„Ačiū jums visiems, tai labai daug reiškia man ir mano šeimai – ir pasimatysime ketvirtadienį!“ – pasibaigus balsavimui J. Bidenas pareiškė per tiesioginę interneto transliaciją.

Per unikalų balsavimą, kuris vyko vien internetu dėl koronaviruso pandemijos, kiekviena iš 50 valstijų ir septynių teritorijų paskelbė savo balsus.

Nominavimas buvo formalumas, nes J. Bidenas dar birželį užsitikrino daugumos delegatų, kurių yra per 3,9 tūkst., paramą.

Balsavimas įvyko antrąją virtualaus Demokratų partijos nacionalinio suvažiavimo dieną. Suvažiavimu siekiama išgirti partijos kandidatą ir priimti nepriklausomus rinkėjus bei nusivylusius respublikonus į politinį judėjimą D. Trumpui iš Baltųjų rūmų išstumti.

Antradienį kalbėjo virtinė buvusių ir būsimų partijos lyderių, kurie išdėstė savo pačių argumentus prieš dabartinį prezidentą ir ragino rinkėjus susitelkus paremti J. Bideną.

Tarp kalbėtojų buvo nuo 1977-ųjų vieną kadenciją prezidento poste dirbęs Jimmy Carteris ir 10-e dešimtmetyje prezidentavęs Billas Clintonas, kuris perspėjo, kad D. Trumpo Baltuosiuose rūmuose viešpatauja chaosas, o ne kompetentingumas, būtinas šalies krizėms spręsti.

„Tokiu metu kaip šis Ovalusis kabinetas turėtų būti vadovavimo centras. Vietoje to jis yra audros centras. Ten tik chaosas“, – sakė B. Clintonas.

„Niekad nesikeičia tik vienas dalykas: jo ryžtas neigti atsakomybę ir versti kaltę [kitiems], – sakė jis. – Atsakomybė niekad netenka jam.“

Prezidentas buvo griežtai kritikuojamas ir pirmąjį demokratų suvažiavimo vakarą. Buvusi pirmoji šalies ponia Michelle Obama (Mišel Obama) sakė, kad D. Trumpas neturi kompetencijos, charakterio ir padorumo prezidento darbui.

„Pamaniau, kad tai buvo labai skaldanti kalba, itin skaldanti“, – žurnalistams Baltuosiuose rūmuose sakė D. Trumpas.

Iš anksto įrašytoje kalboje suvažiavimui M. Obama ragino amerikiečius lapkričio 3-iąją įvyksiančiuose rinkimuose susitelkus paremti J. Bideną, dirbusį jos sutuoktinio viceprezidentu.

„Donaldas Trumpas yra netinkamas prezidentas mūsų šaliai, – teigė buvusio prezidento Baracko Obamos žmona. – Kai žvelgiame į šiuos Baltuosius rūmus ieškodami kažkokios lyderystės, paguodos ar bet kokios pastovumo regimybės, vietoje to gauname chaosą, susiskaldymą ir visišką empatijos stoką.“

M. Obamos kalba tapo beprecedente buvusių pirmųjų ponių kritika pareigas einantiems prezidentams.

Antradienį lankydamasis rinkimams svarbioje Arizonos valstijoje D. Trumpas sukritikavo M. Obamą dėl to, kad jos kalba buvo įrašyta iš anksto.

„Ketvirtadienio vakarą aš tai darysiu „gyvai“, – pareiškė D. Trumpas, turėdamas galvoje savo kalbą, kurią kitą savaitę turi pasakyti per respublikonų nacionalinį suvažiavimą, oficialiai sutikdamas tapti partijos kandidatu rinkimuose. Respublikonų suvažiavimas taip pat buvo perkeltas į internetą.

D. Trumpas sakė, kad vieta pasirinko Baltųjų rūmų Pietinę pievelę. Pastarosiomis savaitėmis jis kalbėdavo, kad rinksis iš prezidento rūmų ir istorinio mūšio lauko Getisberge.

Tokios akivaizdžiai politinės kalbos sakymas iš Baltųjų rūmų išprovokuos kontroversiją, nes iš prezidentų reikalaujama atskirti savo rinkimų kampanijas nuo mokesčių mokėtojų pinigais finansuojamo valdymo.

Ištikima palaikytoja

Emocingajai antradienio vakaro daliai atstovavo kandidato sutuoktinė Jill Biden (Džil Baiden), kuri transliacijos pabaigoje kalbėjo apie žmogų, už kurio ištekėjo 1977 metais.

Geriausiu vakaro laiku pedagogė iš Pensilvanijos pasakojo, kaip asmeninė tragedija – J. Bideno pirmosios žmonos ir dukters žūtis per automobilio avariją 1972 metais – formavo jo asmenybę.

„Kaip sulipdyti išdraskytą šeimą? Taip pat, kaip sulipdoma šalis. Meile ir supratimu, mažais užuojautos poelgiais. Drąsa. Nepalaužiamu tikėjimu“, – sakė ji.

Amerikiečiai, pasak J. Biden, vienijasi nepaisydami D. Trumpo skaldymo.

„Mes parodėme, kad šios šalies širdis vis dar plaka gerumu ir drąsa. Tai Amerikos dvasia, už kurią dabar kovoja Joe Bidenas“, – pridūrė ji.

„Bailus prezidentas“

Stengiantis patraukti nuosaikius rinkėjus ir nusivylusius respublikonus, per suvažiavimą buvo parodytas vaizdo įrašas apie J. Bideno ir velionio respublikonų senatoriaus Johno McCaino draugystę. Apie ją įraše pasakojo šio senatoriaus našlė Cindy McCain.

Buvęs respublikonų valstybės sekretorius Colinas Powellas taip pat įrašė komentarą, kuriuo parėmė J. Bideną.

Antradienio toną didele dalimi nustatė tai, kad pasirodė 16 daugiausia jaunų dabartinių ir buvusių išrinktų demokratų, laikomų būsimais lyderiais. Tarp jų buvo Stacey Abrams (Steisi Abrams), nebaltaodė moteris, nedidele persvara pralaimėjusi 2018 metų Džordžijos gubernatoriaus rinkimus.

„Susidūrus su bailiu prezidentu, Joe Bidenas yra savo drąsą įrodęs žmogus, kuris pataisys mūsų moralinį kompasą stodamas prieš mūsų iššūkius, o ne slėpdamasis nuo jų ar kenkdamas mūsų rinkimams, kad išsaugotų darbą“, – sakė S. Abrams.

Trečiadienį kalbės buvęs prezidentas B. Obama, demokratų kandidatė į prezidentus 2016 metų rinkimuose Hillary Clinton ir J. Bideno pasirinkta kandidatė į viceprezidentus, Kalifornijai atstovaujanti senatorė Kamala Harris.