Baigdamas kelionę po Rytų Europą M. Pompeo ir Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas (Marjušas Blaščakas) pasirašė Sustiprinto gynybos bendradarbiavimo susitarimą, suteikiantį teisinį pagrindą papildomų JAV karių buvimui.

Susitarimas, papildantis ankstesnę NATO pajėgų statuso sutartį, leidžia sustiprinti ir modernizuoti esamus pajėgumus ir objektus, suteikiant JAV pajėgoms prieigą prie papildomų karinių kompleksų Lenkijoje. Be to, dokumentu apibrėžiama, kaip šalys dalysis papildomomis logistikos ir infrastruktūros išlaikymo išlaidomis.

Šiuo metu Lenkijoje laikoma apie 4,5 tūkst. JAV karių; šį rotuojamą kontingentą planuojama papildyti apie tūkstančiu kariškių. Praeitą mėnesį, įgyvendindamas JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) reikalavimą sumažinti Vokietijoje laikomą amerikiečių kontingentą, Pentagonas paskelbė išvesiantis iš šios šalies apie 12 tūkst. karių, o apie 5,6 tūkst. jų perkelsiantis į kitas Europos šalis, įskaitant Lenkiją.

Be to, iš Vokietijos bus išvesti keli JAV kariuomenės štabai, įskaitant Sausumos pajėgų V korpuso operacijų užsienyje štabą – jis ateinančiais metais persikels į Lenkiją.

D. Trumpas seniai skundėsi, kad Vokietija gynybai skiria nepakankamai lėšų ir ne kartą kaltino Berlyną „neapmokant NATO sąskaitų“. Aljanso narės yra įsipareigojusios skirti gynybai mažiausiai 2 proc. savo bendrojo vidaus produkto.

Ankstesnę dieną D. Trumpo administracija patyrė apmaudų diplomatinį pralaimėjimą Jungtinėse Tautose, kai buvo atmestas JAV pasiūlymas neribotam laikui pratęsti Iranui taikoma ginkluotės embargą. Balsuojant iš 15 JT Saugumo Tarybos narių Vašingtoną palaikė tik Dominikos Respublika. M. Pompeo sekmadienį vyks į šią šalį dalyvauti jos naujo prezidento inauguracijos ceremonijoje.

Šią savaitę M. Pompeo per savo kelionę Vidurio ir Rytų Europoje, kurios metu sulaukė šilto sutikimo, perspėjo regiono šalis apie Rusijos ir Kinijos keliamą grėsmę. Lenkijoje JAV diplomatijos vadovas buvo sutiktas ypač maloniai, o šios šalies konservatyvių pažiūrų prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda), praeitą mėnesį perrinktas antrai penkerių metų kadencijai, palaiko draugiškus ryšius su D. Trumpu.

Daugelis A. Dudą remiančios Lenkijos valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) politikos priemonių yra griežtai kritikuojamos Europos Sąjungos, kaltinančios Varšuvą pažeidžiant teisinės valstybės ir demokratijos principus.