Vidaus reikalų sekretorius Eduardo Ano, vienas iš pareigūnų, vadovaujančių kovai su koronaviruso plitimu šalyje, pranešė, kad praėjusią savaitę pajuto į gripo panašius simptomus, o šeštadienį jam atlikto COVID-19 tyrimo rezultatas buvo teigiamas.

Pirmą kartą COVID-19 infekcija jam buvo nustatyta kovą, tačiau tuomet jokie ligos simptomai nepasireiškė.

Koronavirusu užsikrėtusių žmonių kraujyje maždaug po savaitės nuo užsikrėtimo arba pirmųjų ligos simptomų atsiranda antikūnų, rodo tyrimai.

Tačiau iki šiol mokslininkai negali atsakyti, ar žmogaus organizmo atsparumas išauga pakankamai, kad jis atlaikytų kitą viruso ataką ir, jeigu taip – kiek laiko trunka šis imunitetas.

Kai kurios studijos parodė, kad koronavirusu persirgę pacientai gali prarasti imunitetą jau po kelių mėnesių ar net savaičių.

Sveikatos apsaugos sekretoriaus pavaduotoja Maria Rosario Vergeire pareiškė, kad ekspertai toliau aiškinasi dėl E. Ano simptomų, jo ankstesnio COVID-19 mėginio ir laboratorijos tyrimo rezultatų, siekdami išsiaiškinti, ar ministras užsikrėtė dar kartą.

„Nevadinkime to pakartotiniu užsikrėtimu. Mokslininkų bendruomenė dar nepatvirtino, kad pakartotinas užsikrėtimas įmanomas“, – perspėjo M. R. Vergeire.

E. Ano tyrimas dėl COVID-19 buvo atliktas prieš pirmadienį numatytą susitikimą su prezidentu Rodrigo Duterte ir kitais ministrų kabineto nariais. Susitikime turėjo būti sprendžiama, ar pratęsti Maniloje ir dar keturiose aplinkinėse provincijose įvestą dviejų savaičių karantiną, kuris baigiasi šią savaitę.

Filipinuose koronaviruso atvejų skaičius viršijo 160 tūkstančių ir yra didžiausiais Pietryčių Azijoje. Daugiau nei ketvirtadalis registruotų atvejų tebėra aktyvūs, nuo COVID-19 mirė daugiau nei 2 600 žmonių.

Sveikatos apsaugos ir darbo ministerijos nurodė darbo vietose dėvėti apsaugines kaukes ir skydelius, prasidėjus koronaviruso protrūkiams darboviečių valgyklose.