R. Duterte siūlėsi būti bandomuoju triušiu ir iškart pasiskiepyti šia vakcina, nurodęs, jog visiškai pasitiki rusišku preparatu, nors jo veiksmingumas kelia rimtų klausimų.

Tačiau prezidento atstovas spaudai Harry Roque sakė, kad R. Duterte galės pasiskieptyti ne anksčiau kaip gegužės 1-ąją, praėjus kuriam laikui po to, kai Filipinuose baigsis šios vakcinos trečiosios fazės klinikiniai tyrimai. Rusijos finansuojamus tyrimus numatyta užbaigti kovą.

Planuojama, kad šalies Maisto ir vaistų administracija patvirtins Gamalėjos nacionaliniame epidemiologijos ir mikrobiologijos tyrimų centre bendradarbiaujant su Gynybos ministerija sukurtą vakciną balandį.

„Gegužės 1-oji yra diena, kai PSG (prezidento saugumo grupė) gali leisti jam [pasiskiepyti], kai bus baigti visi reikalingi tyrimai“, – sakė H. Rogue žurnalistams.

Šią savaitę Rusija paskelbė sukūrusi pirmąją pasaulyje vakciną, suteikiančią „tvarų imunitetą“ nuo naujojo koronaviruso. Naujoji vakcina buvo pavadinta „Sputnik“ – pagal buvusios Sovietų Sąjungos paleistą pirmąjį dirbtinį Žemės palydovą.

Maskva nurodė, jog šiuo metu vykdoma paskutinė tyrimų fazė, kurioje dalyvauja per 2 tūkst. žmonių.

H. Rogue sakė, kad Filipinų ekspertai ateinantį mėnesį peržiūrės Rusijoje vykdytų klinikinių tyrimų pirmosios ir antrosios fazių rezultatus, o tada šioje Pietryčių Azijos šalyje prasidės trečioji fazė.

„Darysime tai tuo pat metu su Rusija“, – pridūrė jis.

Filipinų pareigūnai iš mokslo ir technologijų departamento trečiadienį susitiko su Gamalėjos instituto atstovais aptarti vakcinos bandymų protokolų.

Filipinai, kuriems sunkiai sekasi suvaldyti koronaviruso epidemiją, priėmė Rusijos pasiūlymą dalyvauti gaminant vakciną.

Užkrečiamųjų ligų profesorė Anna Lisa Ong-Lim iš Filipinų medicinos universiteto sakė, kad vyriausybės planai iki gegužės turėti vakciną yra „labai optimistiniai“.

Rugpjūčio 17 dieną Filipinai taip pat planuoja pradėti Japonijoje sukurto antivirusinio preparato „Avigan“ klinikinius tyrimus, aiškinantis, ar jis tinkamas gydyti koronavirusu užsikrėtusius pacientus.

Filipinai pagal patvirtintų koronavirusinės infekcijos atvejų skaičių užima pirmą vietą Pietryčių Azijoje. Šalyje užregistruota daugiau kaip 147 500 užsikrėtimo ir per 2 tūkst. mirties atvejų.