„Daviau nurodymą užsienio reikalų ministrui. Pasakiau, kad galėtume nutraukti diplomatinius santykius su administracija Abu Dabyje arba atšaukti savo ambasadorių“, – žurnalistams sakė R. T. Erdoganas.

Remiantis ketvirtadienį JAV paskelbtu susitarimu Izraelis įsipareigojo įšaldyti savo planus aneksuoti kai kurias palestiniečių žemes mainais į santykių su JAE normalizavimą.

Palestinos Autonomija ketvirtadienį paskelbė apie sprendimą „nedelsiant“ atšaukti iš JAE savo ambasadorių, reikšdama protestą prieš susitarimą.

Pamaldus musulmonas R. T. Erdoganas yra aršus palestiniečių teisių gynėjas, dažnai kritikuojantis žydų valstybės politiką Vakarų Krante.

Anksčiau šiemet jis sukritikavo Vašingtono Artimųjų Rytų taikos planą izraeliečių ir palestiniečių konfliktui užbaigti, pavadinęs jį „išdavyste“.

„Istorija nepamirš tų, kas išdavė Palestinos žmones ir išdavė palestiniečių siekius“, – penktadienį tviteryje paskelbė turkų prezidento atstovas Ibrahimas Kalinas.

„Turkija ir toliau palaikys Palestinos žmones“, – pridūrė jis.

Anksčiau Užsienio reikalų ministerija Ankaroje JAE ir Izraelio susitarimą apibūdino kaip veidmainišką palestiniečių išdavystę.

Ryšiai tarp JAE ir Turkijos jau ilgą laiką yra įtempti ir ypač pablogėjo dėl konflikto Libijoje, kur abi šalys palaiko priešingas konflikto puses.

ES sveikina Izraelio ir JAE susitarimą

Europos Sąjunga penktadienį pasveikino Izraelio ir Jungtinių Arabų Emyratų pasiektą susitarimą dėl santykių normalizavimo ir dar kartą patvirtino savo paramą dviejų valstybių sprendiniu paremtai Artimųjų Rytų taikos sutarčiai,

Santykių „normalizavimas bus naudingas abiem. Tai svarbu tiek jiems abiem, tiek regioniniam stabilumui. Abi šalys yra mūsų partnerės“, žurnalistams sakė ES atstovė užsienio reikalams ir saugumo politikai Nabila Massrali.

„Ir, žinoma, jūs puikiai žinote, kad kaip ES esame įsipareigoję dviejų valstybių sprendiniui. Ir, be abejo, esame pasirengę atnaujinti derybas tarp izraeliečių ir palestiniečių“, – teigė ji.

Izraelio ir JAE sutartis, apie kurią ketvirtadienį paskelbė JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), yra tik trečias toks susitarimas, kurį Izraelis pasiekė su arabų šalimi. Be to, atsirado perspektyva, kad bus pasiekta daugiau panašių sandorių su kitomis provakarietiškomis Persijos įlankos šalimis.

Pagal minimą susitarimą Izraelis pažadėjo sustabdyti planuojamą palestiniečių teritorijų aneksiją – šį pažadą kaip skatinantį viltis dėl taikos sveikino Europos ir kai kurių arabų šalių vyriausybės.

ES diplomatijos vadovas Josepas Borrelis tviteryje parašė: „Aneksijos sustabdymas yra teigiamas žingsnis. Dabar tų planų reikėtų apskritai atsisakyti. ES tikisi atnaujinti Izraelio ir Palestinos derybas dėl dviejų valstybių sprendinio, paremto tarptautiniu mastu sutartais parametrais.“