Naujienų agentūros AFP žurnalistai matė protestuotojus, mojuojančius opozicijos baltai raudonai baltomis vėliavomis prie Valstybinės Baltarusijos televizijos ir radijo kompanijos (BTRK) būstinės ir Minsko ratinių vilkikų gamyklos (MZKT), kur apsilankė Aliaksandras Lukašenka.

Minsko traktorių gamyklos (MTZ) darbuotojai taip pat sakė AFP, kad keli tūkstančiai žmonių paskelbė streiką.

Naujienų tinklalapio „tut.by“ paskelbtoje filmuotoje medžiagoje buvo matyti minios darbuotojų iš kitų gamyklų, einančių į MZKT prisijungti prie protesto.

Protestuotojai prie MZKT skandavo „Išeik!“ ir „Mes nepamiršim, mes neatleisim“.

Opozicijos kandidatės Sviatlanos Cichanouskajos jungtinio štabo narė Marija Kalesnikova prisijungė prie minios ir ragino žmones toliau eiti prie valstybinės televizijos būstinės.

„Mes einame į (valstybinę) televiziją palaikyti savo kolegų pasipriešinimo“, – sakė ji.

Be to, keli šimtai demonstrantų susirinko prie pastato, kur įsikūrusios televizijos kanalų ONT ir STV redakcijos.

Pasak leidinio „Naša Niva“, apie 300 demonstrantų skanduoja: „Parodykite mus!“

Kiek anksčiau skelbta, kad kanalų ONT ir STV darbuotojai irgi planuoja streiką.

„Vartai yra atviri“

A. Lukašenka susitiko su MZKT darbuotojais ir menkino protestus sakydamas, kad bendrai paėmus gamyklos dirba.

„Jei kas nenori dirbti ir nori išeiti, prašau, vartai yra atviri“, – jį citavo valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Jis vėl atmetė raginimus atsistatydinti sakydamas: „Niekada nesulauksite, kad aš daryčiau ką nors spaudžiamas.“

„Jų (rinkimų) nebus. Todėl kad nebus nei MZKT, nei MAZo, nei BELAZo, per pusmetį sunaikinsime viską“, – kalbėjo A. Lukašenka.

„Jūs esate ekonominės veiklos, ekonomikos subjektai. Ten, kur puolėte, kiti įstatymai. Kad vėliau tik nebūtų skaudu“, – sakė jis.

Portalas tut.by pranešė, kad šio susitikimo metu darbuotojai šaukė „Išeik“. A. Lukašenka į tai sureagavo pasakydamas: „Aš jums atsakau į šį klausimą: galite dar parėkti.“

Kaip pranešama, A. Lukašenka su jaunesniuoju sūnumi Mikalajumi į MZKT atskrido sraigtasparniu.

Tuo pat metu Baltarusijos „Telegram“ kanalai, remdamiesi MZKT darbuotojų, kurie buvo surinkti į aikštelę, esančią įmonės teritorijoje, pasakojimu, pranešė, kad A. Lukašenka neišėjo su jais susitikti, o tik pakalbėjo su grupe žmonių ceche.

Prezidento rinkimai Baltarusijoje vyko rugpjūčio 9 dieną. Remiantis oficialiais rezultatais, A. Lukašenka, einantis pareigas nuo 1994 metų, laimėjo rinkimus didele persvara prieš kitus kandidatus.

Opozicija tvirtina, kad rezultatai buvo suklastoti, šalyje kilo masiniai protestai, kurie tęsiasi iki šiol. Protestuotojai buvo masiškai suimami – buvo sulaikyta apie 7 tūkst žmonių.

Praėjusį penktadienį stambiausių Baltarusijos pramonės įmonių, įskaitant MAZ, MTZ, trąšų įmonę „Belaruskalij“, sunkiųjų mašinų gamybos milžinę BelAZ, Navapolocko naftos perdirbimo įmonę „Naftan“ ir Mozyrio naftos perdirbimo gamyklą, darbuotojai surengė protestų. Jie reikalauja nutraukti smurtą prieš masinių demonstracijų dalyvius ir ragina surengti pakartotinius prezidento rinkimus, kuriuose dalyvautų tarptautiniai stebėtojai.

Apie tai, kad jungiasi prie streiko, pirmadienį paskelbė ir nemažai kitų Baltarusijos įmonių.