„Baltarusijos... kriminalinės milicijos Vyriausioji kriminalinės paieškos valdyba dėl įvykdytų nusikaltimų... ieško Baltarusijos Respublikos piliečio Capkalos Valero“, – sakoma dokumente dėl V. Capkalos paieškos.

Štabas patikslino, kad V. Capkalos teisininkai kol kas negavo oficialaus šios informacijos patvirtinimo, „turbūt dėl savaitgalio“.

Šeštadienį, remiantis Rusijos VRM duomenų baze buvo pranešta, jog V. Capkalos paieška buvo paskelbta Rusijos teritorijoje.

Liepos 14 dieną Baltarusijos centrinė rinkimų komisija atsisakė įregistruoti V. Capkalą kandidatu į prezidentus, argumentuodama nepakankamu surinktų jo kandidatavimą palaikančių piliečių parašų skaičiumi. Politikas apskundė tokį sprendimą Aukščiausiajam Teismui, bet šis skundą atmetė.

Liepos 24-ąją V. Capkala, baimindamasis arešto, kartu su vaikais išvyko į Maskvą. Jo žmona Veranika liko Baltarusijoje, bet rinkimų dieną ją irgi paliko. Rugpjūčio 2-ąją buvo pranešta, kad V. Capkala atvyko į Kijevą.

V. Capkala trečiadienį paskelbė, kad buvo sukurtas Baltarusijos Respublikos nacionalinio išsigelbėjimo frontas, kovosiantis už šalies suvereniteto, demokratijos ir laisvės išsaugojimą, taip pat ginsiantis baltarusių demokratinį pasirinkimą nuo klastojimo. Opozicionierius sakė, kad tokiu būdu siekiama „mobilizuoti Baltarusijos liaudį kovai su Baltarusijos konstitucijos pažeidimais ir valdžios prievartiniu užgrobimu“, anot jo, įvykdytu prezidento Aliaksandro Lukašenkos.

Po praeitą sekmadienį Baltarusijoje įvykusių prezidento rinkimų A. Lukašenkai lojalūs režimo pareigūnai paskelbė, kad jis laimėjo surinkęs daugiau kaip 80 proc. balsų ir buvo perrinktas šeštai kadencijai. Opozicija teigia, kad rezultatai buvo suklastoti; šalyje nuo pat rinkimų vyksta protesto akcijos.

Birželio mėnesį Baltarusijos VRM pradėjo ikiteisminį patikrinimą dėl V. Capkalos įtariamos neteisėtos veiklos. Pasak Generalinės prokuratūros, atitinkamą pareiškimą parašė vienas turkų kilmės Baltarusijos pilietis. Žiniasklaida ir susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanalai skelbė, kad šis žmogus yra Sedatas Igdeci (Sedatas Ihdedžis), kurio kompanijos dalyvavo statant Aukštųjų technologijų parką, kai jo administracijai vadovavo V. Capkala.

Pats S. Igdeci vėliau portalui tut.by sakė, kad V. Capkala neužmokėjo jam už savo namo statybą, todėl verslininko kompanijų grupė prarado maždaug 15 mln. dolerių (12,7 mln. eurų).

Liepos 16-ąją S. Igdeci iškėlė ieškinį V. Capkalai už garbės ir orumo žeminimą, susijusį su V. Capkalos liepos 7-ąją pareikštais komentarais apie S. Igdeci, jo kompanijas ir profesinę veiklą. V. Capkala sakė, kad verslininkas, be jo, apgavo „šimtus žmonių ir šimtus kompanijų“, ir „toliau apgaudinėja“.

S. Igdeci reikalauja, kad V. Capkala pašalintų tą vaizdo įrašą iš savo kanalo, paskelbtų ten pranešimą, kad įrašas pašalintas kaip neatitinkantis tikrovės, ir apmokėtų valstybinę 82,5 Baltarusijos rublio (apie 28 eurų) rinkliavą.