Kilus dideliems protestams prieš A. Lukašenką, teisėsauga bandė juos malšinti brutaliomis priemonėmis. Vašingtonas jau anksčiau ragino Baltarusijos lyderį pradėti dialogą su pilietine visuomene.

D. Trumpas pareiškė, kad Baltarusijoje susiklostė „siaubinga padėtis“, ir pridūrė: „Stebėsime ją labai įdėmiai.“

Prezidento rinkimai Baltarusijoje vyko rugpjūčio 9 dieną. Remiantis oficialiais rezultatais, autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka, einantis prezidento pareigas nuo 1994 metų, laimėjo rinkimus didele persvara prieš kitus kandidatus.

Opozicija tvirtina, kad rezultatai buvo suklastoti, šalyje kilo masiniai protestai, kurie tęsiasi iki šiol. Per keltą dienų pareigūnai suėmė kelis tūkstančius protestuotojų, dalį jų jau paleido. Pranešama apie pareigūnų smurtavimą prieš juos.

Nuo rugpjūčio 13 dienos protestuoja ir streikuoja kai kurios Baltarusijos pramonės įmonės.

Baltarusijos valdžios ir jėgos struktūrų veiksmai sulaukė oficialių ES ir JAV asmenų kritikos.

Rugpjūčio 16 dieną Minske buvo organizuotas prezidento šalininkų mitingas. Tą pačią dieną įvyko A. Lukašenkos priešininkų protesto akcija, laikoma didžiausia per visą Baltarusijos istoriją.

Baltarusijos generalinė prokuratūrą pranešė, kad gauna daugybę pareiškimų, kuriuose prašoma iškelti baudžiamąsias bylas dėl teisėsaugos pareigūnams suteiktų įgaliojimų viršijimo, ir pažadėjo „objektyviai, išsamiai ir visapusiškai“ patikrinti „kiekvieną faktą“.