Šeštadienį pasirodžiusiame vaizdo įraše ambasadorius pareiškė, kad remia prieš A. Lukašenkos režimą protestuojančius žmones, išėjusius į gatves po suklastotais laikomų prezidento rinkimų.

Jis buvo pirmasis oficialias pareigas užimantis diplomatas, parėmęs protestuotojų reikalavimus šalyje. Besitęsiant protestams vis pasigirsta kalbų, kad Rusija gali imtis drastiškų priemonių užtvirtinti, kad Minske išsilaikytų Kremliui artimas režimas.

Tačiau duodamas interviu „Politico“ I. Liaščenia teigė nemanantis, kad Rusija imsis karinių priemonių. „Nemanau, kad yra reali grėsmė dėl Rusijos karinės intervencijos <...> Dabartinis judėjimas neturi geopolitinės pakraipos“, – telefonu sakė jis.

Anot buvusio ambasadoriaus, žmonės reikalauja dviejų dalykų: kad jų balsas būtų išgirstas ir kad liautųsi represijos ir kankinimai.

„Tai nėra judėjimas prieš Rusiją, tai nėra judėjimas prieš ES, tai nėra judėjimas prieš JAV“, – kalbėjo diplomatas ir pabrėžė, kad nauji rinkimai yra neišvengiami.

Kiek anksčiau antradienį Baltarusijos ambasadorius Slovakijoje, buvęs prezidento padėjėjas Iharas Liaščenia padavė atsistatydinimo prašymą, praneša portalas „tut.by“.

Prabilo jau antras ambasadorius

Dar vienas Baltarusijos diplomatas paprieštaravo Aliaksandro Lukašenkos pozicijai ir išreiškė nepritarimą dabartinei situacijai.

Baltarusijos ambasadorius Ispanijoje pareikalvao perskaičiuoti Baltarusijos prezidento rinkimų rezultatus. Nepaisant to, kad tokį reikalavimą A. Lukašenka jau atmetė, ambasadorius Madride Pavelas Pustovojus pareiškė, kad balsus perskaičiuoti būtina. Ši žinia pranešta oficialioje ambasados feisbuko paskyroje.

Jis taip pat teigė, kad būtina pradėti atvirus teismo procesus prieš tuos, kurie naudojo jėgą prieš taikius protestuotojus, taip pat ir tuos, kurie provokavo smurtą prieš milicijos pareigūnus. Tai jau antrasis ambasadorius, išreiškęs nepasitenkinimą A. Lukašenkos režimu ir viešai palaikęs protestuotojus.

Prieš kelias dienas I. Liaščenia paskelbė vaizdo įrašą, kuriame parėmė baltarusius, dalyvaujančius taikiose protesto akcijose.

„Aš iš tiesų padaviau atsistatydinimo prašymą. Tai – logiškas žingsnis, kadangi ambasadoriumi mane paskyrė dabartinis prezidentas ir aš turiu vykdyti jo nustatytą politiką. URM mano, kad mano pareiškime išsakyta pilietinė pozicija peržengė šias ribas“, - sakė portalui diplomatas.

Baltarusijos URM atstovai paaiškino, kad sprendimą dėl nepaprastojo ir įgaliotojo ambasadoriaus atleidimo iš pareigų priima jį paskyręs asmuo, t. y. valstybės vadovas. Diplomato pasitraukimo savo noru klausimą taip pat svarsto prezidentas – turi būti pasirašytas įsakas. Kol kas įsako dėl I. Liaščenios nebuvo.

Priminsime, kad rugpjūčio 16 d. Baltarusijos ambasadorius Slovakijoje I. Liaščenia parėmė piliečius, protestuojančius prieš prezidento rinkimų rezultatus.

Diplomatas pažymėjo, kad „šimtai mano tautiečių pajuto, kad nemažai teisėsaugos pareigūnų visiškai atgaivino NKVD tradicijas tolerantiškoje, europietiškoje XXI amžiaus Baltarusijoje“. I. Liaščenia pareiškė, kad „Užsienio reikalų ministerija, kurios atstovai gina Baltarusijos interesus užsienyje, dažnai prilyginama jėgos struktūroms“.

„Silovikai“ stengiasi užkirsti kelią išorės kišimuisi į šalies vidaus reikalus“, – pridūrė jis.

„Aš solidarizuojuosi su tais, kurie dalyvaudami taikiose eitynėse išėjo į Baltarusijos miestų gatves, kad jų balsai būtų išgirsti. Aš, kaip kilęs iš Žodzino miesto, esu su jumis, „BelAZ“ ir Sunkiojo štampavimo gamyklos darbuotojai! Aš nuoširdžiai tikiuosi, kad mano šalies ateitis bus grindžiama atsižvelgiant į visų visuomenės sluoksnių ir įvairių politinių jėgų atstovų pozicijas. Baltarusiai šią teisę iškovojo kentėdami“, – pabrėžė diplomatas.

Jis taip pat pareiškė, jog solidarizuojasi su tais, kurie rengia taikias eitynes Baltarusijos miestuose, siekdami, kad jų balsas būtų išgirstas.

I. Liaščenia yra vienas labiausiai patyrusių baltarusių diplomatų. Jis yra vadovavęs ambasadoms Egipte ir Izraelyje. 2002–2006 metais jis buvo prezidento padėjėjas užsienio politikos ir užsienio ekonomikos reikalų klausimais. Prezidento rinkimai Baltarusijoje įvyko rugpjūčio 9 dieną.

Remiantis oficialiais rezultatais, dabartinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka, einantis pareigas nuo 1994 metų, laimėjo rinkimus triuškinama persvara prieš kitus kandidatus. Penktadienį Baltarusijos vyriausioji rinkimų komisija surengė posėdį, kuriame buvo apibendrinti respublikos prezidento rinkimų rezultatai. Pagal patvirtintus rezultatus 80,1 proc. rinkėjų balsavo už A. Lukašenką, o 10,12 proc. – už Sviatlaną Cichanouskają.

Paskelbti rinkimų rezultatai sukėlė masinius protestus, kurie tęsiasi iki šiol. Buvo sulaikyta apie 7 tūkst. žmonių. Nuo ketvirtadienio įvairiose Baltarusijos pramonės įmonėse taip pat prasidėjo taikūs protestai.