„Jokio NATO pajėgų stiprinimo regione nėra. NATO tarptautinis kontingentas rytinėje Aljanso dalyje nekelia grėsmės jokiai šaliai. Jis yra griežtai gynybinis, proporcingas, juo siekiama užkirsti kelią konfliktui ir išsaugoti taiką“, – sakoma NATO atstovės pareiškime, kuriame Baltarusija taip pat raginama gerbti pagrindines laisves, įskaitant teisę taikiai protestuoti.

Atstovė taip pat nurodė, kad Aljansas atidžiai stebi, kaip klostosi situacija Baltarusijoje.

Baltarusijoje tęsiantis masiniams protestams prieš rinkimų klastojimą ir policijos smurtą, A. Lukašenka anksčiau sekmadienį apkaltino NATO ir kaimynines šalis, įskaitant Lietuvą, nederamu spaudimu.

„Tankai ir lėktuvai už 15 minučių skrydžio nuo mūsų sienų. NATO kariuomenės būriai žvangina vikšrais prie mūsų vartų. Lietuva, Latvija, Lenkija ir, deja, mūsų mieloji Ukraina ir jų vadovai liepia mums surengti naujus rinkimus“, – sakė A. Lukašenka per mitingą Nepriklausomybės aikštėje Minske, priešais Vyriausybės rūmus.

Baltarusijos opozicija sostinėje Minske sekmadienį rengia didžiulę demonstraciją prieš A. Lukašenkos valdymą.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sakė, kad A. Lukašenkos melagingas pareiškimas apie NATO pajėgų stiprinimą prie Baltarusijos sienos yra desperatiškas bandymas įrodyti, jog šaliai reikia Rusijos pagalbos.

Ministras A. Lukašenką vėl pavadino „buvusiu Baltarusijos prezidentu“.

„Paskutinis buvusio Baltarusijos prezidento pareiškimas apie didėjančią NATO karinių pajėgų koncentraciją prie Baltarusijos sienų yra melas. Atrodo, jis desperatiškai bando įrodyti, kad reikia Rusijos pagalbos ir visiškai sugriauna šalies nepriklausomybę. Liūdna“, – tviteryje sekmadienį rašė L. Linkevičius.

Lietuvos krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis kiek anksčiau sekmadienį pareiškė, kad Baltarusijos valdžios pareiškimai apie kaimyninių šalių keliamą grėsmę yra nepagrįsti ir tėra bandymas ieškoti kaltųjų, teisinant savo veiksmus.

Tuo tarpu Baltarusijos Gynybos ministerija paskelbė, kad šalies ginkluotųjų pajėgų raketiniai ir artilerijos daliniai rugpjūčio 17–20 dienomis keliose vietose netoli atominės elektrinės ir sienos su Lietuva surengs taktines pratybas. Ministerija taip pat nurodė, kad tuo pačiu metu prie Lietuvos sienos vyks ir tankų dalinių pratybos.

Šeštadienį A. Lukašenka nurodė perkelti iš Vitebsko į Gardiną desantininkų.