Naujienų agentūros AFP žurnalistas pranešė, kad netoli Puškinskajos metro stoties sostinėje susibūrė gausus būrys žmonių, kad pagerbtų protestuotoją, žuvusį per šią savaitę vykusius policijos susirėmimus su demonstrantais.

Demonstrantai padėjo gėles toje vietoje, kur pirmadienį per protestuotojų ir policijos susirėmimus mirė 34 metų Aliaksandras Taraikovskis, praėjus dienai po rinkimų, kuriuos A. Lukašenka teigia laimėjęs surinkęs 80 proc. balsų.

Daugelis susirinkusiųjų skandavo „Pasitrauk!“, o kai kurie žmonės laikė sumuštų protestuotojų nuotraukas, pasirodžius pranešimams, kad sulaikyti demonstrantai buvo mušami ir kankinami.

Kiti laikė plakatus su užrašais „Ne smurtui“ ir „Daugiau jokių kankinimų“.

Baltarusijoje per kilusius neramumus buvo suimta daugiau nei 6 700 žmonių, o šimtai sužeisti.

Pareigūnai patvirtino dviejų asmenų žūtis per neramumus. Jų teigimu, A. Taraikovskio žuvo, kai protesto metu jo rankoje detonavo sprogstamasis įtaisas, o kitas vyras mirė įkalinimo įstaigoje, areštuotas Gomelio mieste.

A. Taraikovskio laidotuvės numatytos šeštadienį, o sekmadienį Minsko centre planuojamos „Eitynės už laisvę“, pagrindinei opozicijos veikėjai Sviatlanai Cichanouskajai pakvietus žmones į naujas demonstracijas savaitgalį.

Lukašenka vyksta į Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų generalinį štabą

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka šeštadienį lankysis ginkluotųjų pajėgų generaliniame štabe, kur aptars situaciją šalyje. Tai pranešė naujienų agentūra „BelTA“.

Ji cituoja A. Lukašenkos žodžius, pasakytus šeštadienį per pasitarimą Minske. „Spalvotųjų revoliucijų metodiniuose nurodymuose jau atsirado užsienio kišimosi elementų“, - teigė Baltarusijos prezidentas.

Anksčiau Kremliaus spaudos tarnyba pranešė, kad Rusijos ir Baltarusijos prezidentai Vladimiras Putinas ir A. Lukašenka telefonu aptarė situaciją, susiklosčiusią Baltarusijoje po prezidento rinkimų, ir pareiškė esą įsitikinę, jog visos problemos netrukus bus sureguliuotos.

„Svarbiausia, kad šiomis problemomis nepasinaudotų destruktyvios jėgos, siekiančios pakenkti savitarpiškai naudingam dviejų šalių bendradarbiavimui Sąjunginėje valstybėje“, - sakoma Kremliaus spaudos tarnybos pranešime.

Pažymima, kad pokalbis įvyko Baltarusijos iniciatyva.

Papildyta 16:33

Baltarusijos URM: Minskas nusiteikęs tęsti dialogą su ES

Baltarusija pasirengusi tęsti dialogą su Europos Sąjunga, nors santykiuose iškyla sunkumų. Tai sakoma šeštadienį paskelbtuose šalies Užsienio reikalų ministerijos atstovo spaudai Anatolijaus Glazo komentaruose.

„Baltarusijos užsienio politikoje Europos Sąjunga neabejotinai yra viena iš prioritetinių krypčių. Todėl bet kokiomis sąlygomis, esant bet kokiai situacijai mes nusiteikę išsaugoti ryšius ir tęsti tegul ir sudėtingą, bet dialogą“, - teigia oficialus Baltarusijos URM atstovas.

Anot A. Glazo, „sankcijos – tai politikos pabaiga“. „Todėl dabar esminis klausimas – ar ES turi politiką Baltarusijos atžvilgiu. Mes ją turime“, – pareiškė URM atstovas spaudai.

Kaip pabrėžė penktadienį ES diplomatijos vadovas Josepas Borellis, Bendrija nepripažįsta Baltarusijos prezidento rinkimų rezultatų ir pradeda rengti naujas sankcijas Minskui.

Papildyta 17:09

Lukašenka: mums nereikia jokių tarpininkų

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka šeštadienį atmetė pasiūlymus dėl tarpininkavimo tarp jo ir opozicinio judėjimo, reikalaujančio A. Lukašenkos nusišalinimo, pareikšdamas gynybos vadams, kad neatsisakys valdžios.

„Niekam neatiduosime šalies“, – A. Lukašenkos žodžius pacitavo valstybinė naujienų agentūra „Belta“, kuriuos jis išsakė susitikime Gynybos ministerijoje.

A. Lukašenka pabrėžia, kad šalyje yra sava pagal konstituciją sudaryta vyriausybė, o šalys, šiuo metu mėginančios tapti tarpininkėmis, pirmiausia turėtų įvesti tvarką savo teritorijoje.

Kaip pranešė naujienų agentūra „BelTA“, jis tai pareiškė šeštadienį per pasitarimą Baltarusijos gynybos ministerijos Strateginio valdymo štabe.

„Jūs ne blogiau kaip aš žinote, kas vyksta šalyje. Patylomis stengiamasi destabilizuoti padėtį, mūsų visuomenę. Prisikasė iki darbo kolektyvų. Aš jau daug sykių esu apie tai kalbėjęs. Tiesiog noriu dar kartą pasakyti, kad nieko iš to neišeis. Mes niekam neatiduosime šalies. Mes suvaldysime situaciją, –pabrėžė Baltarusijos prezidentas. – Aš nenoriu pasakyti, kad galima nusiraminti. Ne, mes niekada nenusiraminame. Toks jau mūsų likimas – būdami Europos centre, mes visada turime būti pasirengę laiku atsakyti į visus iššūkius“.

Anot A. Lukašenkos, užsienyje Baltarusijai siūlomas kažkoks tarpininkavimas, formuojama užsienio vyriausybė šaliai. „Klausykite, mes turime normalią vyriausybę, sudarytą pagal konstituciją. Mums nereikia jokių užsienyje suformuotų vyriausybių, jokių tarpininkų. Neįžeisdamas šių šalių vadovų, noriu pasakyti: jūs patys įsiveskite tvarką“, – pareiškė jis.

Padėtį aptarė su Putinu

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Baltarusijos vadovas Aliaksandras Lukašenka telefonu aptarė pastarojo meto įvykius Baltarusijoje ir išreiškė įsitikinimą, kad visos problemos bus greitai išspręstos, šeštadienį pranešė Kremlius.

„Aliaksandras Lukašenka informavo apie padėtį Baltarusijoje, susiklosčiusią po prezidento rinkimų. Abi pusės išreiškė įsitikinimą, kad visos iškilusios problemos bus greitai sureguliuotos, – sakoma Kremliaus pranešime. – Svarbiausia, kad šiomis problemomis nepasinaudotų destruktyvios jėgos, siekiančios pakenkti abiem šalims naudingam bendradarbiavimui sąjunginės valstybės pagrindu.“

„Kalbant apie išvakarėse įvykusį anksčiau Baltarusijoje sulaikytų 32 piliečių piliečių grąžinimą į Rusiją, pateiktas teigiamas įvertinimas glaudžiai atitinkamų žinybų sąveikai šiuo klausimu“, – pridūrė Kremliaus spaudos tarnyba.

„Susitarta tęsti reguliarius kontaktus įvairiais lygiais ir patvirtintas nusiteikimas stiprinti sąjunginius ryšius, kas visiškai atitinka Rusijos ir Baltarusijos broliškų tautų esminius interesus“, – nurodė Kremlius.

Pranešime pažymima, kad pokalbį inicijavo Minskas.