Išanalizavę praėjusią savaitę padarytas nuotraukas tinklapio ekspertai pareiškė, kad vanduo „pasiekė dvi reaktorius aptarnaujančias siurblines“ tame komplekse.

„Rugpjūčio 6 dienos vaizdai, skirtingai nei liepos 22 dienos nuotraukos, rodo staigų vandens lygio kilimą Kurjono upėje, tekančioje šalia Jongbjono komplekso“, – pažymima straipsnyje.

Remiantis juo, penkių megavatų reaktorius, kaip manoma, naudojamas gaminant branduoliniams užtaisams tinkamą plutonį, atrodo jau kurį laiką neveikiantis, o eksperimentinis lengvojo vandens reaktorius dar nepaleistas. Pasak ekspertų, pasikartojus potvyniui tektų išjungti ir pagrindinį reaktorių.

„Siurblių ir vamzdynų apgadinimas siurblinių viduje yra pažeidžiamiausia reaktorių vieta. Jei reaktoriai veiktų, praradus galimybę juos aušinti tektų juos stabdyti“, – rašoma ataskaitoje.

Potvynis Šiaurės Korėjoje galėjo apgadinti branduolinį kompleksą

Korėjos pusiasalį neseniai užklupo užsitęsusios liūtys, sukėlusios potvynių ir nuošliaužų, per kuriuos tiek Šiaurės, tiek Pietų Korėjoje žuvo žmonių ir buvo sunaikinta turto.

Jongbjonas yra didžiausias KLDR branduolinis objektas, įkurtas 1964 metais. Po antrojo JAV ir Šiaurės Korėjos viršūnių susitikimo Pchenjanas pareiškė esąs pasirengęs „visam laikui ir visiškai“ uždaryti branduolinius objektus Jongbjone mainais į dalies tarptautinių sankcijų atšaukimą. Pasiekti susitarimo per tą susitikimą nepavyko.