„Mes nežinome realių rugpjūčio 9 d. rinkimų rezultatų, kadangi jie buvo masiškai klastojami. Gauta pranešimų, kad po jų buvo deginami dokumentai, ir niekas negali pasakyti, kaip iš tikrųjų pasiskirstė balsai, - sakė Latvijos URM vadovas. – Todėl šiuo metu nėra galimybės pripažinti antrąjį kandidatą rinkimų nugalėtoju. Nė vienoje demokratinėje šalyje nė viena rinkimų komisija ar teismas jų nepatvirtintų“.

Anot E. Rinkevičiaus, sprendimas dėl pakartotinių Baltarusijos prezidento rinkimų gali būti priimtas tik pačioje šalyje, bet šiuo atveju balsavimą turėtų stebėti tarptautiniai stebėtojai. Ministro nuomone, greitai sureguliuoti situacijos Baltarusijoje neįmanoma, tuo labiau, kad niekas iš šalies nieko negali padaryti, tik pati Baltarusijos visuomenė.

Austrijos kancleris: Baltarusijoje turi būti surengti teisingi rinkimai

Baltarusijoje turi būti surengti nauji – laisvi ir teisingi – prezidento rinkimai. Tai trečiadienį prieš prasidedant nuotoliniu būdu organizuojamam Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdžiui pareiškė Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas, praneša naujienų agentūra APA.

Pasak Austrijos kanclerio, Baltarusijoje vykę rinkimai „nebuvo nei laisvi, nei teisingi“.

S. Kurzas pabrėžė, kad būtina pradėti Baltarusijos valdžios ir opozicijos dialogą.

Pasak politiko, Europos Sąjunga turi imtis sankcijų prieš Baltarusijos valdžios atstovus, atsakingus už smurtą prieš demonstrantus ir opoziciją.

Baltarusijoje rugpjūčio 9 d. įvyko prezidento rinkimai, kurių rezultatai laikomi suklastotais. Oficialiais duomenimis, dabartinis valstybės vadovas A. Lukašenka surinko 80,1 proc. balsų, opozicijos kandidatė Sviatlana Cichanouskaja – 10,12 proc.

Vos tik paskelbus pirmuosius balsavimo rezultatus, Minske ir kituose Baltarusijos miestuose prasidėjo masinės protesto akcijos, kurios virto susirėmimais su milicijos darbuotojais. Buvo sulaikyta apie 6 tūkst. žmonių, nukentėjo daug demonstrantų.

S. Cichanouskaja paragino Europos Sąjungos lyderius nepripažinti rinkimų Baltarusijoje rezultatų

Baltarusijos opozicijos kandidatė į šalies prezidentus Sviatlana Cichanouskaja paragino Europos Sąjungos lyderius nepripažinti šalyje įvykusių prezidento rinkimų rezultatų.

„Aš jus raginu nepripažinti suklastotų rinkimų rezultatų“, - pareiškė ji anglų kalba naujame vaizdo įraše, kuris paskelbtas „YouTube“.

„Siekdama taikaus valdžios perdavimo mano šalyje, aš inicijavau Baltarusijos nacionalinės koordinacinės tarybos įkūrimą. Ji vadovaus taikaus valdžios perdavimo procesui, kuris remsis dialogu“, - sakė S. Cichanouskaja.

Anot jos, Taryba „tučtuojau inicijuos naujus sąžiningus ir demokratiškus prezidento rinkimus, kuriuos stebės tarptautiniai stebėtojai“. Ji taip pat paragino ES šalių vadovus „gerbti tarptautinės teisės principus, Baltarusijos suverenitetą ir baltarusių tautos pasirinkimą“.