„Šios taikios demonstracijos reikalavimai buvo aiškūs: visų neteisėtai sulaikytų žmonių paleidimas, už policijos žiaurumus atsakingų (asmenų) teisinis persekiojimas ir pakartotiniai prezidento rinkimai. Dalyvių skaičius aiškiai rodo, kad Baltarusijos gyventojai nori permainų ir jų nori dabar. ES juos palaiko“, – sakoma Briuselyje paskelbtame pareiškime.

Pasak J. Borrellio, „atsižvelgiant į vis daugiau pranešimų apie nežmoniškas sąlygas ir elgesį [su sulaikytaisiais] sulaikymo centruose, Europos Sąjunga tikisi, kad visi įtariami pažeidimai bus kruopščiai ir skaidriai ištirti, kad už juos atsakingi asmenys būtų patraukti atsakomybėn“.

ES atstovybė Baltarusijoje perdavė atitinkamus Briuselio reikalavimus Minsko pareigūnams, nurodė diplomatas.

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas patvirtino, kad dėl šių reikalavimų buvo susitarta per ES užsienio reikalų ministrų vaizdo konferenciją rugpjūčio 14 dieną, ir ES „ruošia naujus sąrašus už smurtą, taikių protestų malšinimą ir rinkimų rezultatų klastojimą atsakingų asmenų, kuriems bus taikomos sankcijos“.

J. Borrelis taip pat sakė, kad trečiadienį vyksiančioje Europos Vadovų Tarybos vaizdo konferencijoje dėl padėties Baltarusijoje jis praneš apie pažangą ruošiant sankcijas Baltarusijai.

Apie laukiamą „ES lyderių strateginę diskusiją Baltarusijos tema“ taip pat pranešė Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen.

„Baltarusijos žmonės turi žinoti, kad ES juos tvirtai palaiko ir tai, kad už teisių pažeidimą ir žiaurumus atsakingi [asmenys] bus nubausti“, – parašė ji pirmadienį socialiniame tinkle „Twitter“.

Prezidento rinkimai Baltarusijoje vyko rugpjūčio 9 dieną. Remiantis oficialiais rezultatais, autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka, einantis prezidento pareigas nuo 1994 metų, laimėjo rinkimus didele persvara prieš kitus kandidatus.

Opozicija tvirtina, kad rezultatai buvo suklastoti, šalyje kilo masiniai protestai, kurie tęsiasi iki šiol. Per keltą dienų pareigūnai suėmė kelis tūkstančius protestuotojų, dalį jų jau paleido. Pranešama apie pareigūnų smurtavimą prieš juos.

Nuo rugpjūčio 13 dienos protestuoja ir streikuoja kai kurios Baltarusijos pramonės įmonės.

Baltarusijos valdžios ir jėgos struktūrų veiksmai sulaukė oficialių ES ir JAV asmenų kritikos.

Rugpjūčio 16 dieną Minske buvo organizuotas prezidento šalininkų mitingas. Tą pačią dieną įvyko A. Lukašenkos priešininkų protesto akcija, laikoma didžiausia per visą Baltarusijos istoriją.

Baltarusijos generalinė prokuratūrą pranešė, kad gauna daugybę pareiškimų, kuriuose prašoma iškelti baudžiamąsias bylas dėl teisėsaugos pareigūnams suteiktų įgaliojimų viršijimo, ir pažadėjo „objektyviai, išsamiai ir visapusiškai“ patikrinti „kiekvieną faktą“.