Sekmadienį visoje Baltarusijoje opozicija paragino žmones 14-ą valandą rinktis į taikius mitingus miestų aikštėse, reikalaujant valdžios atsistatydinimo.

Antonas sako bijantis, tačiau į mitingą Minske vis tiek eisiąs.

„Baisu, bet prarasti jau neturime ką. Arba atstovėsime dabar, arba permainų nebus niekada“, – kalbėdamas su Delfi sakė minskietis.

Jis sako, kad gatvėse besirenkantys žmonės nekelia jokių politinių reikalavimų.

„Mus tiesiog viskas užkniso. Nusibodo šita tvarka, šita valdžia, kai bijai pasakyti kažką, kas gal nepatiks kokiam vadukui, ir tada tave tiesiog atvažiuos milicija ir sumuš. Tu pradingsi be žinios, tave pasodins į kalėjimą – už nieką. Visa tai jau nusibodo, mūsų kantrybė turi ribas. Mes tiesiog išėjome, nes nusibodo nesiskaitymas ir baimė“, – kalbėjo Antonas.

Vyras neslepia – visas jo kūnas dar nusėtas mėlynėmis ir sumušimais, kuriuos patyrė po to, kai buvo sulaikytas milicijos pareigūnų naktį Minsko gatvėje, ties „Rygos“ prekybos centro pastatu.

Antonas pasakoja, kad naktį iš rugpjūčio 11-osios į 12-ąją savo automobiliu su draugu važiavo gatve, kai juos sustabdė pareigūnai.

„Mes privežinėjome (podvazili – aut. past.) žmones su draugu mano automobiliu. Mus sustabdė tiesiog gatvėje ir pasakė, kad privalome važiuoti su jais į milicijos skyrių. Mes paklausėme, kokiu tikslu, bet mums nebuvo paaiškinta. Pasakė, kad arba važiuojame patys, arba nuveš milicija. Mes patys nuvažiavome su jais į milicijos skyrių, ir iš ten mus įsodino į jų automobilį ir nuvežė iki aikštės, ten kur buvo OMON‘as. Ir mus ten tiesiog atidavė OMONui“, – pasakojo Antonas.

Minske omonininkų sumuštas Antonas
Pasak jo, juos įstūmė į dengtą sunkvežimį ir nuvežė į laikinojo sulaikymo izoliatoriaus kiemą.

„Praleidome ten naktį ant betono, nuo pusės pirmos iki septynių ryto, suklupdyti, buvo mūsų apie du šimtai žmonių, tarp jų – ir nepilnamečiai, 15 – 16 metų vaikinukai. Visi buvome suklupdyti, liepta laikyti galvas nuleistas žemyn. Taip tame kieme pralaikė iki ryto – be vandens, maisto, neleido susisiekti su namiškiais, jau nekalbant apie advokatus Mums pasakė, kad dingsime ir mūsų niekas nepasiges“, – apie tai, ką patyrė sulaikytas OMON‘o pareigūnų, sakė minskietis.

Rytą, pasak Antono, žmones iš izoliatoriaus kiemo išskirstė po kameras.

„Kamera pritaikyta šešiems asmenims, o mūsų sugrūdo po keturiasdešimt ir daugiau. Dviem šimtams žmonių buvo atnešta devyni litrai geriamo vandens. Pusantros paros nedavė jokio maisto, neleido į tualetą. Po trijų parų paleido, taip ir nepaaiškinę, už ką sulaikė, nepateikė jokių kaltinimų. Vieną kartą per tas dienas mane apklausė – klausinėjo, kodėl naktį važiavau automobiliu gatve“, – sakė Antonas.

Rodydamas mėlynėmis nusėtą nugarą, šlaunis, vyras neslepia – tai OMON‘o pareigūnų palikimas.

„Kai mus atvežė iš skyriaus ir numetė omonininkams gatvėje, jie tiesiog puolė daužyti lazdomis. Labiausiai daužė izoliatoriaus kieme, kai buvome suklupdyti ant grindinio. Tiesiog ėjo ir daužė – ar kas sukrutėjo, ar galvą pakėlė, tam ir rėžia“, – sakė vyras.

Antonas skeptiškai vertina vadinamąją Baltarusijos opoziciją ir pačios Sviatlanos Cechanouskajos galimybę perimti valdžią iki būsimų rinkimų.

„Ji per silpna, o opozicijos čia kaip tokios nėra. Yra tiesiog žmonės, minia, jie nepatenkinti. Tie keli, kuriuos įvardijate jūs žiniasklaidose (Cepkalo, Babaryka – aut. past.), jie arba kalėjimuose, arba užsieniuose. Aš manau, kad ir dabartinėje Vyriausybėje yra žmonių, kurie gali perimti laikinai valdžią, ir kurie bus pajėgūs surengti laisvus rinkimus“, – sakė Antonas.

Paklausus, kas tie žmonės, pašnekovas pirmuoju įvardijo Sergejų Rumą, dabartinį Baltarusijos Ministrą Pirmininką.

„Svarbu, kad Lukašenka pasitrauktų ir kad leistų surengti laisvus rinkimus. Čia dabar svarbiausia. Aš tik bijau, kad šiandien taikus mitingas gali baigtis provokacijomis. Šito bijau. Bet eisiu, turiu eiti“, – pokalbio pabaigoje sakė Antonas iš Minsko.