Šie nauji policijos įgaliojimai, skirti kovai su šnipinėjimu ir užsienio kišimusi į šalies vidaus reikalus, yra dalis priemonių, patvirtintų po 2018 metų cheminio ginklo atakos Jungtinėje Karalystėje, per kurią vos nežuvo Rusijoje gimęs dvigubas agentas Sergejus Skripalis ir jo duktė.

Londonas dėl šios atakos kaltina du Rusijos saugumo tarnybų agentus, kurie esą atvyko į šalį su padirbtais pasais ir ir Anglijos pietiniame Solsberio mieste apnuodijo S. Skripalį bei jo dukrą Juliją. Maskva tokius kaltinimus kategoriškai neigia.

„Grėsmė, kurią JK kelia priešiška valstybinių subjektų veikla, auga ir nuolat keičiasi“, – sakė vidaus reikalų sekretorė Priti Patel.

„Šie nauji įgaliojimai siunčia labai aiškią žinią tiems, kas tuo užsiima, kad vyriausybė netoleruos tų, kas veikia prieš Britanijos interesus“, – kalbėjo ji.

„Tačiau neabejotinai reikia padaryti daugiau, ir mes rengiame naujus teisės aktus, kad mūsų įstatymai žengtų koja kojon su laiku ir būtų priimti nauji įstatymai, kad užkirstume kelią tokiai grėsmei“, – pridūrė jis.

Nauji policijos įgaliojimai apibrėžti pernai priimtuose teisės aktuose dėl kovos su terorizmu ir sienų apsaugos. Numatyta, kad nepriklausomą priežiūrą vykdys Tyrimo priemonių komisaro biuras.

Papildomų įgaliojimų policijai suteikta sparčiai augant susirūpinimui dėl priešiškos valstybinių subjektų veiklos ir užsienio valstybių kišimosi į Britanijos politiką.

Praėjusį mėnesį paskelbtoje ilgai lauktoje ataskaitoje apie Rusijos kišimąsi į JK vidaus reikalus vyriausybė kritikuojama už atsainų požiūrį į galimą kišimąsi.

Diplomatiniai santykiai tarp Londono ir Maskvos labai įtempti nuo 2006 metų, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas buvo apkaltintas dėl Londone įvykdyto Kremliaus kritiko, buvusio KGB agento Aleksandro Litvinenkos nunuodijimo radioaktyviuoju poloniu.

Pasikėsinimas nužudyti S. Skripalį pasitelkus kovinę nervus paralyžiuojančią medžiagą išprovokavo pasipiktinimo bangą Londone ir kitose Vakarų šalių sostinėse. Po šio incidento Britanija ir jos sąjungininkės Vakaruose išsiuntė iki šiol didžiausią skaičių rusų diplomatų, o Maskva atsakė analogiškomis priemonėmis.