Moteris pareiškė esanti pasirengusi tapti nacionaline lydere, kad šalis vėl gyventų normaliu ritmu. Tuo laikotarpiu reikės išlaisvinti visus politinius kalinius bei parengti teisinę bazę ir sąlygas naujiems prezidento rinkimams surengti.

„Neturiu ir neturėjau iliuzijų, niekada nenorėjau tapti politike. Bet likimas nulėmė, kad atsidūriau pirmose pasipriešinimo despotizmui linijose“, – teigė ji ir pridūrė, jog žavisi protestuojančiųjų drąsa ir organizuotumu.

Vaizdo kreipimesi kandidatė į prezidentus prižadėjo priimti nuoširdžiai atgailaujančius valdžios šalininkus.

„Esu pasiruošusi prisiimti atsakomybę ir šiuo periodu tapti nacionaline lydere“, – kalbėjo ji.

„Mano brangieji ir mylimieji baltarusiai! Šiuo metu mes visi ir mūsų šalis išgyvename labai sunkų istorijos laikotarpį, kai niekšybė panaši į heroizmą, neviltis – į drąsą, o meilė – į išdavystę“, – tokiais žodžiais S. Cichanouskaja pradėjo savo kreipimąsi.

Paskui ji sakė, kad šalis laidoja protestų metu žuvusius didvyrius. „Verkiu su jumis“, – tvirtino moteris ir siūlė ne tik remti mirusiųjų šeimas, bet ir jų garbei pavadinti gatves.

Vėliau S. Cichanouskaja išsakė priežastis, kodėl ji turi tapti nacionaline lydere: „Neturiu ir neturėjau iliuzijų dėl politinės karjeros. Nenorėjau būti politike. Bet likimas nulėmė, kad atsidūriau pirmose pasipriešinimo despotizmui linijose. Likimas ir jūs. Jūs, kurie manimi patikėjote, kurie suteikėte man stiprybės... Žaviuosi jūsų drąsa. Jūs balsavote už mane...“

„Visi norime išeiti iš šio užburto rato, kuriame atsidūrėme prieš 26-erius metus, – tęsė S. Cichanouskaja. – Esu pasiruošusi prisiimti atsakomybę ir šiuo laikotarpiu tapti nacionaline lydere, kad šalis nusiramintų ir vėl gyventų normaliu ritmu. Kad išlaisvintume visus politinius kalinius ir kaip įmanoma greičiau paruoštume teisinę bazę ir sąlygas naujiems prezidento rinkimams surengti.“

Kreipdamasi į jėgos struktūrų atstovus, ji pareiškė: „Baltarusiai yra žmonės, kurie atmeta smurtą, baltarusiai yra dosnūs ir teisingi. Ir jei jūs nuspręsite nevykdyti nusikalstamų įsakymų ir pereisite į tautos pusę, jie jums atleis, jus palaikys ir ateityje neminės blogu žodžiu. Manau, kad ir jūs patys tai puikiai žinote ir suprantate. Juk mes visi esame viena visuma, kurią kai kas nori išardyti ir supjudyti. Mes – baltarusiai. Mes neturime teisės pakelti rankos vieni prieš kitus. Mes turime blaiviai vertinti įvykius, užduoti sau paprastą klausimą – kuo naudinga mūsų konfrontacija. Mes vieningi, ir jūs turite žinoti, kad mes visada jus priimsime, jeigu jūsų mintys bus tyros, o atgaila nuoširdi.“

Delfi primena, kad Baltarusijos opozicijos kandidatė prezidento rinkimuose S. Cichanouskaja šiuo metu yra Lietuvoje.

Kad ji atvyko į Lietuvą, BNS praėjusį antradienį sakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Ji atvyko į Lietuvą ir šiuo metu yra saugi“, – BNS sakė ministras.

S. Cichanouskaja pirmadienį atsisakė pripažinti Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos pergalę prezidento rinkimuose. Ji paskelbė laikanti save rinkimų nugalėtoja ir paragino jį perduoti valdžią.

Baltarusijoje jau savaitę vyksta protesto akcijos prieš rinkimų rezultatų klastojimą. Anglų kalbos mokytojos kvalifikaciją turinti 37 metų S. Cichanouskaja prezidento rinkimuose nusprendė balotiruotis, kai buvo areštuotas jos vyras – populiarus tinklaraštininkas Sergejus Cichanouskis.

Pergalės atveju ji žadėjo surengti naujus laisvus rinkimus.