėdų mugėje, kai vienam prieglobsčio prašytojui sunkvežimiu įsirėžus į minią žuvo 12 žmonių. Šios atakos vykdytojas tunisietis rėmė džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS).

Neseniai vienas islamistas ir jo žmona buvo nuteisti už biologinės atakos planavimą Vokietijoje 2018 metais, ketinant panaudoti mirtinai nuodingą riciną. Pora internete buvo užsisakiusi ricinmedžio sėklų, sprogmenų ir metalinių rutulinių guolių toksiškai bombai gaminti.

Kovo mėnesį vyrui buvo paskirta 10 metų įkalinimo bausmė, o jo žmona birželį buvo nuteista kalėti aštuonerius metus.

Nuo 2013-ųjų Vokietijoje pavojingais laikomų islamistų skaičius padidėjo penkiskart iki 680, nurodo saugumo tarnybos.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel dažnai kaltinama – ypač kraštutinių dešiniųjų – prisidėjusi prie islamistų grėsmės tuo, kad 2015 metais atvėrė šalies sienas šimtams tūkstančių migrantų.