Pasak valstybinės naujienų agentūros „BelTA“, prezidentas pabendravo su įmonės darbuotojais. Tačiau, sprendžiant iš opozicinių kanalų, A. Lukašenka pasirodė tik mažai grupelei žmonių.

„Jūs – ekonominės veiklos, ekonomikos subjektai. Ten, kur jūs veržiatės, galioja kiti įstatymai. Žiūrėkite, kad paskui nereikėtų gailėtis“, – įspėjo A. Lukašenka.

„Jeigu kai kas nenori dirbti ir nori išeiti, niekas nieko prievarta nelaikys, prašom, vartai atviri“, – pabrėžė jis.

Pasak A. Lukašenkos, jam pranešta, kad „apskritai gamyklos dirba“, nors kai kuriose po šimtą ar du šimtus žmonių „valkiojasi“.

Kaip praneša TASS, A. Lukašenka išskrido iš Minsko ratinių vilkikų gamyklos, kai prie jos atžygiavo darbininkų iš kitų miesto įmonių kolona.

Kaip matyti iš „Telegram“ kanalo „Nexta“, A. Lukašenką darbuotojai pasitiko šūksniais „Išeik!“ Jis atsakė: „Ačiū, atsakau į šį klausimą. Galite dar pašaukti.“

Paskui A. Lukašenka pridūrė: „Rinkimai įvyko, kitų nebus.“ Ir išskrido savo sraigtasparniu. Su kitų gamyklų darbininkais jis nebendravo.

A. Lukašenka antrą dieną bando parodyti, kad neprarado baltarusių palaikymo. Sekmadienį jis kalbėjo mitinge, į kurį iš visų šalies sričių buvo atvežta beveik 14 tūkst. žmonių.


Štai kaip vyko A. Lukašenkos ir susirinkusių gamyklos darbuotojų pokalbis:

– Sakote, kad rinkimai buvo neteisingi, ir norite surengti teisingus rinkimus?
– Taip.
– Atsakau jums į šį klausimą. Rinkimai įvyko. Kol manęs nenužudysite, kitų rinkimų nebus.

Šiandien A. Lukašenka kalbėjo Minsko ratinių vilkikų gamykloje (MZKT). Susitikime buvo leidžiama dalyvauti tik tiems, kurie jį palaiko. Palyginkime: į mitingą prieš A. Lukašenką, į kurį niekas nieko nevežė, susirinko 200 tūkst. dalyvių, skelbia BBC rusų tarnyba.

Aliaksandro Lukašenkos sraigtasparnis

„Belta“ perduoda pirmuosius A. Lukašenkos žodžius: „Žinau, nepaisant to, jog kai kurie bastosi. Pirma, nei 150 streikuojančių kažkokios įmonės darbuotojų, nei 200 (žmonių) nėra reikšmingas skaičius. Antra, reikia suvokti, kad „blogas“ prezidentas pasirūpino, jog žmonės nebūtų išmesti į gatvę. Būtina atsižvelgti į šį faktą. Kas nori dirbti, tegul dirba. O jeigu nenori dirbti, ką padarysi, juk nepriversime.“

Kartu su A. Lukašenka į gamyklą atskrido jo sūnus Nikolajus. kaip skelbia BBC rusų tarnyba, paauglio vaidmuo – labai keistas. Jis visur kartu vyksta su tėvu, tačiau nieko nekalba, nerašo socialiniuose tinkluose. „Baltarusijos gyventojus tai truputį baugina“, – rašo BBC.

MZKT darbuotojai, kuriuos sukvietė į aikštelę įmonės teritorijoje, praneša, kad prezidentas neatėjo su jais pabendrauti.

„Visus suvarė į aikštelę, o jis kalba ceche prieš grupelę žmonių. Kaip suprantu, ryte atrinko“, – pasakojo vienas darbuotojas.

„Žmonės susirinko, laukia. Jo dar nėra. Aikštelė tuščia. Sako, jau kalba, bet ten, kur susirinko gamykla, jo nėra“, – teigė kitas.

„Jeigu jį išrinko žmonės, tai ko jis bijo? Kam visas šitas cirkas su apsauga, sraigtasparniu ir apžiūromis? Juk tai – jo šalis, jo žmonės. Mes pasirodome jam be baimės, ko jis bijo mūsų, savo tautos?“ – klausia vienas gamyklos darbuotojas.

Sprendžiant iš socialiniame tinkle „Twitter“ pasirodžiusio vaizdo įrašo, A. Lukašenka jau išvyko iš gamyklos. Panašu, kad bendravimas su darbininkais neįvyko.

Prieš dvi dienas MZKT generalinis direktorius Aleksejus Rimaševskis kalbėjo su darbininkais. Jis pasakė, kad pats balsavo už A. Lukašenką, tačiau pripažino, kad pastarasis pralaimėjo rinkimus.

Kai A. Lukašenka išvyko iš MZKT teritorijos, kur darbininkai šaukė jam „išeik“, visoje Baltarusijoje ėmė strigti internetas. Kaip rašo leidinys „Naša Niva“, platforma „Telegram“ veikė tik per „proxy“ serverį, o socialinių tinklų ir interneto svetainių apskritai nebuvo galima atidaryti.

