„Šiandien Izraelis ir Jungtiniai Arabų Emyratai žengė istorinį žingsnį, kad būtų įveiktas gilus Artimųjų Rytų susiskaldymas“, – sakė buvęs viceprezidentas ir užsienio politikos sunkiasvoris apie svarbų susitarimą, apie kurį ketvirtadienį paskelbė jo būsimas varžovas rinkimuose prezidentas Donaldas Trumpas.

„JAE pasiūlymas viešai pripažinti Izraelio valstybę yra sveikintinas, drąsus ir labai reikalingas išmintingo valstybės reikalų tvarkymo aktas“, padėsiantis užtikrinti, kad Izraelis išliks „neatskiriama“ Artimųjų Rytų dalis, sakė jis.

Pagal netikėtai paskelbtą susitarimą žydų valstybė sutiko įšaldyti planus aneksuoti okupuotas palestiniečių Vakarų Kranto teritorijas mainais į santykių su JAE normalizavimą.

„Aneksija būtų triuškinamas smūgis taikos reikalui, todėl nepritariu jai dabar ir nepritarsiu būdamas prezidentas, – sakė J. Bidenas. – Ji faktiškai panaikintų bet kokias galimybes įgyvendinti dviejų valstybių sprendinį.“

J. Bidenas savo pareiškime neužsiminė apie D. Trumpą, tik pabrėžė, kad susitarimui kelią atvėrė „daugelio administracijų, įskaitant D. Trumpo pirmtako Baracko Obamos (Barakos Obamos) administraciją, pastangos skatinti platesnį Izraelio ir arabų šalių atsivėrimą.

B. Obamai einant prezidento pareigas, J. Bidenas aštuonerius metus užėmė viceprezidento postą.

Keli JAV įstatymų leidėjai sveikino susitarimą, o daugelis respublikonų gyrė D. Trumpą ir jo komandą už pasiektus rezultatus.

Atstovų Rūmų narys demokratas Bradas Shermanas sakė, kad „Izraelio pasirengimas atsisakyti aneksijos dėl geresnių ryšių su savo kaimynais rodo tikrą įsipareigojimą stabilumui, taikai ir gyvybingai palestiniečių valstybei“.