Pasiekęs susitarimą, kad Australija gamintų „daug žadančią“ vakciną, kuriamą bendrovės „AstraZeneca“ ir Oksfordo universiteto, S. Morrisonas teigė, kas skiepas turėtų būti „kiek įmanoma labiau privalomas“.

„Visada bus išimčių bet kokiai vakcinai dėl medicininių priežasčių, bet tai turėtų būti vienintelė priežastis (išvengti skiepo)“, – radijo stočiai 3AW Melburne sakė S. Morrisonas.

Prognozuodamas, kad susilauks pasipiktinimo iš prieš vakcinas nusistačiusių žmonių, S. Morrisonas tikino, kad ant kortos pastatyta per daug, kad būtų galima leisti COVID-19 plisti netrukdomai.

„Kalbame apie pandemiją, kuri sunaikino pasaulio ekonomiką ir pasiglemžė šimtų tūkstančių žmonių gyvybes visame pasaulyje“, – sakė jis, pabrėždamas, kad Vyriausybė dar nepriėmė sprendimo dėl privalomo gyventojų skiepijimo.

Australijos Vyriausybė skaičiuoja, kad koronavirusui išnaikinti reikia, jog pasiskiepytų 95 proc. populiacijos.

„Mums reikia pačios plačiausios ir visapusiškos reakcijos į pandemiją, kad sugrąžintume Australiją į normalų gyvenimą“, – teigė premjeras, anksčiau sakęs, kad skiepas kiekvienam australui bus nemokamas.

Australijoje jau dabar vaikai yra neleidžiami į vaikų darželius ir mokyklas, kol jie nėra paskiepyti nuo tokių ligų, kaip poliomelitas ar stabligė.

Vis dėlto, kyla diskusijos dėl to, ar tokios taisyklės atitinka asmens laisvės principus, o kategoriški „antivakseriai“ užtvindė interneto forumus sąmokslo teorijomis ir dezinformacija apie vakcinas.

Daugiau nei 400 australų pražudžiusi koronaviruso pandemija taip pat susilaukia daugybės dezinformacijos, spekuliacijų ir priešinimosi vakcinoms internete. Ekspertai šį fenomeną praminė „infodemija“.

Kol kas nėra sukurta nė viena patvirtinta vakcina nuo COVID-19, tačiau S. Morrisonas sakė optimistiškai vertinantis galimybes iki kitų metų pradžios sulaukti pirmosios vakcinos, o netrukus po to pradėti masinę gamybą.

„Kai tik turėsime receptą, pradėsime ją gaminti“, – teigė premjeras.