Kaip praneša „Laisvės radijo“ padalinys Baltarusijoje, septintą valandą ryto Minske esančiame prospekte „Partizanskij“ pasirodė baltais chalatais vilkintys medikai ir prisijungė prie „solidarumo grandinės“.

Tęsiasi valstybinių įmonių darbuotojų mitingai. Ryte mitinguoti susirinko gamyklos „Grodno Azot“, Minsko kabelinių tinklų ir Minsko elektrotechnikos gamyklos darbuotojai, protesto akciją vėl surengė Minsko filharmonijos personalas.

Rašoma, kad Baltarusijos atominės elektrinės darbuotojai taip pat streikuoja. Pasirodė pranešimų, jog šiandien streiką paskelbs ir Minsko metropoliteno darbuotojai.

Vieno iš pagrindinių A. Lukašenkos varžovų Viktoro Babariko, kuris yra sulaikytas, rinkimų štabo vadovė Marija Kolesnikova vakar paskelbė reikalavimų valdžiai sąrašą.

Be smurto nutraukimo ir politinių kalinių paleidimo į laisvę, jame taip pat reikalaujama iki rugsėjo 15 d. surengti naujus laisvus prezidento rinkimus.

Kiek anksčiau politologas Aleksandras Klaskovskis BBC rusų tarnybai sakė, kad visą šalį apimsiančio streiko šmėkla – tikras Baltarusijos valdžios košmaras.

„Manau, kad šiuo atveju suveikė ir protestų prieš smurtą mastas – į gatves išėjo ir moterys, namų šeimininkės, medikai, pradėjo protestuoti aktoriai ir dainininkai. Iš esmės visa Baltarusija. Pagrindiniu veiksniu tapo išėjimas į politinę areną tų, kuriuos būtų galima įvardyti kaip klasikinį proletariatą. Visą šalį apimsiančio streiko šmėkla – tikras Baltarusijos valdžios košmaras. Kol kas to dar nėra, bet juntami labai aiškūs signalai iš dirbančiųjų, kurių jau nebenuraminsi tuščiais žodžiais, ką dar neseniai sau galėjo leisti oficialusis lyderis ir propaganda. Suveikė tai, kad pagaliau buvo įsiklausyta į proletariato balsą, paprastų dirbančiųjų mases.

Tik manau, kad tai jokia ne „Baltarusijos revoliucijos“ pergalė. Tai reiškia, kad valdžia paprasčiausiai daro taktinių manevrų, nori laimėti laiko. Paleisti į laisvę tūkstančius sulaikytųjų – joks ne didžiulis humanizmas. Sulaikyta per 7 tūkst. Už grotų lieka žmonės, sulaikyti pačioje rinkimų kampanijos pradžioje – ir Siarhejus Cichanouskis, ir Viktoras Babarika, ir kiti. Jiems virš galvų kybo labai rimti kaltinimai. Bet – svarbiausias dalykas – ore kybantis klausimas apie laisvus ir sąžiningus rinkimus. Štai čia, mano galva, Lukašenka stovės iki pat galo, jis savo valdžios atiduoti nepasirengęs. Valdančiojo režimo ir didelės dalies (jeigu ne didžiausios) visuomenės konfliktas tęsis ir toliau“, – kalbėjo A. Klaskovskis.

Baltarusijos AE atstovai neigia pranešimus, kad jėgainėje vyksta streikas

Baltarusijos (Astravo) atominė elektrinė dirba įprastu režimu, ten nevyksta joks streikas. Tai penktadienį žurnalistams pareiškė jėgainės informacijos ir ryšių su visuomene skyriaus atstovas.

Baltarusijos AE dirba įprastu režimu“, - teigė jis.

Šaltinis pridūrė, kad už AE teritorijos ribų įvyko trumpas bendrovės „Grodnopromstroj“ darbuotojų susitikimas su vadovybe.

„AE teritorija – griežto režimo objektas, čia negali būti jokių susirinkimų“, - tvirtino jėgainės atstovas.

Baltarusija 2 400 MW galios atominę elektrinę stato netoli Astravo miesto, kuris yra nuo Vilniaus tik už 50 kilometrų. Jėgainę sudarys du 1 200 MW galios blokai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (149)