„Mes elgiamės kaip Šiaurės Atlanto aljanso nariai – laikomės gynybinės pozicijos to, kas vyksta Baltarusijoje, atžvilgiu, bet, suprantama, mes stebime situaciją“, - sakė jis.

Komentuodamas Baltarusijos karines pratybas su Lenkija ir Lietuva besiribojančioje Gardino srityje, viceministras pareiškė: „Tikiuosi, kad (Aliaksandro) Lukašenkos žvanginimas ginklais nevirs realesniais dalykais ir pratybos, turinčios vykti iki rugpjūčio 20 d., bus tik raumenų demonstravimas“.

Anot W. Skurkiewicziaus, Lenkijos kariškiai „nepastebi jokio reikšmingesnio Baltarusijos kariuomenės judėjimo“. „Atskira problema yra tai, kad A. Lukašenka palaiko nuolatinį kontaktą su Kremliumi“, - pridūrė ministro pavaduotojas.

Baltarusijoje rugpjūčio 9 d. įvyko prezidento rinkimai, kurių rezultatai laikomi suklastotais. Oficialiais duomenimis, dabartinis valstybės vadovas A. Lukašenka surinko 80,1 proc. balsų, opozicijos kandidatė Sviatlana Cichanouskaja – 10,12 proc.

Vos tik paskelbus pirmuosius balsavimo rezultatus, Minske ir kituose Baltarusijos miestuose prasidėjo masinės protesto akcijos, kurios virto susirėmimais su milicijos darbuotojais. Buvo sulaikyta apie 6 tūkst. žmonių, nukentėjo daug demonstrantų.