Kaip rašoma Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos interneto svetainėje, ministras taip teigė kalbėdamas telefonu su Šveicarijos užsienio reikalų ministru Ignazio Cassisu.

„Buvo pabrėžtas Baltarusijos pasiruošimas konstruktyviam ir objektyviam dialogui su užsienio partneriais visais klausimais, susijusiais su įvykiais Baltarusijoje prezidento rinkimų kampanijos metu ir jai pasibaigus“, – pareiškime nurodė Baltarusijos užsienio reikalų ministerija.

Ministrų pokalbis įvyko po penkias dienas Baltarusijoje vykusių protestų ir neramumų, kilusių po to, kai nuo 1994 metų šalį valdantis Aliaksandras Lukašenka buvo paskelbtas sekmadienį vykusių prezidento rinkimų nugalėtoju.

Milicija prieš protestuotojus naudojo gumines kulkas, kurtinamąsias granatas ir ašarines dujas.

Iš viso nuo protestų pradžios buvo sulaikyta daugiau kaip 6,7 tūkst. žmonių, šimtai buvo sužeisti ir du žuvo.

Europos Sąjungos šalių užsienio reikalų ministrai penktadienį rengia derybas dėl padėties Baltarusijoje.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sakė, kad siūlys įvesti ES sankcijas Baltarusijos pareigūnams, atsakingiems už smurtą prieš protestuotojus ir rinkimų klastojimą.

Lietuvos, Lenkijos, Latvijos ir Estijos prezidentai paskelbė bendrą deklaraciją, kurioje ragina Baltarusijos valdžią nutraukti smurtą prieš šalies piliečius ir palaiko Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos iniciatyvą imtis tarpininkavimo dėl situacijos šalyje, ketvirtadienį pranešė Prezidentūra.

„Nutraukite smurtą ir gerbkite pagrindines laisves, žmogaus ir piliečių teises, įskaitant žodžio, žiniasklaidos, susirinkimų laisvę ir žurnalistų saugumą. Skubiai paleiskite visus sulaikytus protestuotojus, sustabdykite tolesnį žmonių persekiojimą. Ir nedelsdami pradėkite dialogą su Baltarusijos žmonėmis“, – rašoma bendroje prezidentų deklaracijoje.

Keturių šalių vadovų raginime Baltarusijos valdžia skatinama įsiklausyti į savo piliečių balsą, leisti jiems laisvai reikšti savo nuomonę apie situaciją šalyje bei sekmadienį vykusius Baltarusijos prezidento rinkimų rezultatus.

„Remdamiesi savo pačių visuomenių patirtimi, mes raginame surengti Baltarusijoje nacionalinio susitaikymo forumą, kurį sudarytų vyriausybės ir visuomenės atstovai. Tai būtų tinkamas žingsnis pradėti tikrą nacionalinį dialogą. Mes tvirtai tikime, kad dialogas visada yra geriausias būdas skatinti socialinę plėtrą, aptarti reformas ir jūsų šalies ateitį“, – rašoma deklaracijoje.

Paskelbdami deklaraciją prezidentai sutarė, kad jei Baltarusijos valdžios institucijos įvykdys minėtus reikalavimus, bendradarbiavimo su tarptautine bendruomene durys išliks atviros, nes šalies izoliacija nėra tinkamiausias būdas kurti jokios tautos gerovę ir siekti valstybės plėtros.

„Esame pasirengę tarpininkauti, kad būtų pasiektas taikus krizės Baltarusijoje sprendimas ir sustiprinta Baltarusijos nepriklausomybė bei suverenumas. Sankcijos turėtų būti įvestos tik išbandžius tarpininkavimą. Tarpininkavimas yra diplomatinė priemonė krizei įveikti, ir mes privalome ja pasinaudoti“, – pranešime cituojamas G. Nausėda.

Baltarusijos valdžiai pirmadienį paskelbus, kad A. Lukašenka rinkimuose surinko 80 proc. balsų ir buvo perrinktas dar vienai kadencijai, šalyje kilo krauju ir suėmimais pasibaigusios protesto akcijos prieš rinkimų rezultatų klastojimą.

Opozicijos kandidatė rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja antradienį iš Baltarusijos atvyko į Lietuvą.