Anglijos egzaminų reguliuotojas paskelbė, kad be pakeitimų pripažins mokytojų įvertinimus, pateiktus vietoje vidurinės egzaminų, ir atsisakys įvertinimų mažinimo proceso, kuriuo buvo siekiama išvengti didelio masto pažymių išpūtimo.

A lygio rezultatų paskelbimas praėjusią savaitę išprovokavo pasipiktinimą, nes paaiškėjo, kad 39 proc. mokytojų pateiktų įvertinimų buvo sumažinti pagal algoritmą, pagrįstą mokyklos pasiekimų istorija.

A lygio egzaminai yra labai svarbūs mokyklas baigiantiems 18-mečiams.

Moksleiviai išėjo į gatves ir pagrasino teisiniais veiksmais. Jie skundžiasi, kad sistema sumažino gabių vaikų prastesniuose rajonuose galimybes gerai pasirodyti, bet buvo palanki vidutiniškiems privačių mokyklų moksleiviams.

„Daugeliui jaunuolių tikrai susidaro įspūdis, kad vyriausybė sako: „Jūs mums nerūpite“, – naujienų agentūrai AFP teigė 18-metis Curtisas Parfittas-Fordas, inicijavęs peticiją ir teisinį skundą dėl šios politikos.

Pasipiktinusiems tėvams kreipiantis į savo parlamentarus, opozicinės partijos pajuto atsiveriančias galimybes, bet permąstyti politiką ragino ir vis daugiau ministro pirmininko Boriso Johnsono konservatorių.

Autonomiškos Škotijos ir Velso vyriausybės jau sugrįžo prie mokytojų pateiktų įvertinimų, spausdamos Angliją pasekti jų pavyzdžiu, ypač dėl kitų svarbių rezultatų, kurie vietoje 16-mečių paprastai laikomų egzaminų (GCSE) turi būti paskelbti ketvirtadienį.

Mokytojai taip pat reiškė susirūpinimą tuo, kad mokyklos turės teikti apeliacijas dėl rezultatų, kai bando pasirengti įprasto darbo atnaujinimui rugsėjo pradžioje po uždarymo dėl koronaviruso kovo mėnesį.

B. Johnsono švietimo sekretorius Gavinas Williamsonas atsiprašė už tai, kaip buvo valdomas šis procesas, ir sakė, kad „paaiškėjus neteisybei“ nusprendė veikti.

„Apgailestauju dėl jaunuoliams ir jų tėvams sukeltų vargų, bet tikiuosi, kad šis pranešimas dabar suteiks aiškumo,.. kurio jie nusipelno“, – sakė jis.

Autonomiška Šiaurės Airijos vyriausybė vėliau paskelbė, kad taip pat keis savo politiką.

„Beviltiškai neteisinga“

B. Johnsonas sulaukė daug kritikos dėl vyriausybės atsako į koronaviruso krizę, Britanijoje pareikalavusią 41 tūkst. gyvybių. Tai didžiausias skaičius Europoje.

Nepaisant skundų dėl pavėluotų karantino priemonių, per mažos testavimo apimties ir apsauginių priemonių trūkumo, jo konservatoriai, kaip rodo apklausos, tebėra populiariausi.

Tačiau buvusi škotų „torių“ lyderė Ruth Davidson pažymėjo, kad chaosas dėl egzaminų „nėra vienas iš tų burbulų“ ir kad tai „viską persmelkiantis dalykas“. Daug parlamentarų su ja sutiko.

Daugiau kaip 250 tūkst. žmonių taip pat pasirašė peticiją, kuria reikalauja pakeitimo, o dvi moksleiviams atstovaujančios teisininkų firmos pagrasino patraukti vyriausybę į teismą.

Vienos iš jų, „Good Law Project“, direktorius Jolyonas Maughamas sakė, kad moksleiviai negalėjo patekti į vietas universitetuose, medicinos mokyklose ir kompanijose, susietas su A lygio įvertinimais.

„Tai taip pat veikia tuos moksleivius, kurie baigia mokyklą ir įsilieja į darbo rinką – sudėtingiausią darbo rinką Jungtinėje Karalystėje per daugelio kartų gyvenimo laiką“, – naujienų agentūrai AFP sakė jis ir pridūrė: „Tai beviltiškai, beviltiškai neteisinga.“

„Visiškas fiasko“

Pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos lyderis Keiras Starmeris sveikino šį „radikalų pasikeitimą“.

„Tai pergalė tūkstančiams jaunuolių, kurie pastarąją savaitę... privertė juos išklausyti“, – sakė jis.

„Tačiau „torių“ tvarkymasis su šia situacija buvo visiškas fiasko. Nekompetentingumas tapo šios vyriausybės lozungu“, – pridūrė jis.

Kaip ir daugelyje kitų COVID-19 paveiktų šalių, egzaminų Britanijoje, turėjusių vykti balandį, gegužę ir birželį, dėl pandemijos teko atsisakyti.

Vietoje to mokytojų buvo paprašyta įvertinti savo mokinių pažymius, o tie įvertinimai vėliau buvo pakoreguoti remiantis ankstesniais tų mokyklų pasiekimais.

Nors daug įvertinimų buvo sumažinti, Anglijoje, Velse ir Šiaurės Airijoje moksleivių, gavusių aukščiausius A lygio įvertinimus, skaičius irgi padidėjo.

Pagal naująją politiką moksleiviai, kurių įvertinimai buvo padidinti, galės juos išsaugoti.