Anglų kalba padarytas vaizdo įrašas paviešintas „Youtube“ tinklaraštyje „Šalis gyventi“. S. Cichanouskaja ragina Europą nepripažinti įvykusių Baltarusijos prezidento rinkimų rezultatų.

„Antrą savaitę iš eilės mano tauta taikiai kovoja už savo konstitucinę teisę rinkti šalies lyderius. Rugpjūčio 9-ąją įvykę rinkimai nebuvo nei sąžiningi, nei skaidrūs. Jų rezultatai – sufalsifikuoti. Visoje Baltarusijoje savo balsus į gatves išėję ginti žmonės buvo žiauriai mušami, sulaikomi ir tardomi režimo, iš paskutiniųjų besikabinančio į valdžią. Šimtai sužeistųjų, mažiausiai du žuvę. Tai vyksta tiesiog dabar Europos viduryje“, – savo kalbą pradėjo S. Cichanouskaja.

„Raginu jus nepripažinti šių sufalsifikuotų rinkimų. Aliaksandras Lukašenka visiškai prarado legitimumą mūsų tautos ir viso pasaulio akyse. Norėdama užtikrinti taikų valdžios perdavimą, inicijavau Baltarusijos nacionalinės koordinacinės tarybos įsteigimą. Ji įgyvendins taikaus valdžios perdavimo procesą pasitelkusi dialogą. Taryba nedelsdama paskelbs naujus sąžiningus ir demokratiškus prezidento rinkimus, kuriuos stebės tarptautiniai stebėtojai.

Gerbiamieji Europos valstybių vadovai, raginu jus remti Baltarusijos nubudimą. Raginu visas šalis gerbti tarptautinės teisės principus. Raginu gerbti Baltarusijos Respublikos suverenitetą ir baltarusių tautos pasirinkimą“, – kalbėjo ji.

S. Cichanouskaja, po anksčiau šį mėnesį įvykusių rinkimų pasitraukusi į Lietuvą, kol kas neplanuoja grįžti į savo šalį, antradienį pranešė jos patikėtinė Volha Kavalkova.

„Sviatlana Cichanouskaja kol kas neplanavo atvažiuoti į Baltarusiją, bet tikiuosi, kad ji sugrįš. Esu įsitikinusi, kad jai dabar čia niekas negresia“, – per spaudos konferenciją Minske sakė V. Kavalkova.

S. Cichanouskajos bendražygiai anksčiau sakė, kad kandidatė į Lietuvą pasitraukė dėl Minsko režimo spaudimo.

Baltarusijos opozicija paragino Rusiją ir ES garantuoti Koordinacinės tarybos saugumą

Baltarusijos opozicija, ginčijanti autoritarinio lyderio Aliaksandro Lukašenkos perrinkimą per rinkimus, kuriuos ji laiko suklastotais, ir reikalaujanti perduoti jai valdžią, antradienį paragino Rusiją ir Europos Sąjungą garantuoti naujai įkurtos Koordinacinė tarybos saugumą.

„Šios garantijos yra absoliučiai būtinos. Šiuo atveju yra svarbus mūsų kaimynių Rusijos ir ES vaidmuo – tai atitinka ir Maskvos, ir Briuselio interesus. Priešingu atveju, jeigu Koordinacinė taryba negaus saugumo garantijų, iškils žmonių pasitikėjimo klausimas“, – per spaudos konferenciją Minske po naujai įkurtos tarybos pirmojo posėdžio sakė jos narys Pavelas Latuška.

Pasak jo, Baltarusijos opozicija nusiteikusi kurti gerus kaimyniškus santykius tiek su Rusija, tiek su ES.

„Paskutinis Baltarusijos politikas bus tas, kas pastatys sieną tarp mūsų ir Rusijos. Bendradarbiavimas su Rusija – ekonominis, prekybinis – atitinka Baltarusijos pragmatiškus interesus, kaip ir bendradarbiavimas su Europos Sąjunga“, – sakė buvęs baltarusių kultūros ministras ir diplomatas A. Latuška.

„Esame suinteresuoti būti tvirtas tiltas, jungiantis Rusiją ir Vakarų Europą“, – pareiškė jis.

A. Latuška pabrėžė, kad Koordinacinė taryba laukia aiškios ES pozicijos dėl dabartinės padėties Baltarusijoje ir jos įvertinimo.

"[Reikalinga] tiksli, aiški, vienareikšmė pozicija. Jūs mus labai ilgai mokėte demokratijos principų, standartų, žmogaus teisių laikymosi. Taip atkakliai mus mokėte, kad, atrodo, išmokėte – tik, deja, ne valdžią, o žmones“, – kalbėjo jis.

„Reiškia, dabar – jums [tenka] vaidmuo, kad ir valdžia į tai atkreiptų dėmesį ir imtųsi konkrečių aiškių žingsnių“, – pridūrė A. Latuška.

Tuo metu Koordinacinės tarybos narė Maryja Kalesnikava sakė, kad Baltarusijos opozicija net ir atėjusi į valdžią neketina nutraukti tarptautinių susitarimų su šalimis partnerėmis, įskaitant Rusiją.

„Esame konstruktyviai nusiteikę visų Baltarusijos Respublikos užsienio partnerių atžvilgiu. Manome, kad visų esamų susitarimų turi būti laikomasi“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė ji.

M. Kalesnikava pridūrė, kad opozicija taip pat neketina atsisakyti konstruktyvaus dialogo su Rusija.

„Mes iš savo pusės patvirtiname norą ir pasiruošimą kurti abiem pusėms naudingus santykius su visomis šalimis partnerėmis, be abejo, įskaitant Rusijos Federaciją“, – tvirtino ji.

Anksčiau antradienį A. Lukašenka apkaltino opoziciją, kad ji nori nutraukti sutartį su Rusija dėl sąjunginės valstybės, išvesti Minską iš Maskvos vadovaujamos Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) ir reikalauti Rusijos karinių objektų iškeldinimo iš Baltarusijos.

Po rugpjūčio 9-ąją įvykusių Baltarusijos prezidento rinkimų, kuriuos triuškinamai laimėjusiu buvo oficialiai paskelbtas A. Lukašenka, nors opozicija rezultatus laiko suklastotais, į Lietuvą pasitraukusios pagrindinės opozicijos kandidatės Sviatlanos Cichanouskajos štabas praeitą šeštadienį paskelbė pradėjęs valdžios perdavimo koordinavimo tarybos formavimą.

Pirmadienį buvo pranešta, kad prie Koordinacinės tarybos prisidėjo daugiau kaip 30 iškilių Baltarusijos visuomenės, verslo, kultūros ir politikos veikėjų, įskaitant Nobelio literatūros premijos laureatę Sviatlaną Aleksijevič.

A. Lukašenka pila purvą

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka antradienį pareiškė, kad jo perrinkimą į valstybės vadovo postą ginčijančios opozicijos įkurta Koordinacinė taryba yra mėginimas užgrobti valdžią ir pagrasino imtis „adekvačių priemonių“.

„Jie mums primeta kitą pusę. Ir reikalauja nei daug, nei mažai – perduoti jiems valdžią. Taigi, mes tai vertiname vienareikšmiškai: tai yra mėginimas užgrobti valdžią su visomis iš to kylančiomis pasekmėmis“, – per Valstybės saugumo tarybos pasitarimą sakė A. Lukašenka.

A. Lukašenka pagrasino imtis prieš šios tarybos narius „adekvačių priemonių“.

„Noriu perspėti patekusius į šį štabą, kad imsimės adekvačių priemonių – tačiau vien tik pagal konstituciją ir įstatymą. Turime pakankamai šių priemonių, kad atvėsintume kai kurias karštas galvas“, – perspėjo jis.

Autoritarinis lyderis pareiškė, esą tarybos narius motyvuoja jų asmeninės ambicijos ir nuoskaudos, o ne jų deklaruojamas siekis grąžinti Baltarusijai demokratiją.

„[Jie] – iš buvusių „prie lovio“, kaip juos vadina. Ten buvusieji, nuskriaustieji, kažkada pavaikščioję valdžioje – ir atvirai nesivaržantys nacistai“, – tvirtino A. Lukašenka.

Prezidentas pridūrė, kad dalyvaujantys protestuose prieš jo perrinkimą rugpjūčio 9-ąją vykusius rinkimus siekia „užliūliuoti valdžią“.

„Naujas elementas – mėginimas užliūliuoti valdžią ir ypač jėgos struktūras: „Mes taikūs, geri, suprantat – mes nebenorime priešpriešos.“ Ir taip ir ne taip. Tai – širma. Pažvelgę už jos matote, kas dedasi“, – kalbėjo A. Lukašenka.

Jis taip pat kaltino opoziciją antirusiškomis ir provakarietiškomis nuotaikomis, užmojais atsieti Baltarusiją nuo sąjungos su Rusija ir nuvesti šalį į Europos Sąjungą bei NATO.