Žiniasklaida: Minsko traktorių gamyklos, įmonės „Belaruskalij“ darbuotojai pradėjo streiką

Minsko traktorių gamyklos (MTZ) ir trąšų įmonės „Belaruskalij“ darbuotojai pirmadienį paskelbė streiką, pranešė Baltarusijos žiniasklaida.

„MTZ paskelbė streiką, žmonės palieka gamyklos teritoriją. Streikas kol kas paskelbtas parai, bet jei nebus išpildyti reikalavimai, jis peraugs į neterminuotą“, rašo leidinys onliner.by.

Savo ruožtu liudininkai praneša, kad tūkstančiai MTZ darbuotojų paliko gamyklą ir patraukė Partizanų prospekto link. Anot jų, jie planuoja eiti iki Minsko automobilių gamyklos (MAZ) ir pasiekti Minsko ratinių vilkikų gamyklą (MZKT), kur vėliau pirmadienį į kolektyvą turėtų kreiptis A. Lukašenka.

Portalas tut.by informavo, kad jis atskrido į šios gamyklos teritoriją sraigtasparniu.

Apie savo planus aplankyti MZKT A. Lukašenka pranešė praėjusią savaitę.

„Jie išgirs mano atsakymą į šiuos klausimus (darbuotojų kolektyvų klausimus dėl rinkimų rezultatų)“, – šeštadienį sakė A. Lukašenka. Jį citavo valstybinė naujienų agentūra „BelTA“.

Kaip praneša Baltarusijos žiniasklaida ir platformos „Telegram“ kanalai, Minsko gatvėmis prie MZKT artėja kelios kitų įmonių streikuojančių darbuotojų kolonos.

Pranešama, kad į susitikimą su A. Lukašenka vyksta MTZ ir Minsko elektrotechnikos gamyklos darbuotojai.

„Mūsų yra keli šimtai. Daugelis tebesivilia, kad taikiomis priemonėmis pavyks pasiekti, jog reikalavimai būtų įvykdyti“, – tut.by cituoja vieną iš kolonoje esančių darbuotojų.

Anksčiau buvo pranešta, kad praėjusį penktadienį per MZKT vykusį mitingą įmonės generalinis direktorius Aliaksejus Rimaševskis teigė, jog balsavo už A. Lukašenką, tačiau prezidento rinkimuose jis nenugalėjo.

„Balsavau, bet pripažįstu, kad jis (A. Lukašenka) jų (prezidento rinkimų) nelaimėjo. Ar suprantate?“ – pareiškė A. Rimaševskis.

Tut.by taip pat praneša, kad streiką paskelbė trąšų įmonė „Belaruskalij“, ten sudaromi streiko komitetai.

Anot portalo, pirmadienio rytą įmonės vadovybė vėl susitiko su darbuotojais, jie buvo paraginti surašyti savo reikalavimus, bet nenutraukti gamybos.

Tačiau darbuotojai „beveik vienbalsiai nubalsavo už streiką, dabar jie formuoja streiko komitetus ir oficialiai per profesinę sąjungą ruošiasi pranešti vadovybei, kad gamyba stabdoma“, rašo tut.by.

Kaip pranešama, penktadienį Salihorske vyko spontaniškos protesto akcijos, o vakare įmonės vadovybė susitiko su „Belaruskalij“ darbuotojais. Susitikime žmonės reikalavo, kad iš miesto būtų išvestos specialiosios pajėgos, kaip praradusios žmonių pasitikėjimą, ir pateiktas prašymas išformuoti OMON'ą, atimant iš jo narių karinius laipsnius ir nesuteikiant teisės grįžti į tarnybą Vidaus reikalų ministerijoje.

Taip pat reikalaujama patraukti atsakomybėn tuos, kurie per rinkimų kampaniją ir po jos viršijo savo įgaliojimus, sąžiningai neatlikę pareigų pagal Baltarusijos įstatymus, paskelbti rinkimus negaliojančiais ir surengti naują balsavimą su nauja Centrinės rinkimų komisijos sudėtimi, dalyvaujant nepriklausomiems stebėtojams.

Žmonės pažadėjo sustabdyti gamybą neribotam laikui, jei nebus įvykdyti jų reikalavimai.

Apie tai, kad jungiasi prie streiko, pirmadienį paskelbė ir nemažai kitų Baltarusijos įmonių.

Prezidento rinkimai Baltarusijoje vyko rugpjūčio 9 dieną. Remiantis oficialiais rezultatais, A. Lukašenka, einantis pareigas nuo 1994 metų, laimėjo rinkimus didele persvara prieš kitus kandidatus.

Opozicija tvirtina, kad rezultatai buvo suklastoti, šalyje kilo masiniai protestai, kurie tęsiasi iki šiol. Protestuotojai buvo masiškai suimami – sulaikyta apie 7 tūkst žmonių.

Praėjusį penktadienį stambiausių Baltarusijos pramonės įmonių, įskaitant MAZ, MTZ, „Belaruskalij“, sunkiųjų mašinų gamybos milžinę „BelAZ“, Navapolacko naftos perdirbimo įmonę „Naftan“ ir Mozyriaus naftos perdirbimo gamyklą, darbuotojai surengė protestų. Jie reikalauja nutraukti smurtą prieš masinių demonstracijų dalyvius ir ragina surengti pakartotinius prezidento rinkimus, kuriuose dalyvautų tarptautiniai stebėtojai.