Kalbėdamas per valstybinę televiziją ONT ministras sakė atsiprašantis „tų, kas atsidūrė šalia ir laiku neišėjo, nesuspėjo laiku atšokti. Žmonių, kuriems kliuvo... Už šitą, kaip dabar sakoma, smurtą, aš, kaip vadas, kaip viršininkas, noriu prisiimti atsakomybę, privalau prisiimti. Tiesiog žmogiškai atsiprašyti šių žmonių.“

Po sekmadienį įvykusių prezidento rinkimų, kurių rezultatai, anot autoritarinio lyderio Aliaksandro Lukašenkos režimo oponentų, buvo suklastoti, tūkstančiai žmonių buvo sulaikyti per taikius masinius protestus, kuriuos brutaliai nuslopino milicija.

Iš viso nuo protestų pradžios buvo sulaikyta apie 6,7 tūkst. žmonių.

Per demonstracijas vienas žmogus žuvo, daugiau kaip 250 nukentėjusiųjų gydomi ligoninėse. Trečiadienio vakarą patvirtinta dar vieno protestuotojo, kuris buvo sulaikytas sekmadienį pietrytiniame Gomelio mieste, mirtis.

Baltarusijos vidaus reikalų ministerija ketvirtadienį pranešė, kad per protesto akcijas nukentėjo daugiau kaip 100 teisėsaugos organų darbuotojų.

VRM vadovas ketvirtadienį lygino dabartinę padėtį Baltarusijoje su konfliktu tarp Armėnijos ir Azerbaidžano dėl separatistinio Kalnų Karabacho, kur jam yra tekę tarnauti.

„Ten irgi [smurtas] prasidėjo nuo taikių protestų. Jais sumaniai naudojasi tie, kam to reikia“, – užsiminė J. Karajevas.

Jo nuomone, Baltarusijoje reikia dėti visas įmanomas pastangas, kad „būtų užkirstas kelias tokiam perėjimui“ prie padėties, panašios į praeito amžiaus 10-ame dešimtmetyje susiklosčiusią Kalnų Karabache.

Ministras sakė, kad smurtą gatvėse sustabdyti įmanoma „laikantis protingos pilietinės pozicijos“.

„Nereikia aštrinti padėties, eiti į gatves ir provokuoti neramumus“, – pareiškė jis.

Kiek anksčiau A. Lukašenka paliepė pareigūnams „išsiaiškinti dėl faktų“, susijusių su opozicijos protestų dalyvių sulaikymu, sakė viena aukšto rango pareigūnė.

Anksčiau ketvirtadienį kelių svarbių Baltarusijos įmonių, įskaitant sunkiųjų mašinų gamybos milžinę BelAZ, statybinių medžiagų gamintoją „Keramin“ ir metalurgijos įmonę BMZ, darbuotojai paskelbė pradedantys streiką, protestuodami dėl teisėsaugos griežtų veiksmų demonstrantų atžvilgiu.

„Prezidentas išklausė darbo kolektyvų nuomonės ir pavedė išsiaiškinti dėl visų faktų, [susijusių su] sulaikymais, įvykdytais pastarosiomis dienomis. Šiuo metu vyksta intensyvus darbas šia linkme. Jau iki šiandienos vakaro paleista daugiau kaip tūkstantis žmonių su pasižadėjimu nedalyvauti nesankcionuotuose renginiuose, o nepilnamečiai perduoti pasirašius tėvams“, – sakė Respublikos Tarybos pirmininkę Natalja Kačanova.

„Mums nereikalingos peštynės. Mums nereikalingas karas“, – tvirtino ji.