V. Sokolovskis atliko bausmę Minsko izoliatoriuje Okrestino gatvėje. Penkias iš 10 parų jis praleido karceryje. Didžėjaus teigimu, trečią arešto parą pas jį atėjo „kažkoks viršininkas“.

„Viršininkas pasakė: „Įjungei muziką? Užsinorėjo permainų? Šitiek žmonių išėjo į gatves, šitiek kraujo per jus [pralieta]. Na, ruoškis – sėsi 10-iai metų.“

Du kartus man sudavė ir išėjo. Išeidamas pareiškė: „Kodėl jis čia kaip sanatorijoje? Padarykite, kaip reikia“, – pasakojo vyras.

Po šito karceryje pasidarė šalta, o V. Sokolovskiui nakčiai nustojo atlenkinėti gultą.

Išeidamas iš izoliatoriaus, didžėjus sužinojo, kad pas jį atėjęs viršininkas – vidaus reikalų ministro pavaduotojas A. Barsukovas.

Rugpjūčio 13 d. A. Barsukovas pareiškė, kad izoliatoriuje Okrestinos gatvėje niekas nesityčiojo iš suimtųjų. Rugpjūčio 14 d. jis patikslino: „Man sakė, kad kameroje nieko nemušė.“

„Nebuvo jokių patyčių“, – penktadienį sakė viceministras. Tačiau visai kitokias istorijas pasakoja išleistieji į laisvę.

Prezidento rinkimai Baltarusijoje vyko rugpjūčio 9 dieną. Remiantis oficialiais rezultatais, autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka, einantis prezidento pareigas nuo 1994 metų, laimėjo rinkimus didele persvara prieš kitus kandidatus.

Opozicija tvirtina, kad rezultatai buvo suklastoti, šalyje kilo masiniai protestai, kurie tęsiasi iki šiol. Per keltą dienų pareigūnai suėmė kelis tūkstančius protestuotojų, dalį jų jau paleido. Pranešama apie pareigūnų smurtavimą prieš juos.

Nuo rugpjūčio 13 dienos protestuoja ir streikuoja kai kurios Baltarusijos pramonės įmonės.

Baltarusijos valdžios ir jėgos struktūrų veiksmai sulaukė oficialių ES ir JAV asmenų kritikos.

Rugpjūčio 16 dieną Minske buvo organizuotas prezidento šalininkų mitingas. Tą pačią dieną įvyko A. Lukašenkos priešininkų protesto akcija, laikoma didžiausia per visą Baltarusijos istoriją.

Baltarusijos generalinė prokuratūrą pranešė, kad gauna daugybę pareiškimų, kuriuose prašoma iškelti baudžiamąsias bylas dėl teisėsaugos pareigūnams suteiktų įgaliojimų viršijimo, ir pažadėjo „objektyviai, išsamiai ir visapusiškai“ patikrinti „kiekvieną faktą“.

Praėjusį penktadienį Baltarusijoje šimtai žmonių buvo paleidžiami iš milicijos skyrių ir sulaikymo izoliatorių po areštų teisėsaugai brutaliai malšinant opozicijos protestus dėl ginčijamų prezidento rinkimų rezultatų, o daugelis paleistųjų pasakojo apie pasibaisėtinus mušimus ir kankinimus.

Minske iš sulaikymo centro penktadienį paleisti areštuotieji pasakojo naujienų agentūrai AFP buvę mušami, negaudavę maisto, vandens ir medicinos pagalbos, taip pat sakė, kad jiems buvo neleidžiama miegoti.

„Man degino rankas cigaretėmis“, – sakė 25 metų Maksimas Douženka, teigęs, kad buvo areštuotas, nors protestuose nedalyvavo.

„Man trenkė į galvą – blogai jaučiuosi, galva svaigsta“, – pridūrė vyras, vėliau išvežtas į ligoninę.

43 metų verslininkas Michailas Černenkovas savo ruožtu pasakojo, kad milicijos skyriuje buvo kankinamas elektroimpulsinio prietaiso iškrovomis ir mušamas lazdomis. Jis pademonstravo AFP sėdmenis, ant kurių buvo likę kraujosrūvų.

„Tai – kankinimai“, – pabrėžė vyras. M. Černenkovas pridūrė, kad jis, kaip ir daugelis kitų, buvo priverstas miegoti lauke, nes kameros buvo perpildytos. Verslininkas taip pat teigė protestuose nedalyvavęs.

Prie sulaikymo izoliatoriaus laukė šimtai sulaikytųjų draugų ir artimųjų; savanoriai dalijo maistą ir antklodes.