Antradienio rytą telefonu su V. Putinu kalbėjęs E. Maconas „pabrėžė Europos Sąjungos ryžtą imtis konstruktyvaus vaidmens su Baltarusijos tauta, kad būtų nedelsiant nutrauktas smurtas prieš šalies gyventojus ir kuo greičiau būtų galima rasti politinį sprendinį“, – sakoma Prancūzijos prezidentūros pareiškime.

Sprendinys, priduriama jame, turi gerbti „taikai ir masiškai keletą dienų [protestuotojų] reikštą troškimą“, kad A. Lukašenka atsistatydintų žiauraus protestų malšinimo akivaizdoje.

Vakarų valstybės ragina A. Lukašenkos sąjungininkę Rusiją nesikišti po to, kai Kremlius šeštadienį pranešė, jog V. Putinas ir A. Lukašenka telefonu susitarė, kad problemos Baltarusijoje „bus greitai išspręstos“.

E. Macronas Rusijos vadovui sakė, kad Prancūzija drauge su Vokietijos kanclere Angela Merkel ir Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charles'iu Micheliu ieško taikaus būdo krizei suvaldyti prieš trečiadienį numatytą Europos Vadovų Tarybos susitikimą, sakoma Eliziejaus rūmų pranešime.

Prancūzijos prezidentas „paragino Rusiją palaikyti ramybę ir dialogą“, nurodoma jame.

Ch. Michelis antradienį taip pat kalbėjosi su V. Putinu telefonu. Po pokalbio socialiniame tinkle „Twitter“ jis parašė, kad „krizę Baltarusijoje galima išspręsti tik taikiu ir tikrai visus įtraukiančiu dialogu“.

Savo ruožtu A. Merkel paskatino V. Putiną paraginti Baltarusijos vadovus liautis jėga vaikius taikius protestuotojus, paleisti sulaikytuosius ir derėtis su A. Lukašenkos kritikais, pranešė vyriausybės atstovas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)