Ministras sakė jau ne vieną mėnesį taręsis dėl galimybės pasitraukti, tačiau jis taip pat buvo kaltinamas netinkamai organizavęs apsaugos priemonių pirkimus prasidėjus koronaviruso pandemijai.

„Šiandien atsistatydinu iš sveikatos apsaugos ministro posto, – sakė K. Szumowskis. – Niekur nedingstu... Tebesu parlamento narys, lieku viešojoje erfvėje.“

L. Szumowskis sakė susitaręs su premjeru Mateuszu Morawieckiu (Mateušu Moraveckiu), kad pasiliks poste, kol bus užbaigti keli svarbūs projektai, įskaitant skaitmeninių technologijų įdiegimą į Lenkijos sveikatos apsaugos sistemą.

Per spaudos konferenciją L. Szumowskis nurodė manąs, kad dabar jau galįs pasitraukti iš pareigų, nes Lenkija sukūrė kovos su COVID-19 epidemija sistemą, o šio protrūkio padariniai šalies ekonomikos nesugriovė.

Lenkijoje iki šiol koronaviruso infekcija patvirtinta 57 876 žmonėms, iš jų 1 896 mirė, antradienį pranešė pareigūnai.

Per pastarąją parą šalyje patvirtinti dar 597 COVID-19 atvejai ir mirė 11 žmonių, informavo sveikatos apsaugos ministerija.

Nors pastaruoju metu Lenkijoje buvo stebimas spartesnis koronaviruso plitimas, COVID-19 epidemijos mastas tebėra gana mažas, palyginus su daugeliu Vakarų Europos šalių.

Anot L. Szumowskio, Lenkija sugebėjo išvengti padėties, kai „nuo koronaviruso miršta dešimtys tūkstančių“, bet ministras pripažino, kad pastaruoju metu naujų užsikrėtimo atvejų gausėjo.

Jis pridūrė, kad sprendimas atsistatydinti „niekaip nesusijęs su vykstančiais tyrimais“.

Lenkijos žiniasklaida kaltino L. Szumowskį prasidėjus pandemijai tinkamai pasirūpinti apsaugos priemonių, tokių kaip kaukės, įsigijimu.

Viename pranešime sakoma, kad 100 tūkst. kaukių, kurias Sveikatos apsaugos ministerija nupirko iš vieno L. Szumowskio šeimos draugo, pasirodė esančios „niekam tikusios“.

Atsistatydinantis ministras, turintis kardiologo specialybę, yra valdančiosios konservatyvios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) narys.

Pirmadienį jo sveikatos viceministras Januszas Cieszynskis irgi paskelbė atsistatydinantis, bet jokių šio žingsnio priežasčių neįvardijo.