„Be abejo, Baltarusijos Respublika yra nepriklausoma valstybė, turinti savo poziciją, tačiau Ukraina tikėjosi teisiškai teisingesnio ir labiau pasverto sprendimo“, – sakoma pranešime.

„Ukraina apgailestauja dėl Baltarusijos Respublikos sprendimo perduoti Rusijai sulaikytą asmenų, priklausančių privačiai karinei bendrovei „Wagner“, grupę“, – pažymėjo Kijevas.

Liepos 29 dieną netoli Minsko buvo sulaikyti 33 Rusijos piliečiai, kuriuos Baltarusijos institucijos laiko Rusijos privačios karinės bendrovės „Wagner“ nariais ir įtarė ketinimais sukelti masinius neramumus per prezidento rinkimus.

Rusija pareikalavo perduoti sulaikytuosius.

Tuo tarpu Ukraina pareiškė, kad šie asmenys dalyvavo kariniuose veiksmuose šalies rytuose ir kad devyni iš jų yra Ukrainos piliečiai.

Anksčiau Minskas paskelbė perdavęs Ukrainai sulaikytų asmenų sąrašą ir paraginęs Kijevo „kompetentingas tarnybas patikrinti, ar išvardyti asmenys nėra įvykdę nusikaltimų mūsų valstybėje ir dalyvavę kariniuose veiksmuose“.

Penktadienį Rusijos Federacijos generalinė prokuratūra pranešė, kad Baltarusijoje sulaikyti Rusijos piliečiai buvo grąžinti į Rusiją.

Informuotas šaltinis pranešė naujienų agentūrai „Interfax“, kad rusai, kuriuos Minskas įtaria dirbant bendrovėje „Wagner“, buvo perduoti Maskvai be išankstinių sąlygų.

„Baltarusijos pusė nepateikė jokių sąlygų. Rusijos piliečių perdavimas Maskvai įvyko kaip geros valios gestas pagal dvišalius draugystę ir taikią kaimynystę įtvirtinančius dokumentus“, – pranešė šaltinis.

Grąžintiems į Rusiją jos piliečiams nebegresia baudžiamojo persekiojimo grėsmė, tačiau jie dvi savaites bus izoliuoti, kad būtų išvengta koronavirusinės infekcijos platinimo, teigė šaltinis.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad toks Baltarusijos žingsnis yra neteisingas ir neatitinka Minsko ir Kijevo gerų santykių.

„Manome, kad toks sprendimas, švelniai tariant, yra neteisingas – neatitinkantis Ukrainos ir Baltarusijos santykių, pagrįstų pagarbos tarpusavio pagalbos principais, dvasios“, – per „Facebook“ parašė V. Zelenskis.

Jis pridūrė, kad laiko „šiuolaikinio karo demonų“ – „Wagner“ kovotojų – perdavimą Rusijai „keistu, nekorektišku ir aiškiai neleistinu draugiškuose tarpvalstybiniuose santykiuose“.