„Šiandien MTZ darbuotojai, kurie vakar pagal susitarimą su generaliniu direktoriumi parašė pareiškimus dėl neapmokamų atostogų, negalėjo patekti į gamyklos teritoriją. Tai keli šimtai žmonių. Jų leidimai užblokuoti. Kitus jų kolegas, kurie neparašė pareiškimų dėl atostogų, be problemų įleisdavo į gamyklą“, – rašė portalas.

„Prie MTZ darbuotojų prisidėjo neabejingų žmonių, taip pat kai kurie Minsko variklių gamyklos darbuotojai. Tačiau susirinkusiuosius išvaikė atvažiavęs OMON“, – sakoma pranešime.

Vėliau žmonės vėl susirinko prie gamyklos, bet jėgos struktūrų pareigūnai, kurie tuo metu sulaukė pastiprinimo, vėl neleido susirinkusiesiems ten būti.


Salihorsko mieste mitinguoja trąšų įmonės „Belaruskalij“ darbuotojai

Baltarusijos trąšų įmonės „Belaruskalij“ darbuotojai trečiadienį susirinko ir mitinguoja centrinėje Salihorsko aikštėje netoli miesto vykdomojo komiteto.

Tuo metu streiko komiteto vadovybė pranešė apie spaudimą darbuotojams, dalyvaujantiems protesto akcijose.

„Mūsų gretos retėja dėl beprecedenčio spaudimo“, – pareiškė streiko komiteto pirmininkas Andrejus Bokunas.

Transliaciją iš šachtininkų mitingo Salihorske vykdo „Laisvosios Europos radijas/Laisvės radijas“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL).

Pranešama, kad Salihorsko aikštėje susirinko keli šimtai žmonių. Susirinkusieji reiškia pritarimą streiko komiteto reikalavimui pripažinti rugpjūčio 9-ąją šalyje įvykusius prezidento rinkimus negaliojančiais.

Įmonėje „Belaruskalij“ dirba apie 17 tūkst. darbuotojų.

Antradienį „Belaruskalij“ nepriklausomos profesinės sąjungos atstovai paragino kalio kombinato darbuotojus rugpjūčio 19 dieną neateiti į darbą ir dalyvauti mitinge Salihorsko aikštėje.

„Nuo 2020 metų rugpjūčio 19 dienos bendras susirinkimas aikštėje 9 val. ryto. Į darbą nevažiuojame. Atvykstame į aikštę. Dalyvavimas absoliučiai būtinas“, – vaizdo pareiškime streikininkams sakė A. Bokunas.

Antradienį rūdos gavyba kai kur buvo iš dalies sustojusi, buvo stabdomas sodrinimo fabrikas. Žiniasklaidos duomenimis, šiuo metu streikuoja apie 3 tūkst. darbuotojų.

Baltarusijos vyriausybės vadovas Ramanas Haloučanka antradienį sakė, kad „Belaruskalij“ pastarosiomis dienomis sumažino gamybos apimtį, nes žmonės negalėjo apsispręsti, „ar eina dirbti, ar į aikštę“.

„Šia situacija pasinaudojo konkurentai rinkoje, tarp jų „Uralkalij“, kuris padidino tiekimą“, – pareiškė premjeras.

Rugpjūčio 17 dieną baltarusių žiniasklaida pranešė apie darbo sustabdymą visose „Belaruskalij“ šachtose ir apie darbininkų paskelbtus streikus.

Penktadienį Salihorske vyko spontaniškos protesto akcijos, o vakare įmonės vadovybė susitiko su „Belaruskalij“ darbuotojais. Susitikime žmonės, be kitų dalykų, reikalavo, kad iš miesto kaip praradusios žmonių pasitikėjimą būtų išvestos specialiosios pajėgos, kad būtų pateiktas prašymas išformuoti OMONą, kad būtų patraukti atsakomybėn tie, kas viršijo įgaliojimus per rinkimų kampaniją ir po jos ar sąžiningai nevykdė savo pareigų.

Taip pat buvo pareikalauta pripažinti prezidento rinkimus negaliojančiais, suformuoti naują Centrinę rinkimų komisiją ir surengti naujus rinkimus, kuriuos stebėtų nepriklausomi stebėtojai.

„Belaruskalij“ yra vienintelis kalio chlorido gamintojas Baltarusijoje, taip pat vienas didžiausių kalio trąšų tiekėjų pasaulinei rinkai. Įmonė savo produkciją realizuoja per Baltarusijos kalio kompaniją, kuri pirmadienį partneriams pažadėjo dėti visas pastangas, kad būtų įvykdyti esami susitarimai